Soud poslal soudce Elischera do vazby. Pelikán ho chce zbavit funkce

Soudce Ivana Elischera, který je obviněn z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných, poslal ve čtvrtek obvodní soud do vazby. Novinářům to po jednání řekla jeho advokátka Lucie Kýčková. Podle soudu existuje důvodná obava, že by Elischer mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) oznámil, že Elischera pravděpodobně zbaví výkonu funkce.

Praha (Aktualizováno: 17:28 15. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudce Ivan Elischer jde k soudu

Soudce Ivan Elischer jde k soudu | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Soud shledal dva vazební důvody - vazbu koluzní a vazbu předstižnou, takže z tohoto důvodu byl klient vzat do vazby - s tím, že proti rozhodnutí je podána stížnost,“ řekla právnička. „Samozřejmě s tím nesouhlasíme, my jsme navrhovali zcela opačný postup,“ dodala Kýčková.

Blíže však věc nekomentovala. "Klient si s ohledem na citlivost kauzy nepřeje o věci podrobněji informovat," uvedla.

Elischerovi hrozí až 12 let

Věřím, že obvinění Elischera je nedorozumění. Zprávy o úplatcích jsou spekulace, říká šéf vrchního soudu

Číst článek

Podle usnesení o zahájení stíhání, které má ČTK k dispozici, hrozí Elischerovi až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování. Trestnou činnost páchal soudce podle vyšetřovatelů nejméně od května 2016. Údajně přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze.

Zprostředkovatelem korupce je podle dokumentu Hung Quoc Nguyen, který je v kauze také obviněn. I jeho ve čtvrtek soud poslal do vazby. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem jsou prý zadokumentovány nejméně od července 2013. S Vietnamcem se Elischer scházel i v kanceláři vrchního soudu.

Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze.

Selhání jednotlivce, nikoliv systému 

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvedl, že se ve čtvrtek seznámil s návrhem státních zástupců na Elischerovo dočasné zproštění funkce a že mu zřejmě vyhoví. Obviněný soudce má nyní tři dny na vyjádření. „Upřímně řečeno si nedokážu představit, co ve vyjádření pana soudce Elischera by mohlo změnit tento můj předběžný závěr,“ přiznal Pelikán.

Podezření proti Elischerovi jsou velmi závažná, avšak podle dosavadního popisu skutků jde o selhání jednotlivce, nikoliv systémový problém, sdělil ministr Pelikán ve čtvrtek novinářům. Chce učinit „rázná opatření“ ke zjištění rozsahu problému a nápravě způsobených škod.

Ministerstvo provede kompletní prověrku Elischerovy rozhodovací činnosti, zatím ale není zřejmé, kolika uplynulých let se kontrola bude týkat. Jestliže by v konkrétní kauze byly zjištěny nepravosti, může státní zástupce navrhnout obnovu řízení.

Vyšetřování teprve začalo 

Spolu s Elischerem a Nguyenem čelí obvinění další čtyři lidé, u čtyřech z nich soud rozhodl, že do vazby nepůjdou. Potvrdil to jeho mluvčí Michal Dvořák. „V těchto případech došlo k propuštění ze zadržení na svobodu, neboť soudce u těchto obviněných neshledal vazební důvody,“ uvedl Dvořák.

Podle státního zástupce Vladimíra Pazourka je kauza závažná. „Vzhledem k tomu, že dozor provádí Městské státní zastupitelství, které není věcně příslušné, tak bych to hodnotil tak, že věc je závažná,“ řekl. Dodal, že případ blíže komentovat nebude. „Vyšetřování teprve započalo, je v raných fázích, takže vyjadřovat se je velice předčasné,“ uvedl.

O Elischerově stížnosti by měl rozhodnout pražský městský soud. Do doby, než bude projednána, soudce zůstane ve vazbě. Pokud by městský soud rozhodl o tom, že vazba není důvodná, musel by být Elischer okamžitě propuštěn na svobodu.

ogo, hla, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme