Česko sevře arktický mráz, noční teploty pošle o víkendu i 20 stupňů pod nulu. Víte, jak se připravit?

Meteorolog ČT: V noci na pondělí až minus 22 stupňů (zdroj: ČT24)

Česko čeká mimořádně mrazivý víkend. Ještě v sobotu sice nejvyšší denní teploty mohou vystoupat mírně nad nulu, v neděli se budou pohybovat už jen kolem minus pěti stupňů a ještě mrazivější budou noci. Kvůli jasné obloze a slabému větru mohou teploty v časných ranních hodinách padnout až na minus dvacet stupňů Celsia.

Dramatické ochlazení, které se vychyluje z dlouhodobého teplotního průměru a odpovídá spíš lednu než závěru února, do Česka začne nastupovat v pátek. Během noci má sice ještě převládat oblačno a zataženo, což nejnižší ranní teploty pošle nanejvýš k minus dvanácti stupňům, během dne se ale vyčasí nejen na severozápadě, ale i na většině území – a s jasnou oblohou padnou teploty hlouběji pod nulu.

  • Rizika pro nemocné a pro děti:
    Mrazivé počasí samo o sobě neprospívá těm, jimž řádně nefunguje termoregulační systém – nedokáží se tedy sami správně zahřívat. Kromě lidí, kteří trpí chorobami srdce, nebo astmatiků jde také o seniory, nebo naopak novorozence a malé děti. Ty by měly zůstat v teple a v mrazech vůbec nechodit ven. Pro děti v šestinedělí by měli rodiče dodržovat teplotní limit minus 5 stupňů Celsia, větší mohou ven, i když je chladněji, stále by však neměl být mráz větší než kolem minus 10 stupňů.
  • Pozor na uklouznutí:
    Zdraví dospělí ale ven dříve nebo později musí, i když mrzne. Důsledkem cesty po namrzlých cestách a chodnících mohou být lecjaká zranění. Nemocnice již v minulých dvou dnech, kdy leckde ani celý den nemrzlo, hlásily až dvojnásobné zvýšení počtu pacientů, kteří přicházeli s naraženinami, ale i zlomeninami.
  • Omrzliny:
    Jedna z největších hrozeb, kterou chladné počasí přináší, jsou omrzliny. Vzniknout mohou velmi snadno – stačí, aby se část těla bezprostředně ocitla v nízké teplotě, která ani nemusí být pod nulou. Podle lékařské komise Českého horolezeckého svazu hraje roli vlhko či vítr a také stav člověka. Snáze omrzají lidé poranění, unavení či nemocní, roli hraje i kouření.
  • Ať je omrzlina jakkoli vážná, všichni lékaři a příručky se shodují v jednom – není vhodné omrzlé místo třít nebo prudce zahřívat. Taková „léčba“ může v prvním případě situaci ještě zhoršit, v případě přikládání například k ohni nebo žhavým kamnům potom necitlivému omrzlému místu paradoxně hrozí ještě popálení. Pokud se omrzliny projevují vznikem puchýřů, není vhodné propichovat je.
  • Při léčbě lehkých omrzlin by zahřívání omrzlých míst mělo probíhat pozvolna a zprvu jen na nízké teploty. V provizorních podmínkách, například v úkrytu před větrem na horách, je doporučeno přiložit omrzlá místa k tělu, například do podpaží. V méně provizorních podmínkách je možné položit omrzlé místo do vlažné vody.
  • Podchlazení:
    Promrznout nebo podchladit se může prakticky každý, kdo se do mrazů nedostatečně oblékne, nebo třeba ten, komu oblečení provlhne. Není proto neobvyklé potkat prochladlého člověka. Ve městě to může být bezdomovec, ale mimo město prakticky kdokoli. Již na podzim vyzvali pražští strážníci, kteří v prvních letošních mrazivých dnech nalezli dva promrzlé bezdomovce, aby lidé neváhali poskytnout pomoc. Nemusí jít o zahřívání promrzlých lidí – základem je zavolat na tísňovou linku.
  • Sůl na silnicích přestává fungovat:
    Silnice přinášejí v dobách tuhých mrazů ještě jedno riziko: Čím více mrzne, tím hůře funguje posyp cest. Běžná posypová sůl přestává účinkovat zhruba od pětistupňových mrazů. Při tužších mrazech přichází ke slovu sice účinnější, ale dražší chlorid vápenatý. Směs se standardním chloridem sodným je účinná asi do -15 stupňů, roztok samotného chloridu vápenatého účinkuje i pod -30 stupni Celsia.

Nad české území se navíc s přicházejícím víkendem kolem rozsáhlé tlakové výše nad severní a severovýchodní Evropou začne od severozápadu dostávat velice studený, arktický vzduch.

V noci na pondělí až minus dvaadvacet

Ještě v sobotu se sice denní teploty budou pohybovat kolem nuly, jak ale upozornil meteorolog České televize Vladimír Piskala, „největší zlom a ochlazení přijde ze soboty na neděli“. O víkendové noci, kterou bude doprovázet jasná obloha a jen velmi mírný vítr, se noční a ranní teploty propadnou na minus deset až minus dvacet stupňů.

  • Zkontrolovat objem nemrznoucí směsi v chladiči.
  • Zajistit nemrznoucí směs pro ostřikovače.
  • Používat vhodný motorový olej, odolnost proti nízkým teplotám určuje viskózní klasifikace oleje, která se nachází v názvu u písmene W. Čím víc se blíží nule, tím je vhodnější pro větší mráz.
  • U autobaterie platí, že pokud řidič vůz používá a baterii tak zajišťuje nabití, neměl by být problém ani s většími mrazy. Pokud ale není vůz v provozu, v zimě se baterie vybíjí rychleji a dlouhé stání na mrazu ji může i poškodit.
  • Na sklech automobilu se rovněž může tvořit námraza, čemuž lze předejít mechanicky například přiložením fólie zachycené za stěrači. Pokud už námraza vznikla, vedle škrabky jsou možností i rozmrazovače ve spreji. Rovněž pozor na přimrznutí stěračů a poničení jejich gumy. Námraza ale může vzniknout i uvnitř vozu, a to kvůli vlhkosti, kterou řidič způsobí například nanošením sněhu na botách do auta.
  • Pozor na používání ruční brzdy při parkování, protože může přimrznout.
  • Řidičům se také může hodit odmrazovač zámků, který zabrání tomu, že by se do auta vůbec nedostali.

V neděli se potom rtuť teploměrů nad nulu nevyšplhá vůbec. Slunečný a mrazivý závěr týdne slibuje denní maxima na minus třech až minus sedmi stupních, v noci na pondělí pak teploty propadnou hluboko do mrazivých příkopů. „Nad ránem může být až minus dvaadvacet stupňů Celsia,“ varuje meteorolog.

Počátek nového pracovního týdne si co do oblačnosti a větrné intenzity navíc zachová víkendový ráz; nadále bude velmi slunečné počasí a průměrné denní teploty by měly být ještě o něco chladnější než v neděli; meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu hovoří o minus čtyřech až minus osmi stupních.

Předpověď počasí na víkend
Zdroj: ČT24

Mrazivé únorové finále, které zastavilo nástup předjaří, by měl teprve v průběhu následujícího týdne narušit přísun nové oblačnosti, který denní maxima přece jen o něco zvedne, stále se ale budou pohybovat pod nulou mezi minus šesti a minus jedním stupněm.

Týdenní výhled počasí
Zdroj: ČT24