Vstup CEFC do J&T v ohrožení. Společnost chce, aby Číňané vyvrátili zprávy o ekonomických problémech

Pokud čínská investiční skupina CEFC uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech skupiny a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání jejího vrcholového představitele, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J&T Finance Group nepřijatelné. Informovala o tom v pondělí J&T.

Praha (Aktualizováno: 12:47 12. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo čínské společnosti CEFC

Logo čínské společnosti CEFC | Foto: Aizhu Chen | Zdroj: Reuters

„Pokud CEFC uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech skupiny a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání jejího vrcholového představitele, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J&T Finance Group nepřijatelné,“ řekla Radiožurnálu mluvčí J&T Monika Veselá. Dokdy musí CEFC situaci vysvětlit, nechtěla Veselá upřesnit.

Neobvyklý úvěr, ztížený přístup k financím. Jaké jsou možné potíže čínské firmy CEFC?

Číst článek

Předminulý týden se objevila informace, že předseda představenstva CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality.

Agentura Reuters v pondělí uvedla, že CEFC China Energy si v poslední době byla ochotna krátkodobě půjčovat peníze za mimořádně vysoké úroky, a to až ve výši 36 procent ročně. Takový postup podle Reuters odráží problémy podniku s hotovostí.

Server Neovlivni.cz v pondělí napsal, že únorové zatčení Jie Ťien-minga potvrdili podnikatelé a státní úředníci, kteří podrobnosti zjišťovali přímo v Číně. Firma ani čínské úřady dosud zatčení nepotvrdily.

Finance, letectví, sport a další

Dceřiná firma CEFC Group (Europe) Company původně ve finanční skupině J&T Finance Group držela desetiprocentní podíl, předloni v březnu se obě strany dohodly, že získá polovinu. Měla za něj zaplatit 980 milionů eur (25 miliard Kč).

Kam zmizel Zemanův čínský poradce? 'Vyšetřování stranou je tajný proces,' líčí sinolog

Číst článek

Česká národní banka podle serveru Echo24.cz na přelomu roku odmítla vydat souhlas s tím, aby CEFC získala 50procentní podíl. Podle ČNB mimo jiné dostatečně neprokázala původ peněz. Rozhodnutí ale není konečné a CEFC se proti němu odvolala.

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy Kč na 14,65 miliardy Kč. V pátek oznámila, že beze změn řídí své investiční portfolio v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výrobě, nemovitostí či sportu.

„Mateřská společnost se sídlem v Hongkongu vyjádřila posílením kapitálu firmy důležitost, jakou evropským projektům přikládá. Zároveň tím posílila samostatnost CEFC Europe. Navýšení vlastního kapitálu firmy je signálem, že společnost je stabilním a kredibilním partnerem," uvedla v pátek firma.

Nemáme problémy

V posledních dnech je společnost pod vlivem spekulativní mediální kampaně, řekla v pátek viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá.

Fotbalový Eden s plombou. Banka zablokovala Číňanům majetek za miliardy

Číst článek

Zdůraznila, že CEFC Europe je samostatná entita, její projekty, které provozuje v sedmi evropských zemích, fungují nezávisle na mateřské společnosti. Odmítla zároveň spekulace médií o tom, že by jakékoliv její společnosti (SK Slavia Praha, Eden Arena a další) čelily finančním či jiným problémům.

V Česku CEFC Group (Europe) Company koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, kde má mít poloviční podíl, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slávie i stadionu v Edenu. CEFC Europe spravuje nyní v České republice aktiva přes 1,5 miliardy eur.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně.

Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Jakub Horáček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme