Chceme předčasné volby. Když nebudou, opustíme vládu, oznámil Bugár z Mostu-Híd

Slovenská koaliční strana Most-Híd chce jednat o předčasných volbách. Pokud se na nich s partnery neshodne, z vlády odejde. Po jednání republikové rady to v pondělí pozdě večer oznámil předseda strany Béla Bugár. Vládním partnerům Smeru a Slovenské národní straně (SNS) požadavek nových voleb oznámil po osmé hodině na jednání koaliční rady. Premiér Robert Fico podle Bugára nové volby odmítá.

Bratislava (Aktualizováno: 22:44 12. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár na snímku z 2. března 2018

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár na snímku z 2. března 2018 | Foto: Gabriel Kuchta / SME | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Jednání republikové rady Mostu-Híd začalo v pondělí odpoledne a trvalo pět hodin, předseda strany Béla Bugár pak před osmou večer odjel o výsledcích informovat na úřad vlády koaliční partnery ze Smeru-sociální demokracie a SNS.

Po Bugárově návratu do sídla strany jednání republikové rady pokračovalo. V půl jednácté večer pak Bugár vystoupil na tiskové konferenci.

'Neodvolatelný' Kaliňák skončí. Ministrův odchod žádali po vraždě novináře opozice i Ficovi spojenci

Číst článek

Předčasné volby, nebo rozpad koalice

„Slovensko zažívá velmi těžké období, a právě proto musím říct, že naše strana se k tomu postavila jako jediná zodpovědně. Vedli jsme dnes (v pondělí, pozn. red.) těžká jednání,“ řekl na úvod Bugár.

„Republiková rada pověřila vedení strany jednat s koaličními partnery o možnostech předčasných voleb,“ přečetl pak předseda Mostu-Híd. Pokud tato jednání nebudou úspěšná, strana odejde z koalice.

Premiér Robert Fico ze Smeru-sociální demokracie po své tiskové mluvčí vzkázal, že o dalších krocích bude informovat v úterý. Podle Bugára Fico dohodu o předčasných volbách odmítá.

Danko volby připustil

Už dříve v pondělí jako první čelný politik Ficovy koalice připustil předčasné volby předseda slovenského parlamentu a šéf vládní SNS Andrej Danko. SNS je podle Danka také připravena jednat o rekonstrukci vlády, kterou vedle vypsání nových voleb jako jednu z variant řešení krize důvěry lidí ve stát navrhl prezident Kiska. Právě s SNS bude Most-Híd podle Bugára o volbách jednat.

Ficova vláda by odchodem Mostu-Híd z koalice ztratila podporu v parlamentu. Směr má 49 poslanců, SNS 15 a Most 15. Bez třetí koaliční strany by tak měla vláda jen 64 poslanců a tři až čtyři nezařazené poslance, kteří ji dlouhodobě podporují.

Nejdřív odchod Kaliňáka, pak Fica

Nejmenší koaliční strana před více než týdnem vybídla k rezignaci ministra vnitra za Ficovu stranu Smer-sociální demokracie Roberta Kaliňáka. Ministr v pondělí oznámil, že demisi podá.

Kaliňák je v úřadu nepřetržitě od roku 2012, stejný post zastával i v první Ficově vládě v letech 2006 až 2010. Je zároveň druhým slovenským ministrem, který po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky oznámil rezignaci. Ve funkci už skončil ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

Desítky tisíc lidí protestovaly v Bratislavě proti Ficově vládě. Byla to největší demonstrace od roku 1989

Číst článek

Někteří představitelé strany Most-Híd, včetně její místopředsedkyně a ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské, minulý týden kritizovali Fica za obviňování prezidenta Andreje Kisky z mocenských her.

Žitňanská konec Fica ve funkci podle Hospodárských novin požadovala i během víkendových jednání. Ficovu rezignaci při příchodu na pondělní jednání republikové rady Mostu-Híd požadoval i poslanec strany František Šebej.

„Budu žádat odchod z koalice. Odchod premiéra je ještě to, co si dovedu představit, všechno ostatní není dostatečné,“ řekl novinářům.

Předseda Bugár se v pondělí sešel s prezidentem Andrejem Kiskou. Před jednáním strany se ale k situaci nevyjadřoval.

Desetitisíce lidí v ulicích

Proti vládě premiéra Roberta Fica minulý týden na Slovensku protestovaly desetitisíce lidí. Požadovali také vyšetření smrti novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Protesty proti vládě se mají v pátek opakovat, Denníku N to v pondělí řekl jeden z jejich organizátorů Juraj Šeliga. Kaliňákova rezignace podle něj nestačí.

„Musí to být jen začátek, je potřeba začít s úklidem země. Signál, který vyslali lidé, kteří byli v ulicích, byl velmi silný a jasný. Chtějí slušné Slovensko. Z regionů jsme dostali desítky zpráv, e-mailů a telefonátů s otázkou, co budeme dělat dál. A dnes (v pondělí, pozn. red.) když ministr Kaliňák oznámil, že odchází, lidé nám začali okamžitě psát, co teď, protože jim to nestačí. Spolu s námi to vnímají tak, že je to jen začátek,“ řekl Šeliga Denníku N.

haf, dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme