Tržní kapitalizace Applu vystřelila na rekordních 930 miliard dolarů

Filip HouskaFilip Houska

apple-store-m

Apple Store

0Zobrazit komentáře

Kalifornská technologická společnost Apple před několika hodinami dosáhla své zatím nejvyšší tržní kapitalizace v historii. Hodnota nejhodnotnější firmy světa vystřelila na 930 miliard dolarů a ve srovnání s druhým Googlem měla tržní náskok o více jak 110 miliard. Jedna akcie se v té době obchodovala za přibližně 183 dolarů.

Tento tržní nárůst, díky kterému chybělo Applu k dosažení hranici jednoho bilionu „jen“ 70 miliard, zapříčinily patrně dva faktory. Prvním z nich bylo ohlášení akvizice platformy Texture, která se specializuje na digitální distribuci časopisů. V zahraničí ji nazývají jako „Netflix pro magazíny“.

netflixmm

Přečtěte si takéNetflix by měl letos v příjmech překonat 15 miliard dolarů, což je o 40 % více než loniNetflix by měl letos v příjmech překonat 15 miliard dolarů, což je o 40 % více než loni

Druhým důležitým faktorem bylo bezpochyby vystoupení Eddyho Cuea, senior viceprezidenta pro internetové služby a software v Applu, na festivalu SXSW, který naznačil, že Apple v budoucnu nehodlá koupit Netflix nebo Disney. O těchto akvizicích se ostatně nějaký čas spekulovalo.

timcook_1

Tim Cook, CEO společnosti Apple

Hodnota pochopitelně kolísá

Jak se dalo očekávat, tržní kapitalizace Cookovy firmy v posledních chvílích kolísá v rozmezí od 925 do 929 miliard dolarů při přibližné ceně 182–183 dolarů za jednu akcii. I tak však výrazným způsobem drží náskok nad druhým Googlem (Alphabetem), jehož kapitalizace je okolo 815 miliard dolarů, a nad třetím Amazonem se 780 miliardami dolarů.

inc

Foto: Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym