Adam Lacek
19. února 2018 • 15:24

STOP podávání rukou! Hokejisté si na ZOH ťukají rukavicemi, má to důvod

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná jste si toho také všimli. Po nedělním zápase českých hokejistů proti Švýcarům (4:1) si hráči obou týmů místo klasického podání rukou jen ťuknuli rukavicemi. Nejde o nový hokejový pozdrav, ale o prevenci před virovou nákazou. Stejně se zachovají i Američané po úterním utkání osmifinále proti Slovákům. „Nevíte, kdo může být nakažený, proto tohle opatření považuju za správné,“ řekl obránce James Wisniewski, jehož otec se norovirem nakazil a nyní je v karanténě. Hrajte Fantasy hokej na ZOH zde >>



Podání rukou po sportovních zápasech patří k tradicím. Jde o výraz úcty a respektu k soupeři. Pokud ale ve vzduchu visí nákaza virovým onemocněním, jde i tento zvyk stranou. Jako nyní na olympiádě. „Nikdo nechce, aby se nákaza rozšířila do celé kabiny,“ vysvětlil krok Američanů obránce Wisniewski pro agenturu AP.

Už v neděli si Češi nepotřásli pravicemi po výhře nad Švýcary. Proběhlo jen netypické ťuknutí rukavicemi. Bylo to z preventivních důvodů kvůli obavě z nákazy norovirem, který se v Pchjongčchangu začal nebezpečně šířit. Nejdříve mezi zaměstnanci olympijského areálu, poté i mezi sportovci. Do karantény byli například umístěni dva švýcarští akrobatičtí lyžaři.

Místo klasického podání rukou si Češi se Švýcary jen ťuknuli rukavicemi
Místo klasického podání rukou si Češi se Švýcary jen ťuknuli rukavicemi

Stejně dopadl i Wisniewskiho otec, jenž se do Koreje vydal sledovat svého syna. „Udělalo se mu špatně, když čekal na taxík. Okamžitě pro něho přijela sanitka a převezla ho do nemocnice. Celou neděli prospal, teď už se cítí lépe,“ osvětlil Wisniewski situaci ohledně otce, který je jednou ze 49 osob nacházejících se v karanténě.

Po úterním osmifinále proti Slovensku si tak Američané na doporučení realizačního týmu také jen ťuknou rukavicemi. Hokejisté rozhodnutí kvitují. „Je to dobrý nápad. S každým, koho potkám, si teď ťukneme pěstmi. Dotykem rukou se zvyšuje pravděpodobnost nákazy, proto jsme opatrní,“ řekl útočník Jim Slater, jenž se tak zdraví i se spoluhráči a trenéry.

V boji o medaili by určitě nebylo příjemné, aby se hráči nakazili virovým onemocněním. „Byla by skutečná katastrofa, kdyby se virus rozšířil do některého z týmů. Myslím si, že je to z hlediska zdraví dobré řešení,“ chválí nepodávání rukou i René Fasel, prezident Mezinárodní hokejové federace.

Ťukání rukavicemi se tak dá očekávat po všech zápasech až do konce turnaje.

11. den na ZOH: doping v curlingu (!), Ester coby inspirace a barevní fanoušci
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud