Vnitro bude řešit útok plynem na Skripala. Do konce týdne se setkám s rozvědkou i BIS, říká Metnar

Jakub Zelenka Lukáš Prchal Jakub Zelenka, Lukáš Prchal
16. 3. 2018 5:30
Premiér v demisi Andrej Babiš se spolu s vládou musí rozhodnout, zda vyjde vstříc západním spojencům, nebo udělá ústupek vůči Rusům. K těm má dlouhodobě blízko český prezident Miloš Zeman a jeho okolí.
Lubomír Metnar, Andrej Babiš.
Lubomír Metnar, Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká ministerstva i tajné služby jsou po útoku nervovým plynem na ruského exšpiona Sergeje Skripala v Británii v pohotovosti. Do konce týdne se ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar sejde se šéfy dvou tajných služeb a rozhodne o české reakci na vzniklou situaci.

Ve čtvrtek Německo, Francie, Velká Británie a USA ve společném prohlášení obvinily z útoku nervovou látkou Rusko. Pod prohlášení se podepsal i americký prezident Donald Trump. Británie už avizovala, že ze svého území vyhostí 23 ruských diplomatů.

"Do konce týdne bych se chtěl sejít s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) a také šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace (UZSI)," řekl Aktuálně.cz ministr vnitra Metnar.

Ministr se už ve středu setkal s novým britským velvyslancem Nicholasem Archerem. "Vyjádřil jsem podporu a navrhl prohloubení spolupráce našich a britských bezpečnostních složek," popsal Metnar.

V současnosti je podle informaci Aktuálně.cz už vytipováno několik lidí z ruské ambasády, kteří by v případě rozhodnutí vlády a ministra zahraničí mohli být vypovězeni ze země. Tuto informaci ministr vnitra Metnar nechtěl ani potvrdit, ani vyvrátit.

Rozhodnutí, zda Rusku vyhostit diplomaty, nebo na něj uvalit jiný druh sankcí, zůstane na politicích. Česká diplomacie totiž musí počítat s tím, že v případě vyhoštění diplomatů z Česka vypoví Rusko z Moskvy stejný počet českých zástupců, což může ochromit české zastoupení v Rusku.

Velvyslanec Archer se sešel také s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (ANO). Podle informací Aktuálně.cz z diplomatických kruhů požádal velvyslanec o výraz solidarity s kroky Velké Británie vůči Rusku. Podobné žádosti zaznívají z úst britských diplomatů u všech spojenců NATO.

"Premiér byl žádosti nakloněn. Velvyslanec dostal pozitivní odpověď," sdělil redakci zdroj z diplomatických kruhů, který je s výsledky schůzek obeznámen.

"Ostře odsuzujeme bezprecedentní útok nervovým plynem na území Velké Británie. Česká republika stojí jednoznačně na straně našeho spojence," napsal ve středu na sociálních sítích Babiš, který se už od svého jmenování snaží v zahraničí působit jako prozápadní politik.

Příští týden může rozhodnout

Tuzemská diplomacie ale zatím zůstává zdrženlivá. "Nevím o žádné jiné členské zemi NATO, která by takový krok deklarovala. V pondělí se v Bruselu sejdou ministři zahraničí EU a celá kauza bude určitě na pořadu jednání. Dá se předpokládat, že k tomuto přijmeme v rámci EU společné stanovisko," sdělil Stropnický. Právě příští týden se dají očekávat zásadní diplomatická rozhodnutí, sejdou se i vysocí představitelé NATO.

Premiér Babiš se sice prezentuje prozápadně, ale ve fázi vyjednávání ohledně nové vlády roste i vliv prezidenta Miloše Zemana, který se netají proruskými postoji.

Jak zjistil on-line deník Aktuálně.cz a týdeník Respekt, Hrad nedávno lobboval například za vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do Ruska. Zeman také apeluje na zrušení ekonomických sankcí vůči Ruské federaci, které označuje za nefunkční.

Podívejte se na záběry špióna Sergeje Skripala:

Záběry ruského exšpióna Sergeje Skripala z obchodu jen 5 dní před otravou | Video: Associated Press
 

Právě se děje

Další zprávy