Adam Lacek
20. února 2018 • 19:13

Slovenská tragédie! Fialková kazila, co šlo, a plakala. Štafeta vůbec nedojela

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Střelecký kolaps. Zatmění. Slovenská biatlonistka Paulína Fialková se stala nejtragičtější postavou závodu smíšených štafet na olympiádě v Pchjongčchangu. Na první střelbě trefila do terče jen jedinou z osmi ran. Místo čtyř trestných kol pak odkroužila jen tři a přibyla jí za to dvouminutová penalizace. Po závodě se neubránila slzám před kamerami. „Vůbec mi to nepadalo. Pokazila jsem to celému týmu, musím se všem omluvit,“ řekla v rozhovoru pro RTVS. Slovenská štafeta nakonec ani nedojela do cíle.



Slováci nastupovali do smíšené štafety s velkými ambicemi. Možná i medailovými. Před čtyřmi lety v Soči skončili čtvrtí. Stejné umístění zopakovali i v úvodu aktuální sezony ve švédském Östersundu. Cesta k úspěchu měla vést především přes dvojici Paulína Fialková – Anastasia Kuzminová.

Jenže hned samotný úvod všechna očekávání smazal. Na první položce Fialková netrefila sedm z osmi ran. Čtyři trestná kola znamenala konec všem nadějím na úspěch. „Vůbec nevím, co se stalo. Po nástřelu jsem jela na první ležku s vědomím, že musím reagovat na vítr, ale vůbec mi to nepadalo,“ litovala 25letá Slovenka.

Slovenský deník Nový Čas označil kolaps Fialkové jako „Katastrofální zkrat: Myslíte, že zbabraná střelba byla to nejhorší? Omyl!“

Přesně tak... Katastrofa pokračovala. Místo čtyř trestných kol navíc odkroužila Fialková jen tři a slovenské štafetě tak přistála dvouminutová penalizace. „Je nezvyklé tolik kroužit, zřejmě si to nějak špatně spočítala, a proto jsme dostali penalizaci. I takový je biatlon,“ potvrdil prezident slovenského biatlonového svazu Tomáš Fusko.

VIDEO | Hrůzostrašná střelba Paulíny Fialkové

Po střelbě vestoje přidala Fialková další trestný okruh, úsek dokončila s nevídaným zápisem 5+6 a štafetu předávala Kuzminové beznadějně poslední se skoro šestiminutovou ztrátou na čelo závodu.

V mixzóně se pak v slzách kála. „Pokazila jsem celou štafetu a chci se za to omluvit všem, kteří s tím mají, co do činění, a celému Slovensku, protože to je moje vina,“ uvedla rodačka z Brezna.

Slovenská štafeta nakonec závod ani nedokončila. Po čtvrté střelecké zastávce lapil Kuzminovou vedoucí Erik Lesser z Německa a Slováci podle pravidel museli odstoupit. „Když nejrychlejší někoho předběhnou o celé kolo, tak ho musí z tratě stáhnout a platí pořadí, na kterém se štafeta v daném okamžiku nacházela,“ vysvětlil Fusko. Matěj Kazár s Martinem Otčenášem se tak ani nedostali do akce.

Po závodu se začalo ihned řešit, co mohlo stát za hrůzostrašnou střelbou Slovenky. Na vině by mohl být vychýlený dioptr, protože všechny střely letěly výrazně vpravo. „Snažila jsem se reagovat tak, jak jsme se dohodli s trenérkou. Nevím, jestli se mi nešťastnou náhodou bouchl dioptr a posunulo se to. Cvakala jsem, ale stále to nepadalo. Ten pocit bezradnosti, co jsem tam zažila, nepřeju nikomu,“ snažila se Fialková vysvětlit situaci.

„Takové chyby se nedělají. Můžeme se jen dohadovat, že při přenosu zbraně z nástřelu na start někde musela bouchnout dioptr. Je to jemný mechanismus a každý si ho chrání jako oko v hlavě. Stává se to, ale ne často, a už vůbec ne na olympiádě. Stala se sportovní tragédie, ale život jde dál, dál budeme i sportovat,“ doplnil Fusko.

Paulína Fialková se po závodě při televizním rozhovoru neubránila slzám
Paulína Fialková se po závodě při televizním rozhovoru neubránila slzám

Své reprezentační kolegyně se zastala i Kuzminová. „Není potřeba z toho dělat tragédii. Je to sport, stávají se i takové věci. Je podstatné, aby se z toho Paulína probrala. Je velmi důležité ji teď podržet, protože když se bude vinit, nemusí dobře dokončit celou sezonu.“

Trojnásobná medailistka z Her v Pchjongčchangu dodala, že i ji nepovedený rozjezd štafety rozhodil. „Při střelbě jsem se nedokázala soustředit a pracovat jako obvykle. Nebyla jsem ve svém komfortním režimu, vykolejilo mě, co se stalo na prvním úseku. Cítila jsem sounáležitost s Paulínou, ani já jsem nepodala optimální výkon. Před námi je ještě jedna štafetová soutěž,“ směřuje Kuzminová už ke čtvrtečnímu závodu žen.

Toho se v návalu emocí chtěla Fialková vzdát. Reprezentační trenérka žen Anna Murínová však její rozhodnutí rázně odvrátila. „Nemáme tam nikoho lepšího, i kdyby nechtěla, bude muset jet a bude muset opět rozbíhat. Myslím si, že je dostatečně psychicky silná, aby to zvládla,“ uvedla Murínová. „Ne jen ona, ale všichni se musíme dát dohromady, neboť jsme nepočítali, že po takových pěkných výsledcích nás potká takový černý scénář,“ dodala.

Ženská štafeta na 4x6 kilometrů je na programu ve čtvrtek v 12:15.

12. den na ZOH: Ester vs. Nagano, Češi vs. plexi, Fourcade vs. všichni
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud