Český pár zarazila nízká známka od rozhodčích. Jako sportovci jsme udělali všechno, řekla Mansourová

ČTK ČTK
19. 2. 2018 6:16
Cortney Mansourová a Michal Češka nepostoupili do finále, v krátkém tanci skončili předposlední.
Taneční pár Courtney Mansourová a Michal Češka při krátkém tanci na OH v Pchjongčchangu
Taneční pár Courtney Mansourová a Michal Češka při krátkém tanci na OH v Pchjongčchangu | Foto: Reuters

Kangnung - Cortney Mansourová a Michal Češka jako jediní z českých krasobruslařů na olympijských hrách v Pchjongčchangu nepostoupili do finálové části soutěže. V krátkém tanci za sebou nechali jen jeden pár a obsadili 23. příčku. K účasti ve dvacítce pro volné tance potřebovali porazit čtyři páry. Po první části soutěže vedou Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir.

Mansourová a Češka při olympijské premiéře známkou 53,53 bodu zaostali téměř o bod a půl za nejlepším krátkým tancem sezony, který předvedli při zářijové olympijské kvalifikaci v Oberstdorfu. Od postupu je dělilo téměř šest bodů. Museli by si vylepšit osobní rekord, aby na něj měli naději. Za ním ale zůstali o více než pět bodů.

Na rozdíl od lednového evropského šampionátu tentokrát neudělala kanadská rodačka Mansourová hrubou chybu v twizzlech a upravili zvedačku, kterou na ME rozhodčí posoudili jako nepovolenou. Výkon z kontinentálního šampionátu překonali o více než deset bodů.

Za postupujícími páry o něco zaostali v technice, ale výraznější manko nabrali ve druhé sadě známek. Mohlo se na tom podepsat, že si vylosovali jedničku a olympijskou soutěž tanečních párů zahajovali.

"Ať chceme nebo ne, v dalších skupinách už rozhodčí budou tahat jiné známky, a když jedete úplně první, nevědí ještě, jaké známky nasadit. Určitě tu nejsme favoriti, ale ta druhá známka mohla být o pár bodů vyšší," řekl Češka.

Také jeho partnerku hodnocení od rozhodčích nepotěšilo. "Jsem spokojená s tím, jak jsme zajeli, tak přemýšlím, proč ta druhá známka byla tak nízká. Jako sportovci jsme udělali všechno, co šlo, to už moc neovlivníme," dodala.

V očekávaném souboji kanadské zkušenosti s francouzským mládím mají zatím navrch olympijští šampioni z Vancouveru a stříbrní ze Soči Virtueová a Moir. V krátkém tanci posunuli vlastní světový rekord o 99 setin na 83,67 bodu a do úterních volných tanců půjdou s náskokem 1,74 bodu před Gabriellou Papadakisovou a Guillaumem Cizeronem.

Dvojnásobní mistři světa a vítězové prosincového finále Grand Prix z Francie ztratili především kvůli tomu, že jedna z jejich krokových sekvencí nebyla na nejvyšší úrovni obtížnosti. V této sezoně mají ale zatím silnější volný tanec než Kanaďané. Jejich světový rekord je zhruba o 3,5 bodu lepší než osobní rekord Virtueové s Moirem.

V souboji o bronz se utkají zejména americké páry Madison Hubbellová, Zachary Donohue a Maia a Alex Shibutaniovi, které od sebe dělí jen dvě setiny bodu. Na jejich zaváhání budou čekat páry do sedmého místa, které jsou seřazeny přibližně ve dvou bodech.

Krasobruslení:

Taneční páry - krátké tance:

1. Virtueová, Moir (Kan.) 83,67, 2. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 81,93, 3. Hubbellová, Donohue 77,75, 4. Shibutaniová, Shibutani (všichni USA) 77,73, 5. Cappelliniová, Lanotte (It.) 76,57, 6. Bobrovová, Solovjov (OSR) 75,47, …23. Mansourová, Češka (ČR) 53,53 - nepostoupili do volných tanců.

 

Právě se děje

Další zprávy