Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovu druhou vládu podpoří komunisté. Dolejš: Trucovat v koutě nemá smysl

Autor: Jakub Veinlich - 
17. února 2018
13:15

Od roku 1989 by to bylo vůbec poprvé, co by měli komunisté přímo vliv na vládu. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš tvrdí, že strana ve druhém pokusu Andreje Babiše při hlasování o důvěře vládě umožní, aby kabinet získal důvěru v Poslanecké sněmovně. ANO a KSČM teď hledají shodné body v programu, na kterých by mohla spolupráce stát, zmínil v rozhovoru pro deník Právo. Babiš přitom vyčkává také na nedělní sjezd ČSSD. Blesk Zprávám řekl, že ho příští týden čekají i jednání s ODS a STAN. 

Už to budou skoro čtyři měsíce od voleb. Česko ale stále nemá vládu s důvěrou. Ledy by se mohly ale pohnout v následujících dnech. Se získáním důvěry chce pomoci Andreji Babišovi KSČM.

„Je jasné, že chceme podpořit vznik Babišovy vlády, ale hlasování ve Sněmovně, to je druhá věc. Babiš s námi testuje variantu menšinové vlády, ať už jednobarevné, nebo dvoubarevné, ale je to vláda menšinová,“ řekl v sobotním rozhovoru pro deník Právo místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Odmítá přitom, že v Poslanecké sněmovně vznikala koalice ANO, KSČM a SPD. A to i přesto, že komunisté nejsou zatím ani rozhodnutí, zda podpoří ve Sněmovně odvolání Tomia Okamury z místopředsednického postu kvůli výrokům o koncentračním táboře v Letech. 

Komunisté chtějí od Babiše zpět voliče

„Určitě nechceme plnit program SPD a být spojencem krajně pravicového subjektu. Ale pokud bude chtít Tomio Okamura hlasovat pro návrhy ANO, které budou mít sociální charakter, tak je nám vcelku jedno, kdo pro to hlasuje. Kdyby se zbláznil a hlasoval pro ně představitel TOP 09, tak nám to bude taky jedno. Pomůže to lidem,“ tvrdí Dolejš.

Podle místopředsedy komunistů je nutné mluvit s Babišem i proto, že nynější premiér v demisi „vyzobal“ komunistům při loňských volbách do Poslanecké sněmovny dost velkou část voličů, o které se chce KSČM znovu ucházet.

„Je už druhý ústavní pokus a trucování v koutě smysl nemá. Je jasné, že jednat s volebním vítězem je povinnost. Babiš je do té míry flexibilní, že jeho volební program není příliš rigorózní, a je vědom toho, že k němu uteklo asi o čtvrt milionu našich voličů,“ říká Dolejš.

I současná vláda v demisi už si přebrala do svého programového prohlášení některé body z programu KSČM. A právě na tom chce Dolejš spolupráci stavět. „Kromě obecného referenda a vstřícnosti vlády vůči našim požadavkům na charakter církevních restitucí to jsou sociální oblasti. Růst mezd, valorizace důchodů, výstavba sociálních bytů a tak dále, zmínil pro Právo místopředseda KSČM.

Jednáme ale i o daňových otázkách. Jestliže Andrej Babiš neslyší na zdanění velkého kapitálu, tak se domníváme, že by mohl slyšet na zásadnější regulační opatření, co se týče transferu kapitálu do zahraničí. My navrhujeme zdanění zisku nerezidentů, tedy těch, kteří ze svých poboček čerpají peníze u nás. To je standardní nástroj,“ uvedl Dolejš.

Babiš trvá na své účasti ve vládě

Babiš si prý vzal čas na rozmyšlenou, tvrdí komunistický místopředseda. Pro premiéra to byla přitom nová informace. „Nevím, že bychom si vzali nějaký čas na rozmyšlenou. Jednáme dál,“ řekl Babiš Blesk Zprávám. Podle svých slov byl na jednání s komunisty on sám jen jednou, jinak jednají stranické týmy.

„Ve vládě ale s KSČM určitě nebudeme. To jsme si řekli jasně, že nám do vlády mluvit nebudou,“ dodal pro Blesk Zprávy Babiš, aby připojil: „Vyjednáváme s tím, kdo si dopředu neklade nereálné podmínky.“

Šéf ANO tak narážel tak například na ODS a hnutí STAN, které připustily jednání o vládním uspořádání, ale za předpokladu, že mezi ministry nebude žádná trestně stíhaná osoba – tedy Andrej Babiš. „To je úplně zbytečné, to je zbytečná ztráta času, protože hnutí ANO bez Babiše nepůjde,“ trvá si na svém premiér v demisi. 

Především Starostové by si podle Babiše měli uvědomit, že i oni mají trestně stíhaného politika: libereckého hejtmana Martina Půtu, který čeká na soud. ANO i přesto vstoupilo se Starosty do krajské koalice.

Jednání mezi čtyřma očima s předsedou ODS Petrem Fialou čeká Babiše ve středu a schůzku by měl mít i se zástupci STAN. Důležitý ale pro Babiše bude především výsledek nedělní volby předsedy ČSSD, který by měl také naznačit, zda může ANO počítat s podporou nebo i přímou účastí sociální demokracie ve vládě. V neděli navíc Babiš povečeří v Průhonicích – v restauraci své ženy s prezidentem Milošem Zemanem.

Po ČSSD čeká sjezd i komunisty

Na svůj sjezd ale také čekají komunisté. Sejít by se měli v dubnu. A podle místopředsedy Jiřího Dolejše by měla strana přemýšlet na obměně a omlazení hlavních představitelů. „Pardálové v KSČM věci neposunuli. S novou generací by měl přijít i nový styl,“ tvrdí Dolejš, který ovšem nevyloučil, že se bude opět ucházet o post ve vedení strany.  

marmat ( 18. února 2018 00:53 )

Šlapete hystericky "na plyn" -jediná spravedlnost je, že Vás to rozhodně také nemine, budete starý a dětinský jako teď,tedy pokud si Vás nepodá karma...

Milann ( 17. února 2018 22:51 )

Nevolím komouše, ale je jasné že museli počkat až to tady všechno skur-víte aby lidé sami pochopili co jste zač.

dotaz ( 17. února 2018 21:08 )

Správné odpovědi, nic. Jen pobírali bohaté platy a výhody.

dotaz ( 17. února 2018 20:56 )

Stačí jeden kladný výsledek.

dotaz ( 17. února 2018 20:45 )

Co ta komunistická sebranka za ty roky dokázala?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa