Ačkoli bambus využíváme podobně jako dřeviny, ve skutečnosti jde o trávu s dřevnatými stébly. V přírodě najdeme řadu odlišných druhů s různými vlastnostmi, které předurčují možnosti jejich využití. Některé druhy se hodí pro konstrukci nábytku, z jiných se vyrábí papír atd. Číňané z bambusu v dobách minulých vyráběli dokonce i zbraně. Tím, že bambus neuvěřitelně rychle roste (některé druhy mohou vyrůst za den o 100cm), jeho zásoby se při těžbě nevyčerpávají. To se pak odráží na příznivé ceně.

Sedm tipů, jak zařídit ložnici ve skandinávském stylu

Zdroj: PinterestBambus v interiéru nemusí znamenat jen rohože na chatu zařízenou ve stylu tropického apartmánu. Z bambusu se vyrábějí sedačky, stolky, postele i třeba koše na špinavé prádlo. Zvýšené oblibě se poslední dobou těší bambusové obklady, které se vyjímají například na stěně za pelestí manželského lůžka, ale dají se použít i v obývacích prostorách a koupelnách. Působivé jsou také bambusové okenní rolety.

Bambusové výrobky obecně nejsou náročné na údržbu, stačí vlhký hadřík na stírání prachu. Pokud byste ale měli nábytek z bambusu na balkóně, terase či zahradě, budete o něj muset pečovat trochu víc. Vlivem přímých slunečních paprsků bambus může vysychat a šednout, přílišná vlhkost vzduchu či déšť zase bývají příčinou plísní. Bambus se proto doporučuje pravidelně ošetřovat olejem s UV filtrem. Je lepší zvolit řidší štětec, jímž se lehce dostanete do všech skulin a nerovností materiálu. Pozor, na bambus nepoužívejte lak! Ten by zamezil rozpínání stvolů a bambus by vlivem střídání teplot popraskal.

Návštěva interiéru: Ve skleněné mozaice