Moskva oznámila vyhoštění 23 britských diplomatů, na odjezd ze země mají týden

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 3. 2018 16:40
Jde o reciproční sankce následující poté, co Londýn mimo jiné vyhostil 23 ruských diplomatů.
Vladimir Putin a chrám Vasila Blaženého
Vladimir Putin a chrám Vasila Blaženého | Foto: Reuters

Moskva - Moskva oznámila, že vyhostí 23 britských diplomatů. Na odjezd ze země mají týden. Ruské úřady zároveň odvolaly souhlas s fungováním britského generálního konzulátu v Petrohradu a nařídily zastavit v Rusku činnost britské organizace pro rozvoj kulturních vztahů - Britské rady (British Council). Jde o reciproční sankce následující poté, co Londýn mimo jiné vyhostil 23 ruských diplomatů. Britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že podobnou reakci očekávalo.

Britský velvyslanec v Moskvě Laurie Bristow byl předvolán na ruské ministerstvo zahraničí, kde byl o ruských krocích informován. Obdržel nótu, podle níž svými kroky Moskva reaguje na postup Britů a na neopodstatněná obvinění vůči Rusku ze strany Londýna.

"Britská strana byla upozorněna, že Rusko si vyhrazuje právo přijmout další reciproční opatření v případě, že britská strana podnikne vůči Rusku další nepřátelské kroky," citovala agentura Interfax prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Podle zdroje Interfaxu poskytne Moskva pro uzavření generálního konzulátu v Petrohradu dostatek času. Termín, do kdy musí být uzavřen, stanoví ruské úřady na základě mezinárodního práva.

Agentura Reuters upozornila, že ruská odveta je rozsáhlejší, než se čekalo, a že byla ohlášena den před prezidentskými volbami, které mají stvrdit další mandát Vladimira Putina. "Putin prezentuje svou zemi jako pevnost obklíčenou Západem a sebe jako zachránce. Ruská média budou nejspíš krok proti Londýnu komentovat v tomto smyslu," napsala agentura.

Londýn podle britského ministerstva zahraničí ruský postup očekával, napsala agentura Reuters. Další kroky projedná britská rada pro národní bezpečnost na začátku příštího týdne. Podle ministerstva je nyní prioritou Británie postarat se o své zaměstnance v Rusku.

"Ruská reakce na faktech nic nemění - jde o pokus o zabití dvou lidí na britské půdě, který nemá jiné vysvětlení než to, že vinen je ruský stát," uvedlo v prohlášení ministerstvo.

Britská rada vyjádřila hluboké zklamání nad ruským rozhodnutím. Organizace působí především v oblastech vzdělávání, umění, vědy a společnosti. Její uzavření výrazně omezí humanitární vztahy obou zemí. Poslanci ruského parlamentu nicméně Britskou radu označili za zástěrku pro působení britských špionů.

Bristow: Moskva neposkytla vysvětlení

Britsko-ruská roztržka je důsledkem útoku na někdejšího agenta ruské vojenské rozvědky a pozdějšího spolupracovníka britské tajné služby Sergeje Skripala, jehož tento měsíc neznámý útočník v Anglii otrávil. Skripal i jeho dcera jsou v kritickém stavu v nemocnici a Londýn z akce obviňuje Moskvu, která to popírá.

Londýn ve středu v souvislosti s kauzou vypověděl 23 ruských diplomatů, které úřady identifikovaly jako nedeklarované pracovníky tajných služeb. Británie rovněž ruší plánované schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni, mimo jiné se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Členové britské vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat v červnu a v červenci.

Velvyslanec Bristow v sobotu upozornil, že Londýn ruské diplomaty vyhostil až poté, co Moskva neposkytla vysvětlení, jak se sovětská toxická látka do Británie dostala. "Vždy budeme dělat, co je potřeba pro naši ochranu," řekl novinářům.

Mayová: Británie má podporu z celého světa

K odvetné reakci Moskvy se v sobotu vyjádřila také britská premiérka Theresa Mayová. Uvedla, že Británie v příštích dnech spolu se svými spojenci zváží další kroky. Zároveň sdělila, že Londýn má při současné roztržce s Moskvou silnou podporu ze zahraničí.

"Nikdy nebudeme tolerovat ohrožení životů britských občanů a dalších lidí žijících na britském území ze strany ruské vlády. Můžeme si být jisti silnou podporu, kterou nám projevili naši přátelé a spojenci z celého světa," citovala  slova Mayové agentura Reuters.

Předsedkyně britské vlády vystoupila na jarním fóru své Konzervativní strany jen několik hodin poté, co ruské ministerstvo zahraničí informovalo o odvetných opatřeních.

Video: Otrava agenta? Je smutné, že Miloš Zeman mlčí. Musíme stát bok po boku s Brity, říká Telička

To, k čemu došlo, je nevídaná záležitost, z Hradu bych očekával jasné vyjádření solidarity a pochopení, říká europoslanec Pavel Telička. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy