Šéfa CEFC vyšetřují kvůli podezření z hospodářské kriminality. Patří i do týmu Zemanových poradců

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu českého prezidenta Miloše Zemana, je prý vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s touto záležitostí.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, je údajně vyšetřován pro podezření z ekonomické kriminality. Na snímku pořízeném 5. září 2015 při podpisu dohod v Šanghaji během návštěvy Miloše Zemana v Číně je Jie Ťien-ming vlevo.

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, je údajně vyšetřován pro podezření z ekonomické kriminality. Na snímku pořízeném 5. září 2015 při podpisu dohod v Šanghaji během návštěvy Miloše Zemana v Číně je Jie Ťien-ming vlevo. | Foto: Lucie Mikulášková | Zdroj: ČTK

Zdroj agentury Reuters uvedl, že byl Jie Ťien-ming letos předvolán k výslechu. Nesdělil ale, zda vyšetřování pokračuje, ani podrobnosti o povaze podezření. Společnost CEFC na žádost o komentář nejdříve nereagovala. V pátek však informace dementovala. Zároveň se v médiích objevily informace o tom, že vedení a každodenní provoz CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává téměř 30 tisíc lidí. Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma vybrala Českou republiku. Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil v roce 2002 Jie Ťien-ming, který je nyní předsedou představenstva.

V Česku firma koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, kde bude mít poloviční podíl, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu či dvou pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague a také historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy.

Fotbalový Eden s plombou. Banka zablokovala Číňanům majetek za miliardy

Číst článek

Koupila pražský administrativní komplex Florentinum a zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina. Posledním velkým podnikem je nákup menšinového podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel.

Loni v září CEFC rovněž uzavřela dohodu o koupi více než čtrnáctiprocentního podílu ruské ropné společnosti Rosněfť za devět miliard dolarů. Po zveřejnění zprávy o vyšetřování Jie Ťien-minga, kterou přinesl čínský finanční magazín Caixin, akcie firmy oslabily.

Čínská vláda v posledních měsících upevnila kontrolu nad velkými soukromými konglomeráty v zemi. Minulý týden vláda v Pekingu převzala kontrolu nad pojišťovnou Anbang Insurance Group, jejíž předseda správní rady a hlavní akcionář Wu Siao-chuej je soudně stíhán kvůli hospodářským trestným činům.

dbr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme