Bikesharingová služba ofo, která funguje i v Česku, získává od Alibaby 866 milionů dolarů

Filip HouskaFilip Houska

ofo
0Zobrazit komentáře

Čínská platforma pro sdílení jízdných kol ofo, která je od října minulého roku dostupná i v Praze, získala v aktuálním investičním kole dalších 866 milionů dolarů (cca 17,7 miliardy korun). Primárním investorem byl opět e-commerce gigant Alibaba Group, jenž stál i za předchozí, 700milionovou investicí v předchozím investičním kole. Nově tak ofo kumuluje v investicích okolo 2,2 miliardy dolarů.

Patrně hlavním důvodem pro tuto investici kombinující dluhové a kapitálové financování je reakce na rostoucí konkurenci. Konkrétně startup Mobike, který tlačí a investičně podporuje další internetový velikán Tencent. Právě tyto dva startupy tvoří přibližně 90 procent bikesharingového trhu v Číně a postupně se s novými aktivitami derou i do zahraničí.

chuchel

Přečtěte si takéNová hra od českých Amanita Design je mezi nejprodávanějšími na platformách Steam a GOGNová hra od českých Amanita Design je mezi nejprodávanějšími na platformách Steam a GOG

Spoluzakladatel a CEO startupu ofo Dai Wei komentuje celou situaci, které se odvíjí od doposud největší investice na světě v rámci bikesharingových služeb, slovy:

„Jako světový lídr v oblasti sdílení kol přechází ofo z fáze rychlého růstu do fáze vysoce kvalitního vývoje. Pro ofo bude i nadále zákazník na prvním místě a díky technologické inovaci a efektivním operacím budeme stát v čele sdílení kol.“

ofo2

Žlutá kola Ofo se již v Praze zřejmě neobjeví

Žlutá kola od října v Praze

Co se týče zahraničních aktivit, ofo v říjnu roku 2017 vstoupilo také do České republiky, konkrétně na Prahu 7. Tam spustilo pilotní provoz s 300 koly, který v prosinci po osmi týdnech ukončilo a ohlásilo, že Pražané vygenerovali okolo 25 tisíc jízd. V letošním roce se očekává, že kol, které se zpravidla nacházejí u frekventovaných míst (Strossmayerově náměstí, Letná, u Národního technického muzea či vedle stanice metra Vltavská), bude k dispozici až několik tisíc.

ofo kolo Praha 7

Foto: ofo

Diskuze (0)

Novinka

Anonym