Chce v zemi propagovat pojídání hmyzu a láká sem migranty. Maďarsko přitvrzuje v útocích na Sorose

Martin Novák Martin Novák
Aktualizováno 22. 2. 2018 19:36
Vláda v Budapešti připravuje zákon, který omezí činnost nevládních organizací pomáhajících uprchlíkům. Viktora Orbána přijel podpořit Václav Klaus.
Protisorosovský billboard v Budapešti.
Protisorosovský billboard v Budapešti. | Foto: Reuters

Budapešť - Nepřítel George Soros jako posel migrace a multikulturalismu. To je téma, které dominuje kampani premiéra Viktora Orbána a jeho strany Maďarská občanská unie (Fidesz) před parlamentními volbami, které se uskuteční 8. dubna.

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. | Foto: Reuters

K útokům na adresu osmasedmdesátiletého filantropa a maďarského rodáka Sorose se nejnověji přidal ministr zemědělství Sándor Fazekas.

Prohlásil, že Soros chce v zemi propagovat pojídání hmyzu, aby připravil Maďary na příchod migrantů, kteří se hmyzem běžně stravují. Doslova hovořil o "hmyzím byznysu".

Orbán dlouhodobě obviňuje Sorose, že financováním nevládních organizací prosazuje imigraci z Afriky a Blízkého východu do Evropy. Rovněž tvrdí, že takzvaná Sorosova síť kontroluje i evropské instituce v Bruselu.

Ještě do voleb chce Orbánův kabinet prosadit zákon, kterému se pracovně říká stop-Soros. Jeho cílem je ztížit a v krajním případě kriminalizovat činnost skupin a nadací, které jakkoliv pomáhají migrantům a uprchlíkům.

Podle návrhu by finanční dary zahraničních sponzorů takových nevládních organizací podléhaly zvláštnímu zdanění ve výši pětadvaceti procent. Pokud by ministerstvo vnitra dospělo k závěru, že organizace se podílí na nelegálním vstupu nebo pobytu osob z jiných zemí, může její aktivity zakázat.

Návrh zákona odsoudil Maďarský helsinský výbor, který poskytuje právní pomoc vedle jiných osob i žadatelům o azyl. "Cílem zákona je stigmatizovat organizace, které se vládě nelíbí, a znemožnit jim činnost," uvedl výbor v prohlášení.

Viktor Orbán se staví do role obránce Maďarska a střední Evropy před migrací od roku 2015, kdy se přes maďarské území dostaly dále do Rakouska a Německa statisíce uprchlíků. Nechal také vystavět na hranicích se Srbskem a Chorvatskem dvě řady plotů s ostnatým drátem.

"S masovou imigrací zejména z Afriky se stávají naše nejhorší sny skutečností. Západ padne, pokud si neuvědomí, že Evropa bude zválcována," řekl maďarský premiér.

Imigrace podle něj zničí ekonomickou a kulturní integritu Evropy. Návrh na přerozdělení uprchlíků v EU Budapešť rezolutně odmítá.

Ve čtvrtek přijel do Budapešti Orbána podpořit bývalý český prezident Václav Klaus. Ten maďarskou kritiku imigrace a politiky Evropské unie sdílí. V maďarštině mu vychází jeho kniha Stěhování národů.

"Stejně jako miliony racionálně uvažujících Evropanů také podporuje statečný postoj maďarského premiéra v této otázce," řekl Klaus ve čtvrtek podle agentury MTI.

V loňském roce několikrát vystoupil v Německu na shromážděních protiimigrantské a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD). Orbán ale v Německu vidí jako svého partnera spíše bavorskou Křesťansko-sociální unii (CSU).

Předvolební průzkumy naznačují, že Orbán a jeho strana Fidesz 8. dubna vyhrají volby potřetí za sebou s velkým náskokem.

Podívejte se na rozhovor DVTV: Zakazovat imigranty je nelidské, říká íránsko-americká novinářka

Chápu, že Američané chtějí bezpečnější stát, ale diskriminovat lidi podle víry nebo občanství není dobrá cesta. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy