Startup Theranos, který sliboval klinické testy z pouhé kapky krve, musí zaplatit pokutu půl milionu dolarů

theranos
0Zobrazit komentáře

Kalifornský startup Theranos, který sliboval komplexní klinické testy pouze z jedné kapky krve, čelí již několik let mnoha problémům. Tím největším je bezpochyby poskytnutí nepravdivých informací investorům, kteří do startupu vložili 700 milionů dolarů, jenž byly dále využity na vysoké odměny vedení a také na drahý vývoj a investice do zařízení.

V souvislosti s tím nyní americký úřad SEC vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje CEO startupu Elizabeth Holmes (foto nahoře) a prezidentu firmy Rameshi Balwani, zaplacení půl milionové pokuty v dolarech, odevzdání 18,9 milionů kusů akcií společnosti a zároveň zákaz provozování jakékoliv vedoucí funkce v americké společnosti během příštích 10 let.

ofo

Přečtěte si takéBikesharingová služba ofo, která funguje i v Česku, získává od Alibaby 866 milionů dolarůBikesharingová služba ofo, která funguje i v Česku, získává od Alibaby 866 milionů dolarů

To v jistém ohledu není tak špatné, vezmeme-li v potaz, že investoři přišli o stovky milionů dolarů. Theranos například v roce 2014 tvrdil, že jejich služby využívá americké Ministerstvo obrany při misi v Afghánistánu a že startup za rok 2014 dosáhne příjmů ve výši 100 milionů dolarů. Ve skutečnosti Ministerstvo obrany spolupráci nikdy nezahájilo a firma daný rok vydělala pouze 100 tisíc dolarů.

theranos

V jednu chvíli měl Theranos hodnotu kolem 9 miliard dolarů a mluvilo se o něm jako o revoluci na poli zdravotnictví. Jejich zařízení mělo být schopno realizovat až 240 různých testů, a to pouze z jedné kapky krve. Další roky, konkrétně 2015 a 2016, už firma nevydělala ani dolar a v druhé polovině 2016 vedení propustilo téměř polovinu ze svých 790 zaměstnanců.

Foto: Fortune Conferences / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym