Wolfgang Tillmans a jeho zranitelní přátelé
Wolfgang Tillmans, Lutz, Alex, Suzanne & Christoph na pláži (černobíle), 1993

FYI.

This story is over 5 years old.

umění

Wolfgang Tillmans a jeho zranitelní přátelé

Důvěrná výstava německého fotografa s názvem „Křehký“ je prvním počinem umělce v Africe a také odkazem na jeho nedávný film s Hari Nef v hlavní roli.

Legendární kontrakulturní fotograf Wolfgang Tillmans se do toho zase opřel – ale tentokrát se nejedná o žádný hudební projekt. Místo toho nedávno proběhla jeho výzkumná výstava v Muzeu současného umění a multimédií v kongské Kinshase. Pod názvem Wolfgang Tillmans: Křehký představil přes 200 děl z let 1986 až 2017 v souboru, který se snaží představit křehkost jako přednost místo slabosti. „Křehký“ také odkazuje na název Tillmansova krátkého filmu z roku 2016. Ve filmu vystupuje Hari Nef a další různorodé postavy, které tančí na Tillmansův vlastní soundtrack na jednobarevném pozadí.

Reklama

Wolfgang Tillmans, Dan, 2008

Přesto, že se výstava konala v zemi, pro kterou jsou typické časté politické třenice, snaží se reflektovat konfrontační tématiku skrze obrazy osobních vztahů. Mezi fotkami, ze kterých dýchá analogová technologie, byla i fotka nazvaná „Láska (ruce ve vlasech)“ z roku 1989, která ukazuje ženu se zavřenýma očima laskanou párem rukou. Současnější díla zahrnují autoportrét autora v cvičebním oděvu z roku 2005, důvěrné snímky přátel včetně jedné fotky kamaráda, jak si z nohy vytahuje třísku, z roku 2004.

Wolfgang Tillmans, Láska (ruce ve vlasech), 1989

Byly tam i podivné fotky aut, rozklepaného pudinku a renesančního člověka jménem Dan z roku 2008. Mezi nejpoutavější snímky patřily ty z poloviny devadesátých let, vyvedené v sépiových odstínech, kdy Tillmans vyrazil na pláž se skupinou svých přátel a nechal je schoulit se v kruhu vyznačeném v písku. Výstava ukázala nepřeberné množství krajin, na která narazil během svých cest po celém světě – včetně vodopádů, oceánů a setkání s jelenem v poušti.

Wolfgang Tillmans, Anders si vytahuje třísku z nohy, 2004

Fotky dále poputují i do Nairobi a Johannesburgu a stanou se tak první Tillmansovou putovní výstavou na africkém kontinentu. Snad to ale nebude naposledy. Jak se Tillmans nedávno vyjádřil, fotky slouží jako reproduktory jeho myšlenek. „Dá se říct, že sám sebe vnímám jako zesilovač,“ řekl Wolfgang. „Není to má jediná role, ale fotografie má schopnost všechno zesilovat, protože se jedná o mechanicky množitelné médium. Už od začátku své kariéry jsem věděl, že mohu svým myšlenkám poskytnou fyzický prostor pomocí svých snímků.“

Reklama

Wolfgang Tillmans, Srpnový autoportrét, 2005

Wolfgang Tillmans, Deer Hirsch, 1995

Wolfgang Tillmans, astro crusto, a, 2012

Wolfgang Tillmans, mléko & želatina, 2001

Wolfgang Tillmans, Iguazu, 2010

Wolfgang Tillmans, Pár zahybů (Zármutek), a, 2016

Wolfgang Tillmans, Přední světlo (f), 2012

Wolfgang Tillmans, Italská pobřežní stráž podniká záchrannou misi u pobřeží Lampedusy, 2008