Rusko chystá odvetu. Na vyhoštění diplomatů budeme reagovat tvrdě a recipročně, zní z Moskvy

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 14. 3. 2018 17:29
Ruské velvyslanectví uvedlo, že vyhoštění ruských diplomatů považuje za nepřátelskou a neakceptovatelnou reakci.
Foto: Facebook

Londýn/Moskva - Vztahy mezi Británií a Ruskem se výrazně zhoršily kvůli otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Britové viní Moskvu z podílu na vraždě, ta to odmítá. Nyní Londýn přistoupil k odvetě.

Premiérka Theresa Mayová v projevu v parlamentu řekla, že Velká Británie vyhostí 23 ruských diplomatů, na opuštění země mají týden. Zároveň zopakovala, že za útokem stojí Rusko.

Jde o největší množství vypovězených diplomatů za posledních více než 30 let. 

"Nebudeme tolerovat ohrožování životů Britů na půdě Spojeného království," prohlásila Mayová. A dodala, že budou následovat i jiná opatření, pokud se Rusové uchýlí k "dalším provokacím". 

Ruské velvyslanectví uvedlo, že vyhoštění ruských diplomatů považuje za nepřátelskou a neakceptovatelnou reakci. Odpovědnost za "úpadek" vzájemných vztahů má prý Londýn.

Ministerstvo zahraničí Ruska oznámilo, že proti Británii brzy přijme odvetná opatření. Prohlášení britské premiérky označilo za "nehoráznou provokaci". Tím, že Británie vyhostí ruské diplomaty, si prý zvolila cestu další eskalace.

Šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková podle agentury Reuters řekla, že britské akce vůči Rusku jsou provokace a že Rusko bude reagovat rychle, tvrdě a recipročně.

Mayová uvedla, že za poslední den hovořila s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou i Emmanuelem Macronem, aby společně koordinovali následné kroky.

Premiérka také oznámila, že Británie zruší plánované rozhovory s Ruskem na nejvyšší úrovni. Stáhla také pozvánku pro ministra zahraničí Sergeje Lavrova k cestě na ostrovy. "Žádný ministr ani člen královské rodiny se nezúčastní fotbalového mistrovství světa v Rusku," doplnila.

Podle agentury Reuters si britské ministerstvo zahraničí také předvolá ruského velvyslance v Londýně. Kvůli útoku na Skripala se mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN.

Mayová dala Rusku čas do úterní půlnoci, aby vysvětlilo, jak se do Skripalova těla dostala nervová látka vyrobená údajně v bývalém SSSR. Moskva ultimátum ignorovala.

Ministr zahraničí Martin Stropnický uvedl, že neví o žádné členské zemi, která by měla přistoupit k vyhoštění diplomatů podobně, jako to učinila Velká Británie. O situaci na ostrovech podle něj budou debatovat ministři zahraničí členských EU. "Dá se předpokládat, že k tomu přijmeme v rámci EU společné stanovisko," dodal.

Naprosté pohrdání

Po útoku v jihoanglickém Salisbury, při kterém byla proti Skripalovi a jeho dceři použita nervová látka Novičok vyvinutá v někdejším Sovětském svazu, Moskva podle britské premiérky tváří v tvář žádosti o vysvětlení, jak se Novičok dostal do Británie, projevila naprosté pohrdání. Jediným možným závěrem tak může být, že Rusko má pokus o vraždu Skripalových na svědomí.

Není zatím jasné, jestli ze strany Londýna přijdou i další odvetné kroky. Ruský tisk například spekuluje o blokování účtů ruských podnikatelů v britských bankách nebo odejmutí licence ruskému televiznímu kanálu Russia Today (RT). Mayová nicméně v projevu řekla, že možné odebrání licence stanici RT je věcí regulátora, nikoliv státu.

Jakoukoliv souvislost Ruska se Skripalovou otravou ve středu v Moskvě znovu popřel kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. "Moskva nepřijme absolutně prázdná a neprokázaná obvinění, odmítá jazyk ultimát," řekl mluvčí.

Hovořit o formě ruské odpovědi na britskou odvetu je předčasné, nicméně po britských akcích proti ruským médiím přijde ruská odpověď, řekl Peskov. Doufá, že "ostatní evropské státy neopodstatněnost obvinění proti Rusku pochopí".

Útok bude řešit Evropská rada

Už v úterý mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová varovala, že pokud Londýn odebere licenci televizi RT, pak Rusko znemožní všem britským médiím včetně BBC působit v Rusku.

Otravou Skripala se bude zabývat i summit Evropské rady v Bruselu, který se koná příští týden. Její předseda Donald Tusk pokus o vraždu označil jako "brutální útok".

Podle ruského analytika Fjodora Lukjanova rozsah celé britské reakce závisí na tom, zda kroky Londýna podpoří jeho evropští spojenci. Evropa ale nebude ochotna Rusko izolovat, řekl politolog agentuře Interfax.

"Arzenál odvetných kroků se podstatně rozšíří, pokud se Londýnu podaří přesvědčit spojence o nezbytnosti jednotné konsolidované reakce. Kontinentální Evropa není proti tomu, aby se ruský faktor využíval jako prostředek jejího sjednocení, nicméně nehodlá dopustit faktickou roztržku s Moskvou," soudí Lukjanov.

Video: Záběry bývalého ruského špiona Sergeje Skripala

Záběry ruského exšpióna Sergeje Skripala z obchodu jen 5 dní před otravou | Video: Associated Press
 

Právě se děje

Další zprávy