Stopy v okolí Pradědu často využívají k tréninku sportovci z jesenického Fenix Ski Teamu.

„Vždycky tam byla složitá domluva, jestli rolba vyjede. Nyní se úprava tratí velmi zlepšila. I veřejnost musela poznat, že v letošní sezoně je trasa z Červenohorského sedla na Praděd perfektně upravená, stejně tak i stopy v oblasti Pradědu,“ řekl Květoslav Žalčík z Fenix Ski Teamu.

Nová cisterna HZS Olomouc
Hasiči v Olomouci mají novou cisternu. Takto vypadá

Jaké tratě udržují?

Běžkařská magistrála v Jeseníkách vede z Vřesové studánky přes Červenohorské sedlo a Švýcárnu na Ovčárnu. Leží na území dvou krajů. Její úpravu mívalo na starost několik subjektů. Nyní ji celou udržuje spolek Jeseníky – severní hřeben.

„Už nějakých deset roků udržujeme úsek od Červenohorského sedla na Švýcárnu. Na začátku letošní sezony jsme přibrali i stranu ležící v Moravskoslezském kraji, to je ze Švýcárny na Praděd, Ovčárnu a okruhy kolem Kurzovní chaty,“ popsal předseda spolku Josef Sekula.

Rolbař spolku tak od letoška najede zhruba o dvacet kilometrů více.

„Snažíme se hřeben udržovat denně. Je to pupek celé Moravy. Sám pracuji v cestovním ruchu a mám zájem, aby byla stopa udržovaná,“ poznamenal Josef Sekula.

Bývalé olomoucké kino Central
Kino Central chystá velkou proměnu. "Své" divadlo tam má mít i Krobot

Tisíce lidí denně

Na běžky na jesenickou magistrálu vyrážejí při pěkném počasí denně tisíce lidí.

„Stopy je důležité mít upravené nejen pro výkonnostní sport, ale i z pohledu cestovního ruchu pro veřejnost. Generují spoustu zákazníků například hoteliérům na Švýcárně nebo Červenohorském sedle,“ řekl starosta Jeseníku Adam Kalous.

Úpravu běžkařských stop v části Jeseníků spadající pod Olomoucký kraj zastřešuje Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Do systému údržby je v letošním roce zapojených téměř tři sta kilometrů tras. Velmi oblíbené jsou i ty v okolí Paprsku.

„Nachází se tam přes šedesát kilometrů tras různé obtížnosti. Jsou propojené i s trasami v Polsku. Stopy se upravují až do Petříkova a na Ramzovou a na druhé straně navazují na ty na Dolní Moravě,“ popsal David Kobza ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Čekárna u lékaře. Ilustrační foto
Epidemie na Olomoucku udeřila naplno, čeká se ještě nárůst nemocných