Zadrženého soudce Elischera policisté obvinili z přijetí úplatku, nadržování a zneužití pravomoci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 13. 3. 2018 16:05
Soudce si údajně nechal slíbit milionový úplatek za příznivý rozsudek nad skupinou obviněných Vietnamců.
Záběry z Vrchního soudu v Praze, kde policie zadržela soudce | Video: Aktu.cz

Praha - Soudce Ivan Elischer, kterého v úterý ráno zatkla policie, byl obviněn ze tří trestných činů. Jde o zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování. Uvedl to předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš.

"Jakým jednáním se měl trestných činů dopustit, mi sděleno nebylo," napsal Bureš. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že Miloš Zeman vyslovil se stíháním soudce souhlas.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na pražském vrchním soudu zasahovala v úterý dopoledne.

"Jde o soudce (Ivana) Elischera, probíhá soudem povolená prohlídka jeho kanceláře," potvrdil ráno Aktuálně.cz předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš. "Vše probíhá korektně, prohlídky se účastní pan místopředseda (soudu) Stibořík," dodal Bureš s tím, že další informace k případu může poskytnout jen Městské státní zastupitelství v Praze.

Elischer se specializuje převážně na drogovou trestnou činnost. Na Vrchní soud v Praze přišel před pěti roky z Krajského soud v Ústí nad Labem, kde se specializoval na závažnou trestnou činnost. V roce 2008 například osvobodil deset bankéřů zkrachovalé Universal banky. Jeho verdikt následně potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Kdo je Ivan Elischer?

Ivan Elischer (narozen 31. července 1960) působí od roku 2013 na pražském vrchním osudu. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. Je členem odvolacího senátu v těchto procesech. Zabýval se například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. V minulosti Elischer působil na ústeckém krajském soudu, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého chlapce. Elischer se také zabýval kauzou zkrachovalé ústecké Universal banky nebo působil jako státní zástupce u Vrchního soudu v Olomouci.

Zprávu o zadržení soudce potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. "Ano, byli jsme o téhle události informováni, ale po dohodě s příslušným státním zastupitelstvím nebudeme sdělovat žádné podrobnosti," uvedla Schejbalová.

Podle serveru iDNES.cz je Elischer podezřelý, že si nechal slíbit úplatek nejméně jeden milion korun. Spolu s ním je v této věci obviněno pět Vietnamců, vyplývá z dokumentů, do nichž nahlédl redaktor Mladé fronty Dnes. Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu Elischer přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze. Zachytily to údajně odposlechy protidrogové centrály, uvedl web iRozhlas.cz s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje z justice.

Policie sledovala Elischera od loňského srpna. Podle obvinění byl Elischerovou spojkou Nguyen Quoc Hung, se kterým soudce komunikoval, napsal web. "Nguyen přislíbil Elischerovi finanční obnos v blíže nezjištěné výši, nejméně však milion korun, za to, že ovlivní odvolací řízení ve prospěch obžalovaných," píše se podle serveru v usnesení.

Dne 31. října vyhlásil Elischer rozsudek nad Vietnamci, a přestože někteří dostali až osm let, jejich příbuzným stálo za to dát úplatek. Ještě téhož dne soudcův prostředník Nguyen Quoc Hung dostal od příbuzných kompliců 3,1 milionu korun, z nichž část večer předal soudci v osobním autě Volkswagen Golf, tvrdí podle iDNES.cz policie.

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. 

Prezidentská kancelář zatím o zadržení soudce nemá bližší zprávy. "Prezident republiky uděluje souhlas s trestním stíháním soudce, v tuto chvíli o tom nemám žádné informace a odkazuji na příslušný policejní útvar," řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Orgán, který stíhání proti soudci zahájí, o tom musí vyrozumět ministerstvo spravedlnosti a předsedu příslušného soudu. Obviněného soudce může ministr spravedlnosti dočasně zprostit výkonu funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po dobu dočasného zproštění pobírá soudce polovinu svého platu.

V minulosti čelil trestnímu stíhání jiný soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák. Policie ho vinila z opisování odborných textů, které společně s dalšími dvěma stíhanými publikovali pod svými jmény. Sovák se však s poškozenými kolegy dohodl na mimosoudním vyrovnání a trestní stíhání za porušování autorských práv a za podvod bylo zastaveno. Soudce se hájil tím, že nešlo o úmyslné opisování, ale nešťastnou událost.

 

Právě se děje

Další zprávy