'Jsme solidární s Brity.' Američané v Radě bezpečnosti obvinili Rusy z otravy Skripala

Rada bezpečnosti OSN ve středu na žádost Británie začala projednávat případ otravy bývalého ruského agenta v britských službách Sergeje Skripala. Velvyslankyně USA Nikki Haleyová ve svém vystoupení obvinila Rusko z odpovědnosti za Skripalovu otravu. Její ruský kolega Vasilij Něbenzja obvinění namířená proti Moskvě označil za nezodpovědná a nepřijatelná.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velvyslanci Velké Británie a USA v Radě bezpečnosti OSN

Velvyslanci Velké Británie a USA v Radě bezpečnosti OSN | Foto: Shannon Stapleton | Zdroj: Reuters

„Myslíme si, že Rusko je zodpovědné (za otravu Skripala),“ řekla Haleyová s poukazem na to, že nejde o „ojedinělý incident“. „Spojené státy jsou naprosto solidární se Spojeným královstvím,“ dodala americká diplomatka.

Mayová oznámila, že Británie vyhostí 23 ruských diplomatů. Na odjezd mají týden

Číst článek

Něbenzja řekl, že Británie není ve vyšetřování transparentní, protože se nepodělila s Ruskem o dosavadní výsledky vyšetřování. Dokonce tvrdil, že Británie je nejpravděpodobnějším zdrojem použité nervově paralytické látky Novičok, která byla použita. Zároveň prohlásil, že Moskva má informace, že se proti Rusku chystá kyberútok. Upozornil, že jeho země je připravena podniknout odvetná opatření.

Francouzský velvyslanec v OSN François Delattre, aniž by přímo přisoudil odpovědnost Rusku, také vyslovil Británii „plnou podporu“ a „úplnou solidaritu Francie“.

Několik zemí jako Francie, Kuvajt a Rovníková Guinea využilo veřejného zasedání Rady bezpečnosti, aby požadovalo další posun vedoucí k tomu, aby se zabránilo používání chemických zbraní ve světě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme