Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čechům se zalíbilo ve vzduchu. Kromě 1100 letadel máme i tři vzducholodě

Autor: bud - 
18. února 2018
06:45

Ve vzduchu tráví Češi stále více času. Nejenže si mnohem častěji kupují letenky k moři nebo za poznáním, řada z nich si dokonce pořizuje vlastní menší letadlo. Podle čísel Úřadu pro civilní letectví vzrostl počet tuzemských provozovaných letadel za posledních 12 let o více než polovinu, celkem je jich 1131. Nebe zároveň brázdí také stovky kluzáků, balonů i vrtulníků.

Vlastní letadlo v Česku už dávno není jen doménou miliardářů. Desítky Čechů si pořizují menší letadla, která využívají k osobní přepravě nebo pro obchodní účely. Zatímco ještě v roce 2005 bylo v Česku v provozu jen 746 letadel, loni už to bylo 1131. V drtivé většině jde o malé letouny do 5,7 tuny.

Podle Úřadu pro civilní letectví je provozováno také 1059 kluzáků, 170 vrtulníků a 259 horkovzdušných balonů. Nad Českem se vznáší také tři vzducholodě. A zájem o létání potvrzuje třeba i pražské letiště v Ruzyni (Letiště Václava Havla), podle jehož údajů o pětinu stoupl počet běžných letů, které nepatří mezi pravidelné lety. Loni jich bylo více než 12 tisíc.

Video  Ondřej Soukup má vlastní letadlo: Jak to má se strachem z létání?  - Markéta Reinischová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Piloti přibývají jako na bežícím páse

Roste i počet lidí, kteří mohou letadlo nebo kluzák pilotovat, momentálně jich je 9000. Za posledních 10 let získalo pilotní průkaz přes 2800 lidí. Dopravní letadlo ale může řídit pouze 783 pilotů.

Po českém nebi se ale nepohybují jen tuzemské letouny. Podle nových čísel, která vydalo Řízení letového provozu (ŘLP), patří zdejší vzdušný prostor k nejvytíženějším v Evropě. Loni tady bylo uskutečněno 853 tisíc letů letadel z celého světa, což je o dvě procenta více než před rokem. „Pro letecké dopravce je český vzdušný prostor dlouhodobě atraktivní zejména kvůli bezpečnosti, dostatečné kapacitě a zákaznicky nastavené cenové politice,“ uvedl Richard Klíma z ŘLP.

Takto se létá nad Českem. Takto se létá nad Českem. | Řízení letového provozu ČR

S tím, jak rychle narůstá počet nových letadel, se výrazně snižuje počet těch výrazně starých. Česko patří v porovnání s ostatními státy EU k těm, kde je velmi málo letounů starších než 20 let. Zatímco v Česku jde o pětinu letadel, třeba v Chorvatsku nebo Švédsku je to více než šest procent. Unijní průměr je podle šetření Eurostatu 17 procent. 

Pilotování si ve volnu užívá také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podívejte se:

Video  Ministr ve vzduchu. Létání je vášní Roberta Pelikána (ANO).  - Blesk / Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Yarda ( 30. března 2018 08:29 )

Tak jsem se chtěl podívat co je to za vzducholodě a na těch fotkách u článku jsem se na ně nedoklikal.

Zobrazit celou diskusi