Putin má za sebou veľké víťazstvo, ale on aj Rusko sa budú musieť zmeniť

, CNBC Foto: SITA/AP

V nedeľu to bolo ďalšie presvedčivé volebné víťazstvo. Putin zostane pri moci až do roku 2024. Ale analytici očakávajú, že Putin bude čeliť čoraz väčšiemu tlaku na prijatie reforiem a hlasu mladšej generácie, ktorá je čoraz viac nespokojná.

Putin získal 76,6 percenta hlasov, uviedla v pondelok ústredná volebná komisia Ruska. Štartom štvrtého funkčného obdobia sa Putin stane druhým najdlhším vládnucim vodcom Ruska, pred ním je už len Josef Stalin, ktorý viedol krajinu takmer 30 rokov. Alexander Rahr, politický analytik nemecko-ruského fóra pre televíziu CNBC povedal, že voľby boli "typickým ruským hlasovaním", ale dodal, že napriek masívnemu víťazstvu bude musieť Putin načúvať rastúcej výzve na zmenu , najmä od mladých. "Myslím si, že Putin sa bude musieť meniť a to si myslia aj analytici. Nemôže vládnuť ako predtým, chápe, že mladí sa vzbúria a veľa požaduje viac reforiem a otvorenie krajiny. "

Andrew Wood z thinktanku Chatham House si myslí, že Putin neprináša Rusku "nič nové". "Štvrť storočie v kancelárii je príliš dlhý čas, v týchto voľbách neponúkol nič nové, bude pokračovať v odmietaní hospodárskych reforiem v Rusku, pretože to bude zahŕňať zodpovednú zúčtovateľnosť, správny súdny systém, slušnú tlač, všetky tie veci, ktoré sa podieľajú na vytvorení správneho stavu."

"V súčasnosti nemám v úmysle uskutočniť žiadnu ústavnú reformu. Pokiaľ ide o hlavu vlády a vládu ako celok, už som povedal, že o tom samozrejme premýšľam, ale musím počkať na výsledky volieb, všetky zmeny budú oznámené po voľbách," povedal Putin.

 Pavel Grudinin
Putinov najbližší konkurent Pavel Grudinin z komunistickej strany získal tesne menej ako 12 percent hlasov, kým ostatní kandidáti získali iba jednociferné čísla. Alexej Navalny, najvýznamnejší protivník Putina a možno jediný, kto vážnejšie ohrozil jeho autoritu, nemal možnosť kandidovať, pretože bol odsúdený za podvod. Pred voľbami v roku 2018 viedol Navalny protesty proti Putinovi a vyzval Rusov, aby voľby bojkotovali, pretože celý volebný proces je skorumpovaný.

Kandidát komunistickej strany Pavel Grudinin po voľbách vyhlásil, že Navalny "mal pravdu". "Veľmi dobre vieme, že bohužiaľ (Alexej) Navalny mal pravdu a je skutočne možné hlasovať dvakrát, trikrát," povedal. "V Moskve sme videli takéto prípady, je jasné, že počet hlasov, celý volebný postup, bol nespravodlivý." V niektorých častiach Ruska sa objavili správy o volebných nezrovnalostiach, ale volebná komisia uviedla, že zatiaľ nezaregistrovala "vážne sťažnosti na porušovanie pravidiel". Videá na sociálnych sieťach majú dokazovať údajné podvody v hlasovaní, ako napríklad zakrytie kamier volebných miestností.

Napriek hlasom voči Putinovi a volebnému výsledku, opozícia sa nezomkla, aby dokázala účinnejšie  napadnúť Putina. Niet sa čo čudovať,  v krajine, kde politický aktivizmus proti Kremľu môže viesť k šikanovaniu a dokonca k smrti, poznamenali analytici s tým, že opozícia bola viac rozdelená ako kedykoľvek predtým. "Je to problém, ktorý vidíme v každých ruských voľbách. Liberálne sily sa nechcú zjednotiť," povedal Rahr. "Boli tam traja alebo štyria politici, ktorí sa mohli zjednotiť, aby boli jedinou silou, potom by mali šancu, ale každý liberálny politik chce bežať sám za seba, a to je problém."

"Kandidátka proti Kremľu Xenia Sobčaková sa stretla s opozičným vodcom Alexejom Navalnym, ktorý odmietol jej ponuku na spoluprácu a obvinil ju z toho, že sa predala Kremľu," povedala Otilia Dhandová, senior viceprezidentka spoločnosti Teneo Holdings.

Na Putinovo očakávané víťazstvo finančný trh takmer nezareagoval. Rubeľ sa sotva pohol voči doláru. "Občianske nepokoje v súvislosti s voľbami v roku 2012 vyvolali určitú volatilitu na ruských trhoch, ale to sa nezopakovalo. Miestne trhy budú pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch a štvrťrokoch profitovať z výkyvov cien ropy,“ tvrdí Neil Shearing z Capital Economics.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy