Živě: Babiš chce vládnout s ČSSD, exkluzivně bude jednat se sociálními demokraty do 10. dubna

Živě
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš jednal o podpoře své vlády s KSČM, SPD a ODS. Jednat ještě bude s ČSSD. Proběhla také schůze sněmovního bezpečnostního výboru, na kterém se řešily Babišovy výhrady vůči řediteli Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalu Murínovi. Murína premiér v demisi zprostil služby. V on-line reportáži jsme sledovali také stávku studentů zorganizovanou za účelem obrany ústavních a společenských zvyklostí a hodnot zaměřenou proti některým krokům prezidenta Miloše Zemana a vlády v demisi.
Premiér v demisi Andrej Babiš.
Premiér v demisi Andrej Babiš. | Foto: Jakub Plíhal
Živě
Aktualizovat reportáž
21:00

Online reportáž končí. Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost.

20:20

"Jako nejrozumnější řešení považuji koalici hnutí ANO, ČSSD a komunistů," zopakoval svůj postoj Miloš Zeman.

18:25

Bohuslav Sobotka se s Babišem neshodne. 

18:13

Reakce od předsedy Jana Hamáčka.

18:10

ČSSD se o své dojmy z jednání s ANO nepodělí. Předseda Jan Hamáček a místopředseda Jiří Zimola nakonec původně plánovanou tiskovou konferenci zrušili. Všechno prý za ně řekl Andrej Babiš.

18:10 SPD, logo, ikona

Předseda SPD Tomio Okamura po jednání zopakoval, že podporuje zákon o referendu, který by obsahoval možnost rozhodnout o členství v EU.

"Na jednání padly před zraky všech zúčastněných dvě zásadní věty z úst ministra zahraničí Martina Stropnického, které plně potvrzují politická stanoviska, která dlouhodobě prosazuje SPD. Ministr řekl: "Evropská unie nemá sílu na reformu. A balkánská migrační cesta má tendenci oživovat." Krátce shrnuto - problém nelegální migrace do Evropy, která není pod kontrolou, nekončí a EU je nereformovatelná," uvedl v tiskové zprávě Okamura.

18:10

Podle služebního zákona může premiér zprostit šéfa GIBS výkonu služby ze tří důvodů: pokud je podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo z jednání, které má znaky přestupku, jestliže by jeho ponechání ve službě ohrožovalo důležitý zájem služby. Kterého prohřešku se Murín měl dopustit, zatím Babiš neřekl s tím, že to řeší právníci. 

18:00

"V programu se neshodujeme v oblasti daní," jmenoval programovou neshodu s ČSSD ministr životního prostředí Richard Brabec. Jde o požadavek ČSSD na zavedení progresivní daně u fyzických i právnických osob, dědické daně a sektorové daně.

17:59

Na výtku studentů, že hnutí nedodržuje ústavu, reagoval Babiš. "Nevím, v čem konkrétně nedodržujeme ústavu. To není pravda, my v programu nemáme žádné změny ústavy," reagoval premiér na dotaz. "Chceme jen jednokolové volby do Senátu," dodal s tím, že jiné změny ústavy ANO neplánuje. "My se chováme striktně podle ústavy," poznamenal Babiš.

17:56

Babiš neodhalil, na základě jaké zákonné podmínky chce sesadit Murína.

17:54

"Je škoda, že vyjádření stáních zástupců neslyšela veřejnost, protože GIBS byla podrobena zdrcující kritice ze strany státních zástupců," vrátil se Babiš ještě k dopolednímu jednání bezpečnostního výboru, který řešil údajné tlaky na odstoupení šéfa GIBS Michala Murína.

17:54

"Máme samozřejmě svobodu a je normální, že lidé projevují svůj názor. Nevidím na tom nic špatného," řekl Babiš ke středečním i čtvrtečním demonstracím za svobodu slova a dodržování ústavy. 

17:52

K případnému vyhoštění ruských diplomatů v Česku Babiš řekl: "Ministr Stropnický se v pondělí účastní jednání v Evropské unii. Je důležité, abychom mluvili s našimi spojenci napřed." 

17:52

"Jednání s SPD jsme ukončili na úrovni expertních týmů. Zůstal tam nevyjasněný rozsah zákona o obecném referendu. Pro ANO je nepřijatelné hlasování o mezinárodních otázkách a smlouvách, na tom dohoda s SPD není. V této chvíli ta jednání zastavujeme," řekl Richard Brabec.  

17:51

Jaroslav Faltýnek hodnotí setkání s KSČM a SPD: "Konstatovali jsme, že expertní týmy ukončily práci. S KSČM jsou otevřené otázky zahraniční politiky. A u SPD je otevřená otázka referenda a zahraničněpolitické otázky."

17:50

"Pozval jsem předsedy stran a hnutí. Diskutovali jsme hodinu a půl hlavně o agendě EU, jak stojí vyjednávání o Dublinu IV a novém rozpočtu EU," řekl Andrej Babiš. Na většině témat jsme se shodli a dohodli jsme se, že se takto budeme pravidelně scházet.

17:49

Babiš odmítl obvinění expremiéra Bohuslava Sobotky, že se snaží ovládnout bezpečnostní složky. "Je to nesmysl. Ten člověk je bezpečnostní riziko pro naši zemi. Pan premiér měl na základě trvalých stížností konat, on nekonal a kryl ho," řekl Babiš.

17:46

"ČSSD se toho dotkla okrajově. My nemáme důvod měnit naši pozici," řekl Babiš na otázku, jestli sociální demokraté budou žádat jako kandidáta na premiéra člověka, který nebude trestně stíhaný.

17:40

"S ČSSD budeme jednat exkluzivně do 10. dubna," řekl Babiš.

17:39

"V pátek nám opět bylo řečeno, že nevyjednáváme. Na druhé straně pan Fiala konstantně tvrdí, že ODS s námi nechce vyjednávat. Ten názor se od sněmovních voleb nezměnil," okomentoval Babiš jednání s Fialou. 

17:07

"Snaha předsedy vlády bez důvěry Andreje Babiše o změnu ve funkci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů je skandální a jeho dnešní chování na jednání výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny to jen potvrdilo,"  řekl místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček. Místopředseda dále tvrdí, že není možné, aby premiér vůči šéfům bezpečnostních složek postupoval způsobem, který zjevně odporuje zákonu.

16:49

Fiala se také vyjádřil k zproštění služby ředitele GIBS Murína:

"Já jsem přesvědčen, že vláda v demisi nemá dělat žádné personální změny. A už vůbec ne personální změny v bezpečnostních složkách. To vůbec vládě, která nemá důvěru, nepřísluší," řekl Fiala. "Vůbec nejde o osobu pana Murína, to já vůbec neposuzuji. Jenom je nemožné, aby vláda v demisi prováděla zásadní personální změny, vyvíjela na někoho nátlak a dělala něco jiného, než je udržování nezbytného chodu státu," doplnil.

16:46

ODS nadále odmítá vládní spolupráci s hnutím ANO. Informoval o tom předseda občanských demokratů  Petr Fiala po schůzce s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO).

"Platí, že ANO má fungující hlasovací koalici s SPD a KSČM. Jeho představitelé projevují vysokou míru souhlasu s politikou KSČM, mluví o shodě. Máme tady situaci, že ANO jedná s KSČM o vládě. To jsou všechno věci, které prakticky znemožňují, abychom nějakou vážnou debatu o podílu ODS na něčem takovém vůbec vedli," řekl Fiala.

16:23

Předsedové stran se na schůzce ohledně zahraniční politiky na všem shodovali. 

16:14

Šéf ODS Petr Fiala po jednání s vedením hnutí ANO.

16:02

"Situace zůstává stále stejná," řekl po jednání ODS a hnutí ANO Petr Fiala. 

15:50

Podle mluvčí Úřadu vlády Barbory Peterové již bylo zahájeno řízení o zproštění výkonu služby s ředitelem GIBS Michalem Murínem. "Celý proces se řídí zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Samozřejmě panu Murínovi bude umožněno využít všech procesních práv účastníka řízení," dodala Peterová.

15:29 SPD, logo, ikona

Radek Koten podle svých slov schůzi bezpečnostního výboru "víceméně vedl". 

15:27

"Režii převzal premiér, přestože to mělo být o něm a o jeho postupu proti šéfovi GIBS," komentoval po jednání výboru jeho místopředseda Pavel Žáček (ODS). "Premiér spolu s poslanci ANO určili, že se jednání stalo prostorem k dehonestaci GIBS," dodal.

15:22 SPD, logo, ikona

"Takto se to interpretovat nedá," odmítl šéf bezpečnostního výboru Radek Koten, že by se usnesení výboru dalo považovat za jeho souhlas se sesazením předsedy GIBS. "Bezpečnostní výbor nemůže být arbitrem nějakých sporů. Výbor se pouze seznámil se skutečnostmi kolem GIBS. Chtěli jsme si na to udělat pouze názor," dodal.

15:20

"Nechápu, proč má bezpečnostní výbor pískat spor pana Babiše s panem Murínem. Pokud jsou nějaké problémy s fungováním GIBS, jsou zákonem dané postupy, jak tyto problémy řešit. Nevím, proč pan Babiš nepostupuje podle nich a snaží se to řešit takto teatrálně. Evidentně je jeho zájmem zdiskreditovat celý útvar, nikoliv vyřešit problémy v jeho fungování. V době, kdy jeho samotného policie vyšetřuje, je jeho snaha o rozmetání útvaru, jenž kontroluje postupy policie, pochopitelná, nicméně nepřípustná," řekl Aktuálně.cz Lukáš Kolářík (piráti).

15:07

Vít Rakušan hodnotí dnešní jednání bezpečnostního výboru:

14:46

Bezpečnostní výbor si odhlasoval, že se se situací v GIBS seznámil. Jednání poslanců tak po téměř šesti hodinách končí.

14:45

Šéf ODS Petr Fiala před jednáním s premiérem v demisi Andrejem Babišem:

14:38 SPD, logo, ikona

"Odlišnosti tam jsou, ale je to určitě řešitelné. Zahájení spolupráce na nějakém vládním půdorysu by významným způsobem napomohlo ke stabilizaci politické situace," řekl Okamura k programovým neshodám. Pokud ANO bude hledat podporu jinde nebo si najde jiného koaličního partnera, je to jeho rozhodnutí, uvedl Okamura, podle něhož SPD odpovědnost za prodlužování jednání o vzniku nové vlády neponese.

14:39

Co říká zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů o zproštění výkonu služby?

 

  • Příslušník musí být zproštěn výkonu služby na dobu, po kterou je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku, jestliže by jeho ponechání ve výkonu služby ohrožovalo důležitý zájem služby nebo průběh prošetřování jeho jednání.

     

  • Po dobu zproštění výkonu služby nemá příslušník oprávnění a povinnosti, které pro něj vyplývají ze zvláštních právních předpisů.

     

  • Služební funkcionář je oprávněn nařídit příslušníkovi zproštěnému výkonu služby dosažitelnost v místě trvalého pobytu nebo na jiném místě, které stanoví na žádost příslušníka, a to v rozsahu, jenž je nezbytný pro stanovení nástupu k výkonu služby.

     

  • Jestliže v souvislosti se spácháním trestného činu, kázeňského přestupku, s jednáním, které má znaky přestupku, je dán důvod k propuštění příslušníka ze služebního poměru podle § 42 odst. 1 písm. a) až d), trvá jeho zproštění výkonu služby až do skončení služebního poměru.

     

  • Pominou-li důvody, pro které byl příslušník zproštěn výkonu služby, zproštění výkonu služby se ukončí.

14:36 SPD, logo, ikona

Podle šéfa hnutí SPD Tomia Okamury dospělo dnešní jednání obou hnutí o programu tak daleko, že by mohla rychle vzniknout vláda na základě odbornosti. V příštích týdnech bude však záležet na krocích ANO. Okamura vyloučil, že by jeho hnutí podpořilo koalici ANO a ČSSD. 

14:28

Bývalý šéf vnitra Milan Chovanec z ČSSD namítá, že na avizované zproštění Michala Murína funkce šéfa GIBS nemá premiér zákonné důvody. "Nechci, aby to vypadalo, že když to bereme na vědomí, že to schvalujeme. Nechci, abychom byli nechtěnými arbitry v této věci," dodal k navrhovanému usnesení výboru.

14:25

K tomu rozhodnutí Babiš došel na základě "drtivé kritiky všech státních zástupců".

14:20

Další návrh chce pouze konstatovat, aby členové bezpečnostního výboru vzali dnešní jednání na vědomí. "Já nechci brát na vědomí porušování zákona," odmítla Jana Černochová z ODS. 

14:19

"Výbor vyzývá k dodržování zákonů ve vztahu k šéfovi GIBS," navrhuje bezpečnostnímu výboru Pavel Žáček z ODS.

14:23

"Mojí pravomocí je i odvolat pana Murína, já ho neodvolávám, já ho zprošťuji," řekl premiér v demisi Andrej Babiš.

14:18

Po dvou a půl hodinách, kdy bylo jednání sněmovního bezpečnostního výboru uzavřené, se do sálu mohou vrátit novináři. Šéf GIBS Michal Murín zatím nechtěl premiérova slova o jeho zproštění výkonu funkce komentovat. 

14:11

Šéf ODS bude odpoledne jednat i s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). 

14:11 SPD, logo, ikona

"Programy jsou v některých bodech odlišné, ale není to překážka, je to řešitelné," řekl k programovým rozporům Okamura.

14:10 SPD, logo, ikona

Okamura zopakoval, že hnutí SPD chce, aby občané mohli v referendu rozhodovat i o mezinárodních otázkách. 

14:09 SPD, logo, ikona

"Hnutí SPD prohlašuje, že nenese odpovědnost za prodlužování jednání o sestavení vlády," řekl Tomio Okamura.

14:07 SPD, logo, ikona

SPD v žádném případě nebude podporovat koaliční vládu hnutí ANO a ČSSD, upřesnil Okamura s tím, že SPD bude případně podporovat vládu odborníků. 

14:05 SPD, logo, ikona

"Konstatuji, že dosažená míra programové shody umožňuje podporu vlády. Hnutí ANO akceptovalo drtivou většinu našich programových bodů," řekl předseda SPD Tomio Okamura po jednání s vedením hnutí ANO o vládní spolupráci. 

11:33

Andrej Babiš je podle Markéty Pekarové Adamové v obrovském střetu zájmů.

12:57

Jednání bezpečnostního výboru zůstává dál uzavřené. Uvnitř členové výboru mluví s pozvanými státními zástupci.

12:48

"Vůbec nejde o věc, která je víc než rok stará. Ale o to, že vláda bez důvěry v demisi, v jejímž čele je trestně stíhaný premiér, se snaží dehonestovat šéfa GIBS a dosáhnout změny ve vedení důležité instituce státu," řekl bývalý premiér Bohuslav Sobotka a dodal: "Odehrává se tu fáze diskreditační kampaně, kterou pravděpodobně sliboval premiér v demisi panu Murínovi v tom jejich soukromém rozhovoru, který pak pan Murín zveřejnil v médiích. Toto je vrtěti psem. Snaha odvést pozornost od toho, že vláda v demisi se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními složkami včetně GIBS." 

12:44

"V mojí pravomoci je pana Murína i odvolat. Já ho jen zprošťuji výkonu funkce," dodal Babiš na odchodu. Na otázku, proč šéfa GIBS z funkce rovnou neodvolá, ale pouze ho dočasně zprostí funkce, odpověděl: "Protože jsem se tak rozhodl. Z těch důvodů, které jsem řekl na výboru. Je potřeba, aby se ještě vyjasnily nějaké věci."

12:38

Andrej Babiš se rozhodl i na základě dokumentů státních zástupců. V jednom z nich se podle Babiše mimo jiné píše, že Murín účelově lhal žalobcům v kauze, v níž byl prověřován vysoce postavený policista. "Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu o služební kázni a služebnímu slibu," řekl premiér. Opět zpochybnil i hospodaření inspekce.

12:34

"Jeho názor nesdílím," odpověděl premiér v demisi na výtku poslance Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který na Twitteru napsal, že premiér měl své výtky vůči šéfovi GIBS napřed předložit a zdůvodnit na plénu sněmovny.

12:28

"Já jsem tam přečetl stanovisko ředitele odboru legislativní rady vlády, podle kterého se nejedná o utajované materiály. Tudíž nepotřebuji být zproštěn mlčenlivosti," odpověděl Babiš na otázku, proč nepočkal na hlasování výboru o pořadu a formě jednání. "Legislativec ze sněmovny přišel a moje tvrzení nevyvrátil," dodal. 

12:24

Premiér Andrej Babiš opustil jednání bezpečnostního výboru. Potvrdil, že šéfa GIBS Michala Murína zprostí neprodleně výkonu funkce. "Na základě zkušeností a té drtivé kritiky všech stáních zástupců, podle kterých je ohrožením demokracie," okomentoval Babiš důvody.

12:16

Podle mluvčí Úřadu vlády Barbory Peterové premiér sesadí Murína z funkce, ten však dál zůstane zaměstnancem generální inspekce. "Když někoho sesadíte z funkce, přijde o post ředitele, ale dál bude členem GIBS," upřesnila Peterová.

12:09 Studenti, učitelé i rodiče protestovali proti ředitelce Bulasové řadu měsíců, nepolevili ani o prázdninách a na začátku školního roku.

Studenti Pražské konzervatoře se sešli před Rudolfinem. 

12:03

Sobotka se pozastavil nad tím, že GIBS je náhle ohrožením demokracie. "Kdo to bude příště?" tázal se. Babiš prohlásil, že Sobotka Murína kryje.

12:00 Studenti, učitelé i rodiče protestovali proti ředitelce Bulasové řadu měsíců, nepolevili ani o prázdninách a na začátku školního roku.

V pravé poledne začala studentská stávka Vyjdi ven.

11:56

Podle Mariana Jurečky by premiér v demisi Babiš měl důvody ke zproštění šéfa GIBS služby zdůvodnit sněmovně. 

11:50

Vít Rakušan svůj odchod z jednání bezpečnostního výboru označil za protest proti vedení jednání předsedou Radkem Kotenem. "Pan předseda Koten ztratil jakoukoliv vůli a schopnost vést zasedání výboru pro bezpečnost, vedení se de facto ujal pan premiér Babiš, který si uzurpoval slovo, začal číst z nějakého dokumentu a my se domníváme, že ve chvíli, kdy není odsouhlasen formát a není vůbec jisté, zda z toho dokumentu může být citováno, tak tam nepatříme," řekl Rakušan. Zároveň poznamenal, že na neveřejnou část jednání se vrátí. "Chceme slyšet, co budou říkat státní zástupci," dodal.

11:47

Andrej Babiš prohlásil, že neprodleně zprostí Michala Murína výkonu služby. 

11:46

Jednání bylo na žádost nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana teď pro veřejnost uzavřené. Poslanci, kteří ze sálu na protest odešli, se do něj vrací.

11:45

"My se státními zástupci rozhodně na některé další schůzi hovořit chceme. Ale dnes jsme se chtěli ptát na údajný nátlak, který měl na pana Murína vyvíjet premiér Andrej Babiš. Proto jsme se ho na to chtěli zeptat," vysvětluje Rakušan.

11:44

"Už nejde o šéfa GIBS, ale byla tady napadena celá instituce, která kontroluje policii. Tu policii, která vyšetřuje pana premiéra," říká Jana Černochová. 

11:39

Mezitím na jednání bezpečnostního výboru dorazil vrchní státní zástupce Ivo Ištván, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

11:38

"Pan premiér převzal řízení výboru," dodala Jana Černochová.

11:37

Přivolaný právník legislativního odboru sněmovny Marek Musil situaci kolem mlčenlivosti nevyjasnil. "Tak měl na tom jednání být přítomný od začátku, aby to mohl posoudit. Dějí se tady neuvěřitelné věci. Pan premiér cituje z nějakého dokumentu, aniž by byl odhlasovaný pořad a formát schůze," zlobí se Vít Rakušan.

11:22

Devět členů bezpečnostního výboru právě odhlasovalo, že jednání bude dál veřejné. Pozvaní státní zástupci mohou být také přítomni, rozhodli poslanci výboru.

11:19

"Co byste dělal, kdyby se tu předčítal spis Čapího hnízda?" ptá se Pavel Žáček. "Opravdu, padesátá léta," volá na odchodu Jana Černochová.

11:18

Část poslanců opouští jednání výboru. Jednání opustili zástupci ODS Jana Černochová, Pavel Žáček, dále zástupce STAN Vít Rakušan a také oba piráti Lukáš Kolářík a Tomáš Vymazal. Musí se tedy ustanovit nový zpravodaj jednání.

11:18

"Pan bývalý premiér samozřejmě kryje pana Murína," tvrdí Babiš a předčítá z dokumentu stáních zástupců, který obdržel. Členové výboru i přísedící Michal Murín protestují, že jde o tajný dokument a nemá z něho citovat. "Pane předsedo, zasáhněte!" vyzval místopředseda výboru Pavel Žáček.

 

"Dejte mi laskavě taky prostor, bývalému premiérovi jste ho taky dali," nenechá se přerušit Babiš.

11:09

Na dotaz, zdali je současný i bývalý premiér vázán mlčenlivostí, právník legislativního odboru odpověděl obecně. Situace tak stále není jasná. Babiš tvrdí, že dokument může být zveřejněný, že s tím státní zástupce souhlasí. 

11:07

Slovo na bezpečnostním výboru konečně dostal zástupce legislativního odboru. "Pokud by se mělo jednat o informacích s povahou utajovaných informací, mělo by být neveřejné. A osoby by měly být zproštěny mlčenlivosti," tvrdí.

11:01

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že se seznámil s dokumenty olomouckého vrchního státního zastupitelství o řediteli Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalu Murínovi. Kázeňské řízení s ním na jejich základě ale nezahájil. Podle ministerského předsedy v demisi Andreje Babiše (ANO) ale Sobotka s Murínem kázeňské řízení zahájit měl. Nyní už je podle Babiše promlčené.

Sobotka na jednání sněmovního bezpečnostního výboru zdůraznil, že ho opatření státního zastupitelství neopravňovalo k tomu, aby s Murínem kázeňské řízení zahájil. "Bylo to v mé kompetenci předsedy vlády," uvedl Sobotka. Na svém tehdejším rozhodnutí by, jak uvedl, nic nezměnil.

10:59

"Nikdo tady neporušuje zákon," odmítá Andrej Babiš, že by se napřed mělo vyjasnit, zda ho v případu váže mlčenlivost. "Ta debata je o tom, že GIBS je systémový problém a že nefunguje. Tvrdí to všichni. Je to skandální a je nutné, aby veřejnost věděla, jak postupuje GIBS," dodává Babiš a svým slovům dodává razanci údery dlaně do stolu. 

10:56

Premiér v demisi Andrej Babiš se k vyhoštění 23 ruských diplomatů z Británie nevyjádřil. 

10:51

Babiš při Murínově kritice poukazuje na dokumenty olomouckého vrchního státního zastupitelství, z nichž podle něho vyplývá Murínova nedůvěryhodnost. Vláda je prý dostala loni na jaře, tedy za premiéra Sobotky, záznam se ale podle Babiše ztratil. Premiér kromě toho zpochybňuje i hospodaření inspekce.

10:48

Na začátku jednání výboru se poslankyně ODS Jana Černochová a Vít Rakušan ze STAN ohradili proti pozvání státních zástupců. Předseda komise Radek Koten (SPD) jako odpověď uvedl, že pozvání žalobců konzultoval s místopředsedy výboru. "Jevilo se nám výhodné státní zástupce přizvat," řekl.

Mezi pozvanými je nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a vrchní státní zástupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan. Společně s šéfem GIBS Murínem byli všichni zbaveni mlčenlivosti. Na rozdíl od Babiše a Sobotky.

10:47

Po desetiminutovém přerušení dorazil zástupce legislativního odboru sněmovny. Zatím ale nedostal slovo. Stále tak není jasné, zdali jsou současný i bývalá premiér vázáni mlčenlivostí. Ještě se také nehlasovalo o tom, jestli jednání bude přístupné veřejnosti, nebo ne.

10:34

Jednání bezpečnostního výboru. 

10:29 SPD, logo, ikona

"Legislativci už jsou na cestě," ujistil kolegy šéf výboru Radek Koten z SPD. Bez ohledu na to ale Andrej Babiš v diskuzi už představuje své argumenty. "Opakuji, že jsem žádné odvolání zatím nenavrhl. Ale nemá moji důvěru," říká premiér. Michal Murín, který sedí na místě hostů, kroutí hlavou.

10:20

Andrej Babiš bez ohledu na vyjasnění situace s mlčenlivostí otevřel diskuzi. "Pan Murín je ohrožením demokracie," prohlásil.

"Pan Murín byl nominován zcela v souladu se zákonem," brání se Babišově kritice Bohuslav Sobotka.

10:19

Poslankyně Jana Černochová z ODS žádá přerušit jednání bezpečnostního výboru, dokud se k situaci nevyjádří sněmovní legislativci. 

10:18

Stále není jasné, zda na bezpečnostním výboru mohou Sobotka a Babiš vůbec v souvislosti s fungováním GIBS vypovídat. "Myslím, že dnes se neprojednávají žádné utajované informace a zproštění mlčenlivosti tudíž není potřeba," tvrdí Andrej Babiš a zaštiťuje se názorem legislativního odboru Úřadu vlády. Jistý si ale není Bohuslav Sobotka. "Jsem připraven mluvit. Ale byl bych rád, kdyby ta věc byla vyjasněna, abych věděl, v jaké se nacházíme právní skutečnosti," namítá.

10:16 Studenti, učitelé i rodiče protestovali proti ředitelce Bulasové řadu měsíců, nepolevili ani o prázdninách a na začátku školního roku.

"Demokratické směřování naší země je dlouhodobě ohrožováno trestně stíhaným premiérem, který vládne skrze vládu bez důvěry a za tiché podpory prezidenta republiky," říká Michal Zima, předseda Studentské komory Rady vysokých škol, která se k iniciativě Vyjdi ven připojila.

10:13 Studenti, učitelé i rodiče protestovali proti ředitelce Bulasové řadu měsíců, nepolevili ani o prázdninách a na začátku školního roku.

Výzva studentské iniciativy, která plánuje na čtvrteční poledne stávku.

Foto: Facebook #VyjdiVen
9:59

Premiér v demisi Andrej Babiš přišel na jednání bezpečnostního výboru mluvit o výhradách vůči GIBS. 

9:53

Sněmovní bezpečnostní výbor znovu řeší údajné tlaky na odvolání šéfa GIBS Michala Murína. Na jednání poslanci pozvali i bývalého premiéra Bohuslava Sobotku. Dorazit má také jeho nástupce, Andrej Babiš. Ani jeden ale nebyl zbaven mlčenlivosti. Členové výboru tak teď řeší, je-li možné se za takových okolností v debatě někam posunout.

Foto: Veronika Neprašová
9:50

"Z naší strany jde o toleranci vlády hnutí ANO s případnou účastí sociální demokracie. Jsme rádi, že některé věci vyjednáváme shodně s prioritami sociální demokracie i hnutí ANO," uvedl Filip.

9:49

"Co se týká zahraniční a bezpečnostní politiky nejsou programové průniky s ANO úplně ideální, v řadě případů jsou přímo protichůdné, proto také říkáme, že do vlády nejdeme. Nejednáme o účasti na vládě, můžeme maximálně jednat o toleranci vlády, pokud se nám podaří prosadit některé naše programové priority. Zatím to vypadá, že by nám v těch rozhodujících věcech mělo být dopřáno sluchu a mohli bychom se dohodnout," řekl Kováčik.

9:46

Za problém i po jednání s ANO považuje Vojtěch Filip otázku obecného referenda. Politici ve sněmovně podle něj mají na plebiscit výrazně odlišný názor než občané. "Předpokládám, že si to občanská veřejnost nenechá pro sebe a lze očekávat petiční archy, aby zákon o obecném referendu skutečně platil," uvedl Filip.

9:38

"Konstatovali jsme, že lze ukončit práci expertních skupin pro sociální politiku, zdravotnictví, životní prostředí, zemědělství, průmysl a obchod a dopravu. Zbývá nám otázka zahraniční politiky a některé drobnosti ohledně financí,"  prohlásil po jednání s ANO předseda KSČM Vojtěch Filip. 

9:25

Premiér v demisi Andrej Babiš. 

9:23

Zdeněk Ondráček zůstane v komisi GIBS, komunisté ho ale nebudou znovu do čela této komise nominovat, uvedl Pavel Kováčik. 

9:18

Vedení ANO má za sebou schůzku s KSČM. Komunisté poté novinářům sdělili, že nejednali o účasti ve vládě pouze o její toleranci. Komunisté nesouhlasí s programem zahraniční politiky. 

 

7:40

Jednobarevná vláda ANO s podporou KSČM a SPD by se zamlouvala 34 procentům dotázaných členů ANO.

7:30

Sociální demokraté chtějí v případné vládě s hnutím ANO premiéra Andreje Babiše obsadit ministerstva, kde by se předseda kabinetu mohl dostat do střetu zájmů.

Aktualizováno 15. 3. 2018 18:15
 

Právě se děje

Další zprávy