Saudská Arábia sa otvára svetu, začala vydávať víza už aj turistom
17.2.2018 08:00
akt. 05.02.2019 01:56

Saudská Arábia sa otvára svetu, začala vydávať víza už aj turistom

Riaydh Zdroj: iStockphoto
Uložiť článok
Uzavreté kráľovstvo na Arabskom polostrove sa snaží preraziť v turizme.

Arabská krajina v Golfskom zálive je pre nás zatiaľ veľkou neznámou.

Nepochybne za to môže aj prísna vízová politika, ktorá nedovoľovala vstup turisom. To sa ale mení. Saudská Arábia začala v tomto roku vydávať víza už aj pre turistov.

Kráľovstvo otvorené pútnikom a obchodníkom

Rodisko Proroka Mohameda je domovom dvoch najposvätnejších miest moslimského sveta. Na púte k Veľkej Mešite v Mekke a Prorokovej Mešite v Medine každoročne vyrážajú veriaci zo všetkých kútov zemegule. Práve vďaka pútnikom navštívi Saudskú Arábiu ročne okolo 18 miliónov návštevníkov.

Takisto sem prichádzajú i obchodní cestujúci a pracujúci, ktorí sa sem dostanú vďaka príslušným vízam. Pre „obyčajných“ turistov do začiatku tohto roku víza neboli. Aj preto cestovný ruch v krajine, ktorá patrí na Arabskom polostrove k najvplyvnejším, veľmi nekvitne.

Dokonca sa Saudská Arábia neteší ani veľkému záujmu miestnych. Zaspali na vavrínoch a pre jej občanov sú na dovolenky atraktívnejšie susedné štáty. Veľa z nich navštívi napríklad Dubaj.

Smelé plány a reformy princa bin Salmana

Ako sa pre CNN vyjadril princ bin Salman, ktorý je zároveň hlavou komisie pre cestovný ruch a národné dedičstvo, cieľom je prilákať ľudí, ktorí chcú na vlastnej koži zažiť Saudskú Arábiu a jej veľkoleposť. No a príjmy z turizmu by mali poslúžiť na to, aby krajina znížila svoju závislosť na príjmoch z ropy.

Na to potrebujú zvýšiť počet návštevníkov. Cieľom je aspoň 30 miliónov ročne do roku 2030.Prvý krok na ceste stať sa TOP turistickou destináciou už Saudská Arábia urobila. Od nedávna začala vydávať turistické víza. V pláne sú aj rozsiahle investície.

K hotelom rôzneho štandardu, ktoré sú už dnes v ponuke po celej krajine, i apartmánom na prenájom v najturistickejších mestách, majú pribudnúť luxusné plážové rezorty. Tie by mali vyrásť na 50 ostrovoch i rozsiahlom pobreží Červeného mora.

Korunný princ Mohammad bin Salman ohlásil aj reformy saudskej spoločnosti, návrat k miernemu, otvorenému Islamu. Jednou z prvých lastovičiek je napríklad zrušenie zákazu šoférovania pre ženy z minulého roka. Zrušila sa aj rodová segregácia na veľkých konferenciách.

Bezpečnostné riziká a kultúra na míle vzdialená

Napriek veľkému nadšeniu a prísľubu reforiem, veľa Slovákov o ceste do Saudskej Arábie zatiaľ neuvažuje. Dôvodom sú najmä obavy z teroristických útokov, ktorých riziko je v poslednom období zvýšené hlavne vo veľkých mestách.

Mnohých odrádza aj veľmi vzdialená miestna kultúra a jedny z najtvrdších islamských pravidiel na svete. V krajine platia zákony Šaría, ktorých rešpektovanie sa prísne vyžaduje i od zahraničných návštevníkov.

Platí zákaz dovozu alkoholu, produktov z bravčového mäsa, i čohokoľvek, čo môže zaváňať pornografiou či proti islamskou tematikou. Na jeho dodržiavanie dohliadajú napríklad i kontrolami počítača.

Celoplošný zákaz alkoholu a bravčového ale nie je takým problémom ako stále prítomná rodová segregácia, nemožnosť žien pohybovať sa bez mužského sprievodu či nezahalené do Abaje. Ani miešanie ľudí opačného pohlavia, ktorí nie sú príbuzní, nie je prípustné.

Za čím sa oplatí do Saudskej Arábie vycestovať

Keď sa povie Saudská Arábia, mnohí ani nevedia, čo si majú predstaviť. Okrem Šaríe vám isto napadne nekonečná, nehostinná púšť a súš. V skutočnosti toho krajina ponúka oveľa viac. V púšti sú ukryté prekrásne oázy, vo vysokých pohoriach zase horské mestečká. Nechýbajú prírodné krásy, či už sú to rieky alebo nedotknuté pobrežie Červeného mora s neuveriteľným podmorským životom lákajúcim potápačov.

Predovšetkým je to ale miesto nesmierne bohaté na kultúru a historické dedičstvo. Nájdete tu napríklad lokality späté so životom Nabatejcov. Zaujímavá je hlavne Al-Hidžr, príbuzná jordánskej Petre, ktorá sa dostala aj do Zoznamu UNESCO.

Pekné prastaré časti s autentickou arabskou atmosférou majú aj mestá ako Jeddah alebo Riád.

Tie sa pýšia aj kozmopolitnou stránkou so živou kultúrou kaviarní a veľmi dobrými reštauráciami. A keďže Saudi veľmi radi nakupujú, nechýbajú ani moderné obchodné centrá, ani minulosťou voňajúce trhy. Obľúbené sú zábavné parky, verejné parky i menšie ZOO.

Ako sa do Saudskej Arábie dostať?

Do viacerých saudských sa lieta i priamo napríklad z Viedne. Potrebné sú ale víza. Podľa stránky MZV je pre vstup do krajiny je potrebný platný cestovný pas (najmenej 6 mesiacov po skončení pobytu), príslušné vízum, o ktoré možno požiadať na veľvyslanectve Saudskej Arábie vo Viedni a spiatočná letenka.

Čo sa ale týka víz turistických, krajina je zatiaľ dosť skúpa na informácie. Podľa viacerých zdrojov sú aktuálne dostupné pre občanov USA, Kanady, Veľkej Británie, Spojených Arabských Emirátov, Indie, Nemecka, Indonézie, Írska a Singapuru.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Kam na výlet
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.