2. března 2018 • 16:51

Rozruch kolem CEFC? Majitel poslal 50 milionů, hlásí finanční ředitel Slavie

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace kolem CEFC, vlastníka fotbalové Slavie, je nejasná. Hongkongský list South China Morning Post tvrdí, že společnost převzala jiná čínská firma Šanghaj Kuo-šeng, která spadá pod vládu. CEFC to ovšem popírá. Slávistický boss Jaroslav Tvrdík doufá, že to chod klubu nijak neohrozí.



Slavia zítra hraje v Mladé Boleslavi, ale víc se mluví o tom, co se děje s jejím vlastníkem, čínskou společnosti CEFC. To proto, že jejího předsedu představenstva Jie Ťien-minga doma údajně vyšetřují kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Oficiální potvrzení, že by byl šéf CEFC skutečně vyšetřován, neexistují. Společnost navíc odmítá, že by její řízení převzala jiná firma. „Šanghaj Kuo-šeng je respektovaná a prestižní čínská firma a pro CEFC China by bylo vždy ctí s ní obchodně spolupracovat, podobně jako s jinými stejně prestižními partnery. Můžeme však kategoricky vyloučit, že by tato společnost převzala kontrolu nad společností CEFC China. Firmu řídí právoplatně zvolené orgány společnosti,“ napsala CEFC pro ČTK.

I tak to ovšem dopad na společnost má. Od informace, že Jie Ťien-ming je vyšetřován či dokonce zadržen, spadly firemní akcie o 150 milionů dolarů.

Nejistotu lze vystopovat i v tweetu Jaroslava Tvrdíka , slávistického šéfa a zástupce CEFC pro Česko. „Žijeme v turbulentním a globálním světě. V ČR nelze některé informace potvrdit ani vyvrátit. Věřím, že se to Slavie Praha jakkoli nedotkne a celý tým bude koncentrován na splnění jarních sportovních cílů. Od majitele klubu dostanou absolutní podporu,“ napsal po čtvrteční půlnoci.

Dopoledne pak pověsil na Twitter fotografii Chana Chauta, prezidenta CEFC a předsedy dozorčí rady Slavie. „Pan Chan Chauto mne požádal o předání pozdravu klubu a jeho fanouškům. Rád činím. Sedí ve své kanceláři a řídí svoji firmu. A doufá ve výhru zítra.“

A odpoledne pro změnu tweetoval Daniel Konrád, finanční ředitel Slavie. „Zapojím se do probíhající mediální diskuse o kredibilitě CEFC China, majitele Slavie. Jen dnes přišlo na účet klubu od majitelů 50 milionů Kč. Díky majitelům nemáme žádné pohledávky a dluhy.“

I přesto experti tvrdí, že situace CEFC a potažmo i klubu může být vážná. Čínská vláda má prý velkou obavu ze zadlužení své ekonomiky, takže začala utlumovat společnosti, které pracují na dluh – přitom CEFC dluží přibližně 9,35 miliardy dolarů, tedy téměř 200 miliard korun.

A ještě, Čína zasahuje také v případě, kdy tamější společnosti provádějí akvizice, z nichž neplyne zisk – jako třeba nákup a provoz fotbalových klubů. Dokonce vznikl rejstřík citlivých zahraničních investic, jež vyžadují oficiální povolení. To se týká nemovitostí, hotelů či právě sportovních klubů, tedy aktivit, do nichž se CEFC v Česku nejvíce pustila.

Slavia v sobotu hraje v Mladé Boleslavi, ale je možné, že pro ni zásadnější zápas se odehrává v Číně. Bude trvat déle než devadesát minut.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud