Fico zaútočil na Kisku. Slovenský premiér kritizoval prezidenta za setkání s finančníkem Sorosem

Slovenský premiér Robert Fico v pondělním prohlášení opět kritizoval prezidenta Andreje Kisku. Tentokrát za jeho setkání s finančníkem Georgem Sorosem. Podle Fica prezidentovi nezáleží na vyšetření vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně a naznačil, že by Kiskovy návrhy na změny ve vládě nebo předčasné volby mohly souviset právě s prezidentovým setkáním se Sorosem. Ficovo vyjádření kritizovala opozice i zástupci koaliční strany Most-Híd.

Bratislava (Aktualizováno: 18:53 5. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico (vlevo) a slovenský prezident Andrej Kiska

Slovenský premiér Robert Fico (vlevo) a slovenský prezident Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas | Zdroj: Český rozhlas

„Já si prosím odpověď pana prezidenta, o čem bylo toto setkání, protože vy dobře víte, o kom se teď bavíme, jakým způsobem se tento člověk chová. To, co se stalo po vraždě novináře a jeho přítelkyně, naznačuje, že je zde pokus v tomto státě o totální destabilizaci,“ řekl Robert Fico.   

„Odpoutávání pozornosti konspiračními teoriemi nezbavuje premiéra povinnosti řešit hlubokou politickou krizi, nebo uvolnit místo někomu, kdo to dokáže,“ reagoval Kiskův mluvčí Roman Krpelan. 

Kiska zahájí rozhovory se stranami ve středu

V souvislosti s předáním abdikačního listu ministrem kultury Markem Maďaričem prezidentův mluvčí dodal, že premiér ignoruje skutečnost, že se mu hroutí vláda. Rozhovory se zástupci politických stran o vzniklé krizi hlava státu zahájí ve středu.

Krize na Slovensku po vraždě novináře: Kiska vyzval k obměně Ficovy vlády, nebo předčasným volbám

Číst článek

Prezident Andrej Kiska v neděli navrhl kvůli vraždě Kuciaka rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb. Chce tak obnovit důvěru Slováků v jejich stát. Premiér Robert Fico ale s návrhem Kisky nesouhlasí. Kvůli smrti Kuciaka už rezignoval slovenský ministr kultury Marek Maďarič. Opozice požaduje i odchod ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Fico již v neděli v reakci na prezidentovy návrhy hovořil o tom, že projev hlavy státu „zjevně nebyl napsán na Slovensku“. V pondělí doplnil, že rukopis projevu prezidenta „je někde jinde“. Kiskův mluvčí ještě v neděli reagoval ujištěním, že prezidentův projev byl napsán v Tatranské Javorine, která je na Slovensku.

Fica kritizují i jeho koaliční partneři

Opozice i vládní strana Most-Híd dnešní Ficovo vystoupení kritizovaly. „V demokratické zemi to považuji za absolutně nepřípustný a neakceptovatelný projev premiéra. Pro mě osobně je to absolutně nepřijatelné,“ citoval list Denník N ministryni spravedlnosti a místopředsedkyni strany Most-Híd Lucii Žitňanskou. Zástupci opozice tvrdili, že Ficovo vyjádření hraničí se ztrátou zdravého rozumu a že Fico projevil nejnižší pudy, aby se udržel u moci.

Vražda novináře a jeho přítelkyně vyvolala na Slovensku kromě vlny občanských protestů také třenice v koalici. Most-Híd, která je jednou ze tří vládních stran, vybídla k rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který je také místopředsedou Ficovy strany Smer-sociální demokracie. Kaliňák o víkendu takový krok odmítl. Fico řekl, že politickými souvislostmi vraždy se koalice bude brzy zabývat.

Barbora Maxová, Pavlína Nečásková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme