Slováci, co chtějí znovu volby? Nic nového pod slunkem, zní z vlády. Kiska připomněl své pravomoci

Slovensko v pátek zaplavily davy demonstrantů.
Tentokrát se demonstrovalo za předčasné volby jako řešení politické krize v zemi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
Protestující občané se nechtějí spokojit s pouhým vytvořením rekonstruovaného kabinetu.
Dav lidí již v úvodu demonstrace skandoval "Předčasné volby", "Fico do basy" "Dost bylo Směru" i "Generální stávka".
Foto: Matej Slávik
Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
17. 3. 2018 18:03
Slovenský prezident Andrej Kiska po demisi premiéra Roberta Fica vybídl k sestavení takové nové vlády, která nebude polarizovat společnost.

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska po demisi premiéra Roberta Fica vybídl k sestavení takové nové vlády, která nebude polarizovat společnost. Kiska v sobotu na Facebooku napsal, že v této souvislosti je připraven plně využít svých kompetencí. Podle ústavy je na rozhodnutí hlavy státu, koho jmenuje premiérem.

"Slovensko potřebuje nepolarizující vládu. Vládu, ve které budeme moci každému členovi věřit, že udělá všechny kroky k rychlému vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Jen taková vláda může usilovat o mou důvěru a následně o důvěru Národní rady a veřejnosti," uvedl Kiska.

"V této souvislosti jsem, samozřejmě, připraven důsledně využívat všechny ústavní pravomoci hlavu státu," dodal slovenský prezident. 

Fico podal demisi po politické krizi, kterou na Slovensku vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Dosavadní tříčlenná koalice se dohodla na vytvoření nového kabinetu, v jehož čele by měl stát dosluhující vicepremiér a místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini. 

Pellegrini se ale stane novým premiérem až poté, co ho Kiska do této funkce jmenuje. Následnému návrhu premiéra na jmenování členů vlády je již prezident podle ústavy povinen vyhovět. Pellegrini už v pátek zahájil jednání o nové vládě. Novinářům dříve řekl, že v kabinetu dojde k personálním změnám a že rozdělení postů mezi koaliční strany zůstane zachováno. Očekává se, že Pellegrini svůj kabinet představí příští týden.

Opozice i veřejnost dál volá po volbách

Velké části veřejnosti ale Ficova demise nestačí. Obyvatelé Slovenska, kteří se v pátek zapojili do dalších masových demonstrací, volají po předčasných volbách. Do ulic jich vyšly desítky tisíc. 

Stejný požadavek má také politická opozice. Předčasné volby původně žádala i nejmenší vládní strana Most-Híd, která se ale nakonec přiklonila k vytvoření nového kabinetu současnou koalicí.

"Peter Pellegrini dává hlavu na špalek jako osoba, ne jako Robert Fico," prohlásil předseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál. Řekl to v sobotním diskusním pořadu na slovenské veřejnoprávní televizi RTVS, kde debatoval s místopředsedou opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS)  Ľubomírem Galkem. Gál místopředsedovi SaS v pořadu vyčetl, že nová vláda ještě ani není sestavená a SaS už ví, že bude špatná.

Podle Galka ale vládní koalice narůstající tlak nevydrží a předčasné volby  budou nevyhnutelné. "Jsme přesvědčeni, že tento parlament nereprezentuje vůli voličů. Nic spravedlivějšího než se zeptat na jejich názor ve volbách neexistuje," řekl Galko v diskusním pořadu. 

SNS: Naši voliči neprotestovali

K napjaté situaci v zemi se po pátečních masových protestech vyjádřili i další politici. "Předčasné volby mají v rukách lidé na ulici. Není to otázkou politického rozhodnutí opozice," uvedl předseda opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.

Nové volby vnímá jako jednu z pravděpodobných variant i poslanec za vládní stranu Směr-SD Marek Maďarič, který na konci února v reakci na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně rezignoval na post ministra kultury. Byl vůbec prvním slovenským ministrem, který po vraždě investigativního novináře podal demisi.

Podle místopředsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Antona Hrnka protesty nic neznamenají. "Naši voliči tam (na demonstracích), předpokládám, nebyli a voliči opozice, kteří tam byli, žádají předčasné volby už od voleb, které nevyhráli. Nic nového pod slunkem, nic se neděje," nechal se slyšet Hrnko. 

Video: Slovensko je mafiánský stát, vyměnit Fica nestačí, SMER znásilnil zemi, říká Hríb

Lidi jako Fico se bojí jen hněvu lidí, prožíváme největší demonstrace od r .1989, vše začalo vraždou novináře, situaci nevyřeší změna premiéra | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy