Hlavní navigace

Uber zavádí předem stanovené ceny. Posouvá se ke smluvní přepravě

13. 3. 2018

Sdílet

Přesná cena za odvoz ještě před objednáním. To na svém blogu slibuje taxikářský Uber, který novinku zavádí od dnešního dne v Praze či Brně. Pro uživatele to funguje jednoduše: pokud v mobilní aplikaci zadá místo nástupu a cílové místo, aplikace mu zobrazí cenu, kterou za jízdu zaplatí.

Uber částku vypočítává na základě vzdálenosti a odhadu času, který jízda zabere (používá mimo jiné svá historická data, která zohledňují například hustotu dopravy). Výslednou částku mohou ovlivnit také tzv. dynamické ceny – když je vyšší poptávka po autech, Uber své ceny automaticky zvyšuje. Aplikace na takovou změnu uživatele upozorní.

Výsledná cena se podle podmínek Uberu může změnit jen v případě, že cestující v průběhu jízdy změní trasu či přidá zastávky. „Pokud bude cestou například zácpa, to už aplikace dokáže predikovat dopředu, proto cena zůstane stejná. Pokud nastane nějaká extrémní situace, bude to společnost řešit přímo s řidičem a předem stanovená cena nebude ovlivněna,“ řekl Lupě mluvčí firmy Miroslava Jozová.

Změna souvisí s dohodou o změně fungování, kterou Uber uzavřel s českou vládou, a jeho přislíbeným posunem k tzv. smluvní přepravě.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2018 0:02

    Antonio (neregistrovaný)

    Moc tomu celkově nerozumím a nechápu rozdíl. Pokud si představím situaci, že zajišťuji službu, které zprostředkovává obchody jiným osobám / subjektům a mám z toho provizi, kterou běžně zdaňuji, nevidím důvod, proč bych měl řešit problémy jiných subjektů, které si díky mě vydělávají. To je jejich starost.

    Finanční správa dané země by tak po mě mohla chtít pouze výpis subjektů, které osoby / subjekty pomocí mého systému vydělávají a v jaké výši. Mě samotného by ale nijak omezovat neměla.

    Jak to vidíte Vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).