Macron chce zpřísnit podmínky žadatelům o azyl, nelegální migranti by mohli být zadrženi až 90 dnů

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2018 15:40
Návrh podle agentury Reuters však může vyvolat spory v rámci parlamentní většiny.
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzská vláda ve středu představila novelu zákona, která má důrazněji potírat nelegální přistěhovalectví a také urychlit zpracovávání žádostí o azyl. Normu kritizují ochránci lidských práv jako příliš represivní vůči žadatelům o azyl, uvedla agentura AP. Francouzský parlament má novelu projednat v dubnu.

Vláda tvrdí, že zákon umožní rychlejší vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl. Zároveň ale má vytvořil lepší podmínky pro ty, kterým bude umožněno v zemi zůstat. Jde například o větší počet hodin francouzštiny a pracovních školení.

Předkládaný dokument také zdvojnásobuje dobu, po kterou mohou být migranti žijící ve Francii nelegálně zadržovaní, a to na 90 dnů. Rovněž budou podle něj zkráceny lhůty pro podání žádosti o azyl. Za nelegální překročení francouzských hranic bude hrozit až rok ve vězení a vysoké pokuty.

Návrh podle agentury Reuters může vyvolat spory v rámci parlamentní většiny. Zatímco Macronova většina, tvořená zákonodárci z levicového i pravicového ideového spektra, byla dosud velmi sjednocená, návrh reformy imigračních zákonů v ní může vyvolat spory, píše Reuters.

Zákonodárce Mathieu Orphelin z Macronovy strany Vpřed! (En Marche!) v úterý řekl, že prodloužení maximální zadržovací doby ze 45 na 90 dnů pro migranty, kteří ve Francii žijí nelegálně, je problematické a navrhne pozměnění předkládaného návrhu. Jeho kolegyně Sonia Krimiová řekla, že vláda nahrává strachu lidí. "Není pravda, že všichni cizinci ve Francii jsou teroristé a čerpají sociální dávky," řekla v prosinci v proslovu před francouzským ministrem vnitra Gerardem Collombem.

Macron je zahraničními politology často označován za závan čerstvého vzduchu v obklopení populistů, ale návrh zákona o migraci si vysloužil hlasitou kritiku ve Francii.

Významný levicový časopis L'Obs v lednu otiskl černobílou fotografii Macrona s obličejem omotaným ostnatým drátem; v nadpisu stálo "Vítejte v zemi lidských práv". Jean-Claude Mas z nadace Cimade na ochranu migrantů a žadatelů o azyl uvedl, že vládní návrh je snahou omezit práva uprchlíků a migrantů ve Francii.

Imigrační reforma by však možná sklidila úspěch u voličů. Podle průzkumu společnosti BVA 63 procent francouzských voličů věří, že ve Francii žije příliš mnoho migrantů.

Loni měla Francie rekordních více než 100 tisíc žadatelů o azyl. To je ale stále podstatně méně než Německo, které mělo loni 186 tisíc nově příchozích žadatelů o azyl. Jejich počet se ale výrazně snížil od migrační vlny v roce 2015, kdy do země dorazilo 890 tisíc osob.

 

Právě se děje

Další zprávy