Letošní Finále Plzeň se zaměří na Miroslava Horníčka a vznik Československa

Kultura Kultura
20. 2. 2018 8:01
Letošní filmový festival Finále Plzeň, jenž se uskuteční od 19. do 24. dubna a který pravidelně ukazuje to nejzajímavější z české a slovenské filmové, televizní i internetové vorby uplynulého roku, se zaměří na herce a spisovatele Miroslava Horníčka. Rodák z Plzně by letos oslavil 100. narozeniny. V sekci Ať žije republika! se pak bude program věnovat filmům, jež se týkají historických událostí spojených s Československem. 
Plzeňský rodák, herec a spisovatel Miroslav Horníček žil v letech 1918 až 2003.
Plzeňský rodák, herec a spisovatel Miroslav Horníček žil v letech 1918 až 2003. | Foto: ČTK

Kinosály festivalu Finále Plzeň nabídnou také premiéry a předpremiéry letošního roku, aktuální snímky z méně známých českých koprodukcí i nejlepší filmy ze spřátelených evropských přehlídek.

Sekce První úlovek nabídne české a slovenské premiéry, Zoom pak promítne filmy, které zvítězily na zahraničních festivalech a národních přehlídkách. Vůbec poprvé budou v Plzni soutěžit i studentské filmy do čtyřiceti minut. 

Festival jako tradičně vyvrcholí slavnostním udílením cen Zlatý ledňáček. Vítěze vybere mezinárodní porota.

Počet přihlášených filmů:

  • Zlatý ledňáček: 112 snímků (26 celovečerních filmů, 5 projektů v kategorii necyklická tvorba, 18 projektů v kategorii cyklická tvorba)
  • Studentské filmy do 40 minut: Dramaturgové jich vybrali 51

Centrem festivalu bude jako vždy Měšťanská beseda s několika promítacími sály, koncerty se uskuteční v Papírně naproti Depa2015, které bude patřit dokumentům. Kromě toho se v Plzni počítá s autorskými čteními, výstavami, workshopy či diskusemi pro filmové profesionály.

Loni na Finále Plzeň uspěl snímek Já, Olga Hepnarová, dokument 5 October nebo seriál České televize Kosmo. 

 

Právě se děje

Další zprávy