V opozici můžete padnout pod pět procent, řekl Zeman na sjezdu ČSSD. Nabádá k vyjednávání s ANO

Zeman na sjezdu ČSSD: V opozici můžete padnout pod pět procent (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie by podle prezidenta Miloše Zemana měla vyjednávat s hnutím ANO ohledně vládní spolupráce. Varuje před tím, aby se stala jednou z mnoha opozičních stran. Podle něj jí to nepomůže a strana by mohla klesnout i pod pětiprocentní hranici, protože o ní nikdo nebude vědět. Prezident to řekl na mimořádném sjezdu ČSSD v Hradci Králové. Hnutí ANO podle něj má zájem o spolupráci se sociální demokracií.

ČSSD podle Zemana může zvolit těžkou cestu tvrdého vyjednávání s hnutím ANO o vládní spolupráci a dosáhnout určitých programových nebo personálních výsad. „Nechtějte ministerská křesla. S patnácti poslanci je to trochu komické. Chtějte náměstky ministrů, chtějte odborníky, chtějte někoho, kdo může pro sociální demokracii něco udělat,“ řekl.

„Hnutí ANO má zájem o spolupráci se sociální demokracií a je ochotno čekat,“ poznamenal. S odkazem na komunisty a SPD však dodal, že Babiš má zároveň dva další partnery, kteří mu „bohatě stačí k tomu, aby měli většinu v Poslanecké sněmovně“.

Nechcete-li upadnout do zapomnění, pracujte a pracovat můžete pouze, když budete v jakémkoli složení účastni vládních aktivit.
Miloš Zeman

Opoziční role by podle prezidenta sociálním demokratům uškodila. „Ti, kdo vás budou v dobré víře vyzývat, abyste odešli do opozice, vás budou vyzývat, abyste nic nedělali. Abyste nepracovali ani pro tuto republiku ani pro sociální demokracii,“ zaznělo od Zemana.

Podle něj totiž hrozí, že se ČSSD smíchá do „koktejlu“ s ostatními poslanci jako TOP 09, STAN, ODS a Piráti. „Chcete-li být v tomto koktejlu, poslužte si, jenom vám říkám, že vám to nepomůže a že můžete klesnout i pod pětiprocentní hranici, protože o vás nikdo nebude vědět,“ varoval a dodal: „Chcete-li, aby se žádný z vašich návrhů zákonů nedostal do reálné praxe, staňte se opozicí.“

Zeman volal po předsedovi s charismatem

Na úvod svého projevu Zeman ještě poděkoval těm představitelům sociální demokracie, kteří ho před prezidentskými volbami podpořili. „Říká se, že politika nezná vděčnost, ale lidé, kteří vyznávají tuto zásadu, na to dlouhodobě zpravidla doplatili,“ zdůvodnil prezident. Z kandidátů ČSSD na předsedu strany tak jmenoval Jana Hamáčka, Milana Chovance a Jiřího Zimolu. „Omlouvám se zbývajícím pěti kandidátům, jejichž stanoviska neznám, takže jim nemohu ani poděkovat, ani jim vynadat,“ dodal. 

V případě výběru nového předsedy však nechtěl být jmenovitý. „Nebudu ukazovat prstem už proto, že nebudu opakovat svoji chybu, největší chybu ve své politické historii, kdy jsem ukázal na Vladimíra Špidlu jako svého nástupce a on to prostě lidsky neunesl. Teď s odstupem času bych spíš mluvil o soucitu než pohrdání, ale to, že poškodil sociální demokracii, je bohužel neoddiskutovatelný fakt. A nebyl sám,“ prohlásil.

Postava předsedy je přitom podle Zemana zásadní. „V úzkém kruhu členů jakékoliv politické strany známe klíčové funkcionáře, ale znají tyto funkcionáře i voliči těchto stran? Znají většinou jenom předsedu a nikoho jiného,“ uvedl. „Buď je předseda dokáže strhnout a má charisma, nebo to nedokáže,“ dodal.

Na sedm procent se podle prezidenta dostala ČSSD především proto, že ve svém čele neměla osobnost. Popřál tak účastníkům sjezdu, aby si dokázali osobnost zvolit. „Pokud to bude šedivá, nudná, úřednická bytost, pak opět nezískáte žádné voliče,“ připojil varování.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proti zradě a kudlám do zad

Připomněl, že v roce 1993 byl právě na sjezdu v Hradci zvolen předsedou sociální demokracie a vykonával funkci osm let. Podle něj to byla nejkrásnější politická léta jeho života, kdy nabírali procenta preferencí, až nakonec vstoupili do Strakovy akademie. „A dokázali jsme i to, že sociální demokracie umí úspěšně vládnout. Toto heroické období skončilo zradou. Skončilo komplexem méněcennosti, skončilo závistí a díky tomu i pádem. A já bych vám chtěl popřát, abyste tuto chybu už nikdy neopakovali, protože tím oslabujete svoji vlastní stranu,“ řekl. 

Budou-li si sociální demokraté „vrážet kudlu do zad“ a budou-li se snažit zbavovat svých názorových odpůrců, pak tím oslabí svoji vlastní stranu i sami sebe. „Největší tajemství možného úspěchu sociální demokracie je, že můžete opakovat úspěch z let 1993 až 2002, ale neopakovat závistivé chyby, které nastaly potom. Chcete-li být skutečnými přáteli, nebuďte stranou podrazáků,“ řekl na závěr.

Prezident tím nepřímo odkázal na volbu hlavy státu v roce 2003, ve které coby stranický kandidát neuspěl dílem proto, že pro něj nehlasovala ani část jeho spolustraníků. Zároveň marginalizoval úspěch, který pro sociální demokracii dokázal v roce 2006 ve sněmovních volbách vydobýt Jiří Paroubek – procentuální zisk strany byl tehdy ještě vyšší než pod Zemanovým vedením. 

Problémy vinoucí se od roku 2003 zmínil na sjezdu i Milan Chovanec. „Volební prohry začínají primárně tím, že jsme stranou nejednotnou. Naše prohry začaly tím, že jsme vyslali prezidentského kandidáta do volby, nepodpořili jsme ho a nechali jsme ho tam vyhořet. Pak jsme svrhli vládu uprostřed evropského předsednictví. Dělali jsme spoustu politických chyb,“ řekl statutární místopředseda v tradiční bilanční zprávě o stavu strany. 

Chovanec: Úprk za funkcemi znamená pád

Chovanec v reflexi stranické situace podobně jako Zeman komentoval i možnou účast ČSSD na vládě. „Pokud chceme vydobýt něco pro naše voliče, máme se pokoušet o vyjednávání o příští vládě, ale pokud to bude úprk pro několik málo ministerských židlí a bude to politika ‚být u toho za každou cenu‘, volič nám to v příštích volbách vrátí tak, že už nebudeme ani strana parlamentní,“ prohlásil. „Musíme tvrdě vyjednávat na základě programů, principů a výhodnosti pro Českou republiku. Můžeme přispět ke stabilnímu řešení vlády.“

„Nerozumím návrhu Miloše Zemana lacino směnit podporu vládě za pozice náměstků. Takto bychom jen odpracovali úspěch někoho jiného a ztratili se voličům z očí,“ říká pak Lubomír Zaorálek.

Zemanův projev ale hodnotili i politici neúčastnící se hradeckého sjezdu sociálních demokratů. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) označil projev prezidenta Miloše Zemana na sjezdu ČSSD za pravdivý, trefný a vtipný. „Přemýšlím, kdy jsem slyšel lepší projev na stranické půdě, než byl ten dnešní, co pronesl pan prezident. Musím říct, že byl skvělý,“ napsal Babiš.

Předseda ODS Petr Fiala se nediví, že Babišovi se projev líbil. „Prezident ČSSD doporučil, ať jde do vlády s ANO, ale vlastně nejde do vlády, ať nechá ministerská křesla ANO a pro sebe ať chce jen náměstky. Lepší recept k zničení ČSSD a jejímu nahrazení hnutím ANO už ani nelze dát,“ napsal Fiala na Twitteru.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zase uvedl, že Zeman vyzval ČSSD, aby se vzdala předsedovi hnutí ANO Babišovi. „Ještě někdo pochybuje, že vzniká Zemanova vláda?“ dodal Pospíšil.

Také první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka kritizoval Zemanovo doporučení pro sociální demokraty ohledně vládní účasti. „Myslím, že cílem každé politické strany má být taková koalice, kde bude moci prosazovat svůj program, kde bude mít partnery, kteří se na takovém programu budou chtít podílet a budou chtít s takovou stranou v takové koalici působit. Určitě se to nedá vyměnit za pozice náměstků,“ napsal na Twitteru.