Když Fico doručí demisi, přijmu ji, řekl Kiska. Sestavením vlády pověří Pellegriniho

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica je podle vicepremiéra Petera Pellegriniho připravena podat ve čtvrtek demisi. Pellegrini po schůzce s prezidentem Andrejem Kiskou novinářům také řekl, že je kandidátem Ficovy strany Směr-sociální demokracie na nového předsedu vlády. Prezident Andrej Kiska už informoval, že demisi Roberta Fica přijme.

Bratislava (Aktualizováno: 13:46 15. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Pellegrini a Andrej Kiska při společném setkání v prezidentském paláci

Peter Pellegrini a Andrej Kiska při společném setkání v prezidentském paláci | Foto: David W. Cerny | Zdroj: Reuters

Andrej Kiska informoval, že sestavením nové vlády pověří současného vicepremiéra Petra Pellegriniho (Smer). Ten prezidentovi ve čtvrtek předložil 79 podpisů poslanců, kteří garantují podporu budoucí vládě. „Žádná jiná většina potřebná na vládnutí v současnosti v národní radě neexistuje. Stejně tak neexistuje většina poslanců, která by se dohodla na zkrácení volebního období a vyhlášení předčasných voleb,“ uvedl prezident.

„Na základě všech faktů a na základě ústavy pana Pellegriniho pověřím sestavením vlády poté, co příjmu demisi pana Fica,“ řekl Kiska.

Fico ve středu nabídl svou demisi při řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky pod podmínkou, že současná koalice Smeru-SD, Slovenské národní a Mostu-Híd zůstane u moci.

mos, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme