Živě: Buďte v klidu, prezidente, já nikam neodcházím, řekl Fico. Kiska přijal jeho demisi

Živě
Slovenský premiér Robert Fico končí ve funkci. Prezident Andrej Kiska přijal jeho demisi a pověřil sestavením nové vlády dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho. Na pátek se po celé zemi chystají demonstrace požadující předčasné volby. Dění na Slovensku sledujeme v on-line reportáži.
Buďte v klidu, prezidente, já nikam neodcházím. Fico podal demisi | Video: Reuters

Vývoj slovenské vládní krize

Živě
Aktualizovat reportáž
21:00

Tímto naše online reportáž končí. O událostech na slovenské politické scéně budeme nadále informovat.

18:54

Odstupující ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská dnes vyjádřila naději, že její nástupce dokáže dotáhnout věci, které na ministerstvu rozpracovala.

"Já se vracím do parlamentu, do klubu Mostu-Híd," popsala Žitňanská svoje další působení s tím, že otázka jejího nástupce ještě není je uzavřená. "Myslím si, že paní Kolíková to nebude," reagovala na spekulace, které se v médiích objevují. Maria Kolíková působí na ministerstvu jako státní tajemnice.

17:30

Bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák se rozloučil na Facebooku.

Politika je ako život, dokáže byť krutá aj krásna. V krátkom čase sa toho dokáže stať mimoriadne veľa a potom nasledujú dlhé mesiace pokoja. Ďakujem môjmu dlhoročnému šéfovi a trojnásobnému premiérovi Robertovi Ficovi za všetko, čo pre krajinu doteraz vykonal. Pevne verím, že Peťo Pellegrini bude jeho dôstojný nástupca a želám mu práve tie dlhé mesiace pokoja, keď sa bude môcť sústrediť iba na to najdôležitejšie - prácu v prospech občanov našej krajiny.

Zveřejnil(a) Robert Kaliňák dne 15. Březen 2018
17:15

Stejně jako se s Ficovou demisí nespokojili pořadatelé pátečních protestů, i nevládní organizace volají po důslednějších krocích. Organizace zveřejnily výzvu "Chceme opět věřit ve stát", ve které žádají odchod policejního prezidenta Tibora Gašpara a zvláštního prokurátora Dušana Kováčika. Jejich rezignace by podle signatářů výzvy navrátila občanům důvěru v instituce.

Iniciativu podepsalo přes 140 lidí, mezi nimi například herci Ján Koleník a Juraj Kemka nebo sociolog Fedor Gál. 

17:00

"Děkuji svému dlouholetému šéfovi a trojnásobnému premiérovi Robertu Ficovi za všechno, co pro zemi doposud udělal. Pevně věřím, že Péťa Pellegrini bude jeho důstojným nástupcem," vyjádřil se ke čtvrteční demisi premiéra exministr vnitra Robert Kaliňák.

I jeho srazily na kolena události po vraždě novináře Kuciaka a jeho přítelkyně. Rezignoval toto pondělí. 

Politika je ako život, dokáže byť krutá aj krásna. V krátkom čase sa toho dokáže stať mimoriadne veľa a potom nasledujú dlhé mesiace pokoja. Ďakujem môjmu dlhoročnému šéfovi a trojnásobnému premiérovi Robertovi Ficovi za všetko, čo pre krajinu doteraz vykonal. Pevne verím, že Peťo Pellegrini bude jeho dôstojný nástupca a želám mu práve tie dlhé mesiace pokoja, keď sa bude môcť sústrediť iba na to najdôležitejšie - prácu v prospech občanov našej krajiny.

Zveřejnil(a) Robert Kaliňák dne 15. Březen 2018
16:40

Pro koaliční stranu Most-Híd je Pellegrini jako premiér přijatelný.

16:35

Slovenský list Sme označil Ficovu rezignaci za arogantní gesto, neboť odchod premiéra v polovině jeho mandátu je vykoupen setrváním současné koalice u moci.

16:33

Občanští aktivisté, kteří požadovali demisi vlády, nyní tvrdí, že předsedové koaličních stran svou snahou udržet se u moci ponížili a obelhali veřejnost. S protesty proto hodlají pokračovat, aby si předčasné volby vynutili. Nejbližší protivládní demonstrace jsou svolány na pátek. K účasti na těchto protestech vyzval předseda nejsilnější opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

Foto: Reuters
16:29

Kdo je nový slovenský premiér Peter Pellegrini? Narodil se 6. října 1975 v Banské Bystrici. Vystudoval ekonomické fakulty na Univerzitě Mateja Bela ve svém rodném městě a na Technické univerzitě v Košicích. V politice se začal angažovat v roce 2002, kdy se stal asistentem poslance Směru Ľubomíra Vážného.

 

V letech 2006 až 2012 byl poslancem a čtyři roky působil jako předseda komise pro dopravu, poštu, komunikace a informatizaci při výboru pro hospodářskou politiku. Jako poslanec podle slovenského tisku prosadil několik zákonů, které se týkaly vyvlastňování pozemků a omezení vlastnických práv při výstavbě silnic a dálnic.

 

Projevy nespokojenosti občanů po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky na rozdíl od některých svých spolustraníků odmítal označovat za pokus o státní převrat a naopak protesty označil za projev skutečné demokracie.

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. | Foto: ČTK
16:09

Odcházející ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská potvrdila, že nebude součástí nové vlády Petera Pellegriniho. Uvedla, že by kabinet nemohla reprezentovat.

15:42

Lídr opoziční strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík kritizoval, že nová vláda Petera Pellegriniho nebude ve skutečnosti nová. Poukázal na to, že Robert Fico na tiskové konferenci po podání demise ani nepustil Pellegriniho ke slovu.

"Demise premiéra Fica je jen ubohým divadlem, vládní koalici ovládla bezohledná chamtivost," zaútočil Sulík. 

Foto: Reuters
15:27

Nabízíme souhrn dnešních událostí na slovenské politické scéně:

  • Premiér Robert Fico, nejdéle sloužící předseda vlády v historii země, podal demisi.
  • Jeho nástupcem se stane dosavadní vicepremiér Peter Pellegrini. Prezident Kiska oznámil, že ho pověří sestavením vlády.
  • Fico jako premiér v demisi povládne do doby, než prezident Kiska formálně jmenuje novou vládu v čele s Pellegrinim.
  • Kiska v projevu zkritizoval odstupujícího premiéra Fica: "Dočkali jsme se neochoty pochopit politickou realitu a konspiračních teorií."
  • Robert Fico dál zůstane v čele strany Směr-SD i členem Národní rady. "Nikam neodcházím," vzkázal.
  • Na pátek pořadatelé svolali velké demonstrace, na kterých Slováci budou požadovat předčasné volby. Pro jejich vypsání ale v parlamentu není dostatek poslanců.
15:26

Poslanec strany Most-Híd František Šebej odchází z parlamentu. "Vzdal jsem se mandátu," napsal na Facebook.

15:20

Jak budou vypadat následující dny na slovenské politické scéně? 

  • Demise premiéra podle ústavy znamená pád celé vlády.
  • Ficův kabinet zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády.
  • Pellegrini se před novináři dříve během dne nechal slyšet, že vytvoření jeho kabinetu je otázkou několika dnů.
  • Pověření od hlavy státu k sestavení kabinetu je na Slovensku neformálním rozhodnutím, které vychází z tradice.
  • Premiérem se Pellegrini stane až poté, co ho Kiska předsedou vlády oficiálně jmenuje.
15:13

Fico během tiskové konference zdůraznil, že je Pellegrini jeho osobní přítel a gratuloval mu k získání pověření sestavením vlády. "V koalici uděláme všechno pro to, abychom spolu s novým panem premiérem mohli předložit návrh, kdo všechno by v nové vládě mohl být," řekl Fico. 

Robert Fico.
Robert Fico. | Foto: Reuters
15:11

Fico pochválil odcházející vládu, že zemi přenechává v dobré kondici. Podle něj je slovenská ekonomika ve skvělém stavu. Tiskový briefing, kterého se účastnil i Peter Pellegrini, skončil.

15:10

"Pane prezidente, buďte v klidu, já nikám neodcházím, já chci být aktivním předsedou politické strany," prohlásil Fico. Citoval tak svá slova, která stojí i v jeho písemné demisi, kterou před chvílí předal do rukou prezidenta Kisky. 

15:09

"Minimálně v oblasti zahraniční politiky jsme měli stejné názory," poděkoval Fico prezidentovi Kiskovi za spolupráci.

15:08

"Nominace Petra Pellegriniho je nejpřirozenější věc," dodal Fico k rozhodnutí, proč si vybral dosavadního vicepremiéra jako svého nástupce. 

15:07

"Mojí úlohou jako předsedy Směru bude prosazování priorit sociální demokracie," řekl Fico s tím, že Slovensko jasně podporuje evropskou integraci.

15:05

Robert Fico hovoří na tiskové konferenci.

14:59

Prezident rovněž na návrh strany Směr pověřil sestavením nové vlády Petera Pellegriniho.

14:58

Kiska pověřil odcházející vládu, aby svoje povinnosti vykonávala do doby, než prezident jmenuje nový kabinet.

14:58

Prezident Andrej Kiska jeho demisi přijal. 

14:57

Premiér Robert Fico podal demisi.

14:53

Premiér Robert Fico spolu s Peterem Pellegrinim předstoupil před novináře.

14:46

Robert Fico ještě oficiálně nepotvrdil, že podal demisi, už se ale ozývají hlasy, které novou vládu zpochybňují. 

Podle strany SMK a hnutí KDH bude nynější vláda pokračovat v dosavadní činnosti, jen pod jiným názvem. Výměna "figurek" podle nich nic nevyřeší. 

14:40

Zatímco se čeká na vyjádření Roberta Fica, opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) oznámilo tiskovou konferenci. Uskuteční se v 16:30.

14:28

Fico dorazil za Andrejem Kiskou. Očekává se, že mu předá svoji demisi. Pak by měl on i Pellegrini vystoupit před novináři. 

14:19

Na krátkou schůzi vlády dorazil i odstoupivší ministr vnitra Robert Kaliňák, i přestože se ve středu nechal slyšet, že je na takovém jednání naposledy. 

Kaliňák rezignoval toto pondělí v souvislosti s tlakem, kterému byl vystaven po vraždě novináře Kuciaka a jeho přítelkyně. 

Robert Kaliňák.
Robert Kaliňák. | Foto: ČTK
14:18

Představitelé vlády po krátkém jednání míří do prezidentského paláce za Andrejem Kiskou. Ve 14:30 se očekává demise Roberta Fica. 

14:04

Robert Fico zůstane předsedou vlády i poté, co Pellegrini dostane pověření sestavit novou vládu.

Pellegrini bude zatím pouze pověřeným, tedy designovaným premiérem. A to až do momentu, než prezident Kiska jeho novou vládu jmenuje. Pak se Fico rozloučí i s postem premiéra v demisi. 

14:00

Na rozdíl od některých svých spolupracovníků odmítal Peter Pellegrini označovat projevy nespokojenosti občanů po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky za pokus o státní převrat.

Demonstrace naopak vnímal jako projev skutečné demokracie.

13:55

V 15:30 proběhne tisková konference nejsilnější opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS).  

13:52

Nejdéle sloužící slovenský premiér Robert Fico přijde podat demisi do prezidentského paláce ve 14:30.

Foto: Reuters
13:45

Prezident Kiska se během dopoledne sešel s lídry koaličních stran, aby jim připomenul znění ústavy. "Ústava podmiňuje demisi předsedy vlády jediným ústavním požadavkem, a to doručením demise předsedou vlády," připomněl Kiska právní rámec fungování slovenského státu. 

13:43

"Žádná jiná potřebná většina, než ta, kterou zformoval Směr, neexistuje," uvedl Kiska s tím, že s Pellegrinim diskutoval o jeho představách, jak obnovit důvěru ve stát.

"Pellegriniho pověřím sestavením vlády poté, co premiér Fico podá demisi," dodal prezident.

13:42

"Pokud pan Fico dnes demisi doručí, jako hlava státu ji přijmu," oznámil Kiska.

13:41

"Atmosféra se za dva týdny tak vyhrotila, že ani demise ministra vnitra a premiéra nemusí ukončit masové protesty," prohlásil Kiska směrem k napjaté atmosféře na Slovensku, kde se na pátek chystají další velké demonstrace.

13:40

"Po dvou týdnech mezinárodní hanby jsme opět na začátku," pokračuje Kiska ve svém projevu.

13:38

Prezident Andrej Kiska mluví na tiskové konferenci. "Dočkali jsme se neochoty pochopit politickou realitu a konspiračních teorií," kritizuje premiéra Fica prezident Kiska s tím, že v současnosti v Národní radě neexistuje většina 90 hlasů pro vypsání předčasných voleb.

13:35

Ve 14:00 se sejde slovenská vláda. O půl hodiny později bude následovat další jednání s prezidentem Kiskou. 

13:32

Rozdělení ministerstev mezi jednotlivé vládní strany se měnit nebude, oznámil Pellegrini.

13:31

Pellegrini prohlásil, že Ficova vláda je připravena podat demisi.

13:30

Peter Pellegrini se pravděpodobně stane novým předsedou slovenské vlády.

13:23

Na otázku, jestli bude Fico jeho poradcem ve vládě, Pellegrini odpověděl, že on bude předsedou vlády a Fico předsedou strany.

13:19

Peter Pellegrini potvrdil, že přijal nabídku Roberta Fica stát se novým předsedou vlády. 

13:05

Nynější vicepremiér Peter Pellegrini dorazil za prezidentem i s podpisy 79 poslanců, kteří podpoří jeho novou vládu.

13:00

V prezidentském paláci začala schůzka prezidenta Andreje Kisky s Peterem Pellegrinim. Po jednání poskytnou oba politici vyjádření. 

12:53

Košický krajský soud vzal do předběžné vazby podnikatele Antonina Vadalu. Žádal o to italský prokurátor kvůli trestnímu stíhání Vadaly, které se týká jeho údajného napojení na skupinu obchodující s drogami. 

Soud v Benátkách na Vadalu dříve vydal evropský zatykač. Propojením Vadaly na italskou mafii a čelné slovenské politiky se ve svém posledním článku zabýval zavražděný novinář Ján Kuciak.

12:46

Lídr nejsilnější opoziční strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík nabídl všem demokratickým opozičním parlamentním i mimoparlamentním stranám dohodu o budoucí spolupráci. Na výzvu už reagovalo hnutí Progresivní Slovensko.

Dohoda ale počítá s vyloučením povolební spolupráce se Směrem-SD, ĽSNS Mariána Kotleby a SNS. V původním návrhu se přitom hovořilo jen o vyloučení spolupráce se Směrem-SD a ĽSNS.

Foto: Reuters
12:33

Jaký je názor obyvatelů na politické dění v jejich zemi? Přes 60 procent lidí už Fica v premiérském křesle nechce.

12:26

"Odstoupení vlády je jen první krok, abychom mohli začít uklízet naši zemi. Nevzdáváme se a opakujeme si listopadové: Kdo, když ne my, kdy, když ne teď," stojí ve výzvě organizátorů, kteří stojí za chystanými protesty Za slušné Slovensko. 

Nejde ale o první demonstrace od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Připomeňte si, jak to na Slovensku vypadalo v pátek před čtrnácti dny. 

12:17

Ve 14 hodin - po jednání Petera Pellegriniho s prezidentem - zasedne slovenská vláda.

12:10

Novou vládu má podpořit všech 78 poslanců stávající koalice. Kabinet Petera Pellegriniho - možného Ficova nástupce - by tak mohl získal důvěru. K té je zapotřebí 76 hlasů poslanců.

Zatím se ale stále čeká na to, zda Fico skutečně demisi podá.

Foto: ČTK
11:53

Ve 13 hodin by se měl sejít s prezidentem Peter Pellegrini, který je považovaný za favorita na nového premiéra. Kiskovi má ukázat i podpisy poslanců, kteří podporují jeho budoucí vládu.

Po jednání se očekává jeho vyjádření, informuje slovenský Denník N.

Nová vláda má podle deníku SME podporu 79 poslanců. Národní rada má celkem 150 členů.

11:40 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Všechno nasvědčuje tomu, že Fico se s podporu Bugára rozhodli pro verzi taktiky spálené země: zůstat u moci ještě nejméně dva roky, schovat a zamést, co se dá. ZDE si přečtěte komentář Martina Ehla.

Foto: Libor Fojtík
11:26 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové uplynuly téměř tři týdny. Policie v souvislosti s činem nemá nikoho ve vazbě a zatím nikoho neobvinila.

11:20

Organizátoři protestů požadují předčasné volby. Ficova demise jim nestačí.

Pán Fico, pán Danko a špeciálne pán Bugár svojim rozhodnutím ponížili a oklamali celú občiansku verejnosť. Ich snaha sa za každú cenu udržať pri moci, je jasným dôkazom toho, že chcú zamiesť pod koberec všetky korupčné kauzy. Kauzy, o ktorých písal aj zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak. Nesmieme zabudnúť na všetko, čo za posledné dni vyplávalo na povrch. Chyby pri vyšetrovaní vraždy Jána a Martiny, všetky korupčné kauzy, na ktoré aj Ján poukázal, prepojenia politikov na mafiu, korupcia, rozkrádanie eurofondov... Celé to zastrašovanie, pohŕdanie slušnými ľuďmi a ľahostajnosť voči aktívnym občanom, to všetko je dostatočným dôvodom na to, aby sme sa mohli opätovne rozhodnúť o tom, komu odovzdáme moc. Potrebujeme novú šancu pre slušné a spravodlivé Slovensko, a preto požadujeme predčasné voľby. Toto je momentálne jediná možnosť, ako sa pokúsiť o obnovu dôvery ľudí v štát. Jediná možnosť ako vrátiť politike slušnosť. Študenti, učitelia, pracujúci, podnikatelia, politici, máme historickú šancu začať upratovať Slovensko od korupcie. Je len na nás, ako sa k tejto výzve postavíme. Veríme, že nám osud tejto krajiny nie je ľahostajný a v piatok spolu prídeme do ulíc. Nenechajme sa zastrašiť! My všetci sme tí, na ktorých sme čakali.

Zveřejnil(a) Za slušné Slovensko dne 15. Březen 2018
11:16

Informaci RTVS, že Fico má podat v poledne demisi, kancelář prezidenta popřela.

11:11

Na postu ministryně spravedlnosti by Lucii Žitňanskou měla vystřídat Mária Kolíková. Ta dosud působila jako státní tajemnice tohoto resortu. Informovala o tom agentura SITA.

11:06

Premiér Robert Fico podá v poledne demisi, informuje RTVS. Ještě předtím má zasednout jeho kabinet.

 

11:04

Navzdory velkým protestům a kritice by volby stále vyhrála strana Roberta Fica Směr-SD.

11:04

"Já netoužím být takovým premiérem, netoužím po žádné jiné funkci. Všude opakuji, že mám opravdu kopec práce," nechal se ještě v neděli slyšet vicepremiér Peter Pellegreni, který je nyní hlavním favoritem na nového předsedu vlády.

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. | Foto: ČTK
10:59

Členkou nové vlády již nebude místopředsedkyně Mostu-Híd a současná ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská, která se dlouhodobě vymezovala vůči Ficovi i vůči ministrovi vnitra za Směr-SD Robertu Kaliňákovi, který již v pondělí ohlásil demisi. Kvůli vraždě novináře dříve rezignoval i ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

10:50

Nejpravděpodobnější kandidát na slovenského premiéra za stranu Směr-sociální demokracie je Peter Pellegrini:

  • Dvaačtyřicetiletý politik udělal ve Směru rychlou kariéru, ještě před čtyřmi lety ho o jedenáct let starší Fico označil za "nadějného mladého politika". V roce 2016 byl ve volbách na třetím místě kandidátky strany za Ficem a Kaliňákem.
  • Podle deníku SME ho v posledních měsících bylo vidět čím dál častěji v různých televizních debatách a po jednáních špiček strany oznamoval výsledky. Oficiálně je místopředsedou vlády pro investice a informatiku.
  • Má italské předky, ale označuje se za hrdého Středoslováka, pochází z Banské Bystrice. Vystudoval ekonomii a bankovnictví.
  • Před příchodem do Směru, kde začínal v roce 2002 jako poslanecký asistent, byl ekonomem malé obchodní firmy.
  • V období druhé Ficovy vlády po roce 2012 byl státním tajemníkem ministerstva financí a posléze ministrem školství. Po nuceném odchodu předsedy parlamentu Pavla Pašky obviněného z korupce při státních zakázkách Pellegrini nastoupil na jeho místo předsedy Národní rady, tedy druhou nejvyšší ústavní funkci v zemi. Ve straně je místopředsedou.
10:45

Slovenská policie je v rozkladu, Fico vytvořil stát ve státě a obrovskou chobotnici, říká k současné situaci v zemi místopředsedkyně slovenské Národní rady Lucia Nicholson. 

Slovenská policie je v rozkladu, Fico vytvořil stát ve státě a obrovskou chobotnici, říká Nicholson

Nicholson DVTV
18:02
Je reálné, že získáme většinu potřebnou pro premiérovo odvolání, věří místopředsedkyně slovenské Národní rady Lucia Nicholson. | Video: Daniela Drtinová
10:42

Dění na Slovensku neuniká ani evropskému tisku. Podívejte se, jak politické napětí komentuje britský deník The Telegraph nebo německý list Die Welt. 

 

10:40

Slovenský prezident Andrej Kiska souhlasil s tím, že strana Směr navrhne nového předsedu vlády. Uvedl to lídr nejmenší vládní strany Most-Híd Béla Bugár, Kiska se k situaci zatím nevyjádřil.

10:35

Po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně svírá Slovensko politická krize. Premiér Robert Fico ve středu oznámil, že je ochoten rezignovat, avšak pouze za splnění několika podmínek.

Fico svou demisi podmínil tím, že stávající koalice Směru-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd zůstane u moci. Druhá podmínka zní, že Směr-SD navrhne nového premiéra. Kiska Ficovy požadavky zatím nekomentoval.

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 15. 3. 2018 16:40
 

Právě se děje

Další zprávy