'Fico do basy' a 'Předčasné volby'. Desetitisíce Slováků opět vyšly po celé zemi do ulic

Slovenskem opět zmítaly protesty. Desetitisíce lidí ve zhruba šesti desítek měst po celé zemi i v zahraničí vyšly vpodvečer do ulic. Demonstrovalo se ale také v Česku. Organizátoři protestů požadovali nové volby a důkladné vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Video Bratislava (Aktualizováno: 21:05 16. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér a šéf Smeru Robert Fico podal ve čtvrtek demisi, nový kabinet má sestavit současný vicepremiér a jeho stranický kolega Peter Pellegrini.

Podle Fica jsme příliš profesionální. Lichotí nám to, říká organizátor slovenských pochodů

Číst článek

Demonstrace na Slovensku i ve světě přesto v pátek pokračovaly. Lidé vyšli podle DenníkuN do ulic v téměř čtyřech desítkách měst na Slovensku a přibližně dvou desítkách měst v zahraničí.

Nejvíce lidí přišlo už tradičně demonstrovat v Bratislavě. Protestující na náměstí Slovenského národního povstání skandovali hesla „Fico do basy“, „Dost bylo Smeru“ nebo „Předčasné volby“ a „Hanba“. Někteří z nich zvonili klíči a přinesli si také transparenty s nápisy jako „Musí se nás bát“ nebo „Uráží mě to“.

Protestovat přišlo v Bratislavě podle organizátorů na 65 tisíc lidí, což je ještě více než minulý pátek, kdy odhadovali 50 až 60 tisíc lidí. Mohlo by tak jít o největší demonstraci od roku 1989.

Nakonec si Slováci v hlavním městě zazpívali národní hymnu. Kolem sedmé hodiny večerní se někteří rozešli do svých domovů, část ale zamířila před nedaleký úřad vlády, kde skandovali například „Mafie", „Odstoupit“, „Vrahové“ nebo „Za mříže".

Na mříž chránící vstup do budovy pak vyvěsili transparent „Úřad zkorumpované vlády“ a fotografii Fica v pruhovaném vězeňském oblečení. Nakonec se ale i odtud lidé rozešli.

Demonstrovalo se mimo jiné také v Popradu, Nitře, Piešťanech, Skalici, Banské Bystrici nebo Žilině. I přes hustý déšť pak vyšli do ulic lidé v Košicích, podle organizátorů jich bylo zhruba 10 až 12 tisíc. V Prešově se sešlo podle organizátorů zhruba šest tisíc lidí.

Protestovalo se ale i v Česku, a to například v Brně nebo na Václavském náměstí v Praze. Na demonstraci v hlavním městě se podle ČTK sešly stovky lidí. Na pódiu vystoupil i slovenský zpěvák Miro Žbirka.

„Není těžké připojit se k tako větě jako 'Slušné Slovensko'. Věřím mladé generaci, že ty věci, které jsme začali v 89, dotáhne,“ prohlásil.

Podívejte se na protest v Praze:

Možný budoucí slovenský premiér Pellegrini už protesty komentoval na svém facebooku. „Chci všem poděkovat za pokojný průběh shromáždění,“ napsal.

Protesty měly podle organizátorů opět připomenout, že občané nechtějí žít v zemi, kde je korupce standardem a kde ve vládních kruzích existuje napojení na organizovaný zločin.

Ficova vláda končí, nový kabinet má sestavit Pellegrini. 'Nikam neodcházím,' prohlásil šéf Smeru

Číst článek

Žádali předčasné parlamentní volby, které jsou podle nich jedinou možností, jak se pokusit obnovit důvěru lidé ve stát a jak vrátit slušnost do politiky. Odchod Fica z postu premiéra a Roberta Kaliňáka (Smer) z funkce ministra vnitra podle nich nestačí.

Požadují také důkladné a nezávislé vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Fico nabídl ve středu svou demisi pod podmínkou, že současná koalice Smeru, Slovenské národní strany a Mostu-Híd zůstane u moci.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění agentury Focus totiž popularita Smeru po vraždě Kuciaka a jeho snoubenky výrazně klesla a tříčlenná koalice by přišla o většinu v parlamentu.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme