Policie stíhá soudce Elischera kvůli přijetí úplatku. Obvinila ho i ze dvou dalších trestných činů

Policie obvinila soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera ze tří trestných činů. Radiožurnálu to potvrdil předseda soudu Jaroslav Bureš. Elischera v úterý ráno zadržela Národní centrála proti organizovanému zločinu. Kriminalisté jsou stále u něj v kanceláři.

Aktualizujeme Praha (Aktualizováno: 16:02 13. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud v Praze (ilustrační foto)

Vrchní soud v Praze (ilustrační foto) | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Podle předsedy vrchního soudu Jaroslava Bureše jde o podezření z přijetí úplatku nebo z trestného činu nadržování. 

„Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer byl zadržen v ranních hodinách a následně mu bylo sděleno obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a z trestného činu nadržovaní,“ řekl Radiožurnálu předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš.

Elischera ráno zadržela Národní centrála proti organizovanému zločinu. Kriminalisté jsou stále u něj v kanceláři. V souvislosti s jakým případem byl soudce obviněn, předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš zatím neví.

Osmapadesátiletý Ivan Elischer v minulosti působil například jako státní zástupce u Vrchního soudu v Olomouci. Předsedal také trestnímu senátu Krajského soudu v Ústí nad Labem. Coby tamní soudce rozhodoval například v kauze vraždy pětiletého chlapce z prosince 2007. Když Elischer v roce 2013 přešel na pražský vrchní soud, řešil víceméně mediálně méně sledované kauzy (více čtěte v profilu soudce ZDE). 

Jak uvedla ČTK, státní zástupci navrhli, aby byl obviněný soudce Elischer dočasně zproštěn výkonu funkce. Zabývat se tím bude ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme