Ficova vláda se otřásá v základech. Koaliční strana Most-Híd žádá jednání o předčasných volbách

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 3. 2018 23:35
Zatímco slovenský premiér Robert Fico předčasné volby odmítá, nejmenší vládní strana Most-Híd na nich trvá a hrozí vystoupeném z koalice.
Slovenský premiér Robert Fico.
Slovenský premiér Robert Fico. | Foto: Reuters

Bratislava - Nejmenší slovenská vládní strana Most-Híd žádá v reakci na politickou krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky vypsání předčasných voleb. V případě, že koaliční strany k dohodě o nových volbách nedospějí, Most-Híd vystoupí z koalice premiéra Roberta Fica.

Novinářům to po pondělním jednání širšího vedení strany Most-Híd řekl její předseda Béla Bugár. Dodal, že Fico, který je předsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, konání předčasných voleb při jednáních odmítl.

"Republiková rada Mostu-Híd pověřuje vedení strany jednat s koaličními partnery o možnostech předčasných parlamentních voleb. Pokud tato jednání budou neúspěšná, strana Most-Híd vystoupí z vládní koalice," řekl Bugár po zhruba osmihodinovém jednání širšího vedení své strany.

V případě odchodu Mostu-Híd z koalice by Ficova vláda ztratila ve sněmovně většinu.

Třetí koaliční strana Slovenská národní strana se dříve během dne vyslovila pro uspořádání předčasných voleb, pokud vláda přijde o většinu ve sněmovně.

Předčasné volby nebo zásadní rekonstrukci vlády jako řešení stávající krize důvěry lidí ve stát po vraždě novináře a jeho partnerky navrhl před více než týdnem prezident Andrej Kiska.

"Pokud dojde k dohodě o předčasných volbách, naši ministři zůstanou ve vládě," řekl Bugár. Neuvedl, zda jeho strana podpoří návrh na vyslovení nedůvěry Ficova kabinetu, který minulý týden oznámily nejsilnější opoziční strany.

Podle Bugára by se předčasné volby měly uskutečnit mnohem dříve než v listopadu, kdy se v zemi budou konat komunální volby. Spojení komunálních a parlamentních voleb navrhovala hlava státu.

Zkrácení čtyřletého funkčního období současné Ficovy vlády, která nastoupila do úřadu před dvěma lety, by měl ústavním zákonem schválit parlament. K takovému kroku je zapotřebí třípětinová většina všech 150 poslanců, kterou koalice ani opozice samostatně nedisponují. Pro předčasné volby se dříve vyslovily všechny opoziční strany.

Most-Híd před více než týdnem vybídl k demisi ministra vnitra za Směr-SD Roberta Kaliňáka, který tak učinil v pondělí dopoledne. Již minulý týden někteří představitelé Mostu-Híd zase kritizovali premiéra Fica za jeho výroky, kterými obvinil prezidenta Kisku například z mocenských her v souvislosti s návrhy hlavy státu na řešení politické krize v zemi.

Podívejte se, jak zdůvodnil svou rezignaci ministr vnitra Robert Kaliňák:

Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval. Odstoupením chci uklidnit situaci, řekl | Video: TV Markíza/TVnoviny.sk
 

Právě se děje

Další zprávy