Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Plzeň nečekala, vytvářela si šance a Krmenčík s Čermákem vystřelili postup

Potřetí si zahraje osmifinále Evropské ligy Viktoria Plzeň. Její fotbalisté k postupu mohli v odvetě s Partizanem Bělehrad i remizovat 0:0. V prvním utkání totiž v Srbsku hráli nerozhodně 1:1. Ovšem nechtěli nechávat nic náhodě, byli aktivnější i nebezpečnější a jejich snahu po několika příležitostech zúročil ve vítězný gól Michael Krmenčík a v nastaveném čase potvrdil Čermák po akci Petržely. Po výhře 2:0 mohou čekat, kdo bude jejich dalším soupeřem.

Michael Krmenčík
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Viktoria zpočátku vypadala, že sází na jistotu. Její hráči se nikam nehrnuli, zaplňovali prostor ve středu hřiště a snažili se držet míč. Soupeř se pokoušel přece jen jít rychleji dopředu. Ale tam vždy narazil.  

V jedenácté minutě se pak přihlásil o slovo Krmenčík. Zatáhl míč po pravém křídle a dal ho do vápna, kde nejdříve zkoušel štěstí Kopic, po něm se dostal míč k Hořavovi, ale po jeho střele k levé tyči se Stojkovič v brance Partizanu stačil natáhnout. Hned poté Krmenčík po akci s Kolářem dostali míč k Zemanovi, jehož centr zakončil hlavičkou zblízka Hořava - Stojkovič se opět odrazil včas a obránce pak míč uklidil do bezpečí. 

První náznak hrozby od Partizanu přišel až ve 22. minutě, kdy se Pantič uvolnil, prošel s míčem před pokutové území Plzně a z dvaceti metrů trefil brankáře Hruška do prsou.  

Pak dvakrát mohlo uhodit na druhé straně. Ve 23. minutě přišli Srbové o míč nedaleko od své branky. Ten se dostal ke Kopicovi, ale domácí záložník střílel z hranice velkého vápna jen slabě. Zato o chvíli později po rohu sklepl Hubník balon na Koláře. Ten se trefil ze vzduchu, jeho pokus však prolétl vysoko nad brankou. 

Plzeňští fotbalisti měli míč častěji ve své moci a jejich akce většinou po pravé straně slibovaly nebezpečí, ale centry často končily na hlavách obránců.

Soupeř hrál technicky, snažil se kombinovat, ale bez nebezpečí. V jeho útoku nebyl moc vidět urostlý Tawamba, o něhož se postarali Hejda s Hubníkem. 

Po přestávce pokračoval podobný obraz hry. Hráči Plzně se dobře pohybovali, kombinovali a většinou se hrálo na polovině hostů. V 52. minutě se mohlo konečně změnit skóre. Zeman prošel po levé straně k rohovému praporku a centr před branku Stojkoviče našel volného Řezníka, ten ale zívající branku ve vyložené pozici minul.  

Brankář Stojkovič likviduje šanci Plzně
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Plzeň byla dál při chuti. V 56. minutě si kapitán Hubník zpracoval míč na hranici pokutového území a jeho střela těsně minula srbskou branku. Ovšem deset minut poté už uhodilo. Krmenčík dostal míč do běhu na hranici velkého vápna, zpracoval a trefil přesně – 1:0.

Zasloužené vedení se pokusil zrušit Tošič. Jenže jeho střela v 71. minutě v brance neskončila. Ani poté, když střídající Soumah z hranice pokutového území Plzně netrefil prstor, kterému vládl gólman Hruška.

Ale ani zvýšená aktivita soupeře už nedokázala zahradit Viktorii cestu za postupem. V 90. minutě měl ještě po krásném pasu od Hrošovského nadějnoý únik Čermák, ale nevyřešil to optimálně. Zato Petržela v nastaveném čase už ano. Když vzal míč brankáři na polovině hřiště a dotáhl únik do vápna soupeře a předložil Čermákovi na pojišťovací gól.

Viktoria Plzeň - Partizan Bělěhrad 2:0

Branky: 67. Krmenčík, 90. čermák. ŽK: Pantič a Tošič. Rozhodčí: Kehlet - Hummelgaard, Sörensen (všichni Dán.). Poločas: 0:0. První zápas: 1:1. Postupuje Plzeň.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský – Zeman (72. Petržela), Kolář (86. Čermák), Kopic – Krmenčík (84. Chorý). Trenér: Vrba.

Partizan: Stojkovič - Vuličevič, N. R. Miletič, Ostojič, Uroševič – Jevtovič (65. Ozegovič), Zdjelar – Jankovič (78. Soumah), Pantič, Tošič - Tawamba. Trenér: Djukič.

Hlasy po utkání

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Bylo to o prvním gólu, který byl hodně důležitý. Musím pochválit mužstvo, že jsme utkání vzadu uhráli téměř bez chyby. Soupeře jsme v podstatě k ničemu nepustili. My naopak měli situace, abychom gól dali ještě dříve, ale trpělivost se vyplatila a posunula nás do dalšího kola. Máme velmi zkušené mužstvo, které hraje evropské poháry už několik sezon, což je velká výhoda. Takticky jsme ten úvod jara po dlouhé pauze zvládli velmi dobře, ve třech zápasech jsme dostali jeden gól, a to od týmů, které mají velkou kvalitu. Ale ještě bychom chtěli dávat více branek, protože toto mužstvo je ofenzivně laděné."

Miroslav Djukič (trenér Partizanu): "Přijeli jsme do Plzně, abychom dali gól, který jsme potřebovali, ale to se bohužel nepovedlo. Pokoušeli jsme se hrát ofenzivně, ale měli jsme před sebou agresivního a pevného soupeře, který nám takovou hru nedovolil. Nepovedlo se nám dostat do žádné šance. Ale hráči odvedli maximum, bojovali statečně. Nemám mužstvu co vyčíst, odjíždíme se vztyčenou hlavou."

Michael Krmenčík (útočník Plzně): "Bylo to taktické utkání. Dnes jsme se na ně připravili asi o trochu víc než oni na nás a zaslouženě jsme postoupili. Doma chceme hrát ofenzivně a tady nad námi vyhraje málokdo. Při tom gólu šel pas za obránce, já si ho na dlouhou a pak na prsa zpracoval a zkusil vystřelit. Asi jsem to trefil dobře a byl z toho docela hezký gól. V dalším kole bychom rádi nějaký významný tým, třeba nějaký anglický klub, přemýšlím třeba o Arsenalu. Já si ale rád zahraju proti každému týmu a především chci každý tým porazit."

Martin Zeman (záložník Plzně): "Máme hroznou radost, zvládli jsme to skvěle. K ničemu jsme je nepustili, dali dva góly a zaslouženě postoupili. Oni museli vstřelit branku, nám to v uvozovkách stačilo. Pak to ale trefil Krmelec (Krmenčík), oni museli hodně dopředu a my chodili do brejků."

Aleš Hruška (brankář Plzně): "Tam jsme uhráli výsledek, který jsme potřebovali, a doma jsme to dotáhli. Musím pochválit kluky, jak to odbránili. Já jen koukal, jestli na mě něco nepřiletí, a nepřiletělo. Všichni jsme opravdu dobře bránili. Byl to zkušený výkon. V Příbrami jsem hrál osm let o záchranu a teď si tohle moc užívám."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články