Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katastrofa v Sýrii: Před boji v Afrínu i v Ghútě prchají tisíce civilistů

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek - Kvůli bojům mezi Kurdy a tureckou armádu uprchlo ze severosyrského Afrínu od středy 150.000 lidí. Evakuace civilistů pokračuje ve východní Ghútě u Damašku. Ruská armáda dnes oznámila, že v minulých hodinách odtud odešlo na 11.000 lidí.

Generál Vladimir Zolotuchin z ruského centra po smíření znesvářených stran sdělil, že dnes odchází z východní Ghúty každou hodinu na 3000 osob. Využívají humanitární koridor, který zřídila syrská vláda a jehož bezpečnost zajišťuje ruská armáda.

Boje o východní Ghútu připravily o život od února na 1300 civilistů včetně 270 dětí. Podle agentury Reuters bylo zraněno 5000 lidí. V pátek při náletech v Sýrii zahynulo na 100 lidí. Asadova armáda má pod svou kontrolu 70 procent východní Ghúty a rozdělila ji na tři sektory.

Podle SOHR zemřelo v pátečních bojích nejvíc lidí v Kafr Batně a Sakbě, což jsou města ve východní Ghútě. Za nálety je prý Rusko, Moskva to však popírá.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Turecká armáda

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy