Kdo je Jie Ťien-ming? 'Nejtajemnější čínský boháč' má údajně vazby i na čínskou vojenskou rozvědku

Jméno Jie Ťien-minga, ředitele čínské investiční skupiny CEFC a poradce Miloše Zemana, patří v posledních dnech k těm nejskloňovanějším. Pražský hrad do Číny vyslal delegaci, aby zjistila více podrobností o jeho údajným problémům se zákonem. Mise byla v tomto ohledu úspěšná a Hrad získal potvrzenou informaci, že Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován z porušení zákona. Jaká je vizitka tohoto vlivného čínského manažera?

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jie Ťien-ming na snímku ze září 2015, pořízeném během návštěvy Miloše Zemana v Šanghaji.

Jie Ťien-ming na snímku ze září 2015, pořízeném během návštěvy Miloše Zemana v Šanghaji. | Foto: Lucie Mikulášková | Zdroj: ČTK

Skupina CEFC China Energy Company Limited působí především v energetice, financích a průmyslu. V posledních letech podniká také v Česku, kde vlastní podíly v řadě firem, investovala rovněž do nemovitostí.

Speciální poradce

CEFC je podle vlastních údajů největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává zhruba 50 000 lidí. Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma vybrala Česko. Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil Jie Ťien-ming v roce 2002, doposud byl předsedou představenstva.

Mise Šanghaj. Mynářovi v Číně potvrdili, že šéf CEFC je vyšetřován, jako Zemanův poradce však nekončí

Číst článek

Od dubna 2015 je podnikatel i poradcem prezidenta Miloše Zemana. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dříve uvedl, že Jie je prezidentovým speciálním poradcem „pro Čínskou lidovou republiku, pro ekonomické otázky a otázky ekonomického rozvoje“.

Nelichotivá pocta přímo od Si Ťin-pchinga

Hongkongský deník South China Morning Post před časem uvedl, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen již 16. února letošního roku a je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality.

Ruský zpravodajský sever RBK pak napsal, že podle jedné z verzí za vzestupem i pádem předsedy představenstva CEFC stojí jeho vazby na čínské tajné služby. Jeho zatčení měl podle některých informací skutečně nařídit přímo prezident Si Ťin-pching.

Únorové zatčení šéfa CEFC potvrdili serveru Neovlivni.cz nedávno také podnikatelé a státní úředníci, kteří podrobnosti zjišťovali přímo v Číně. V pondělí Hrad uvedl, že zástupci Šanghaje a čínských úřadů potvrdili, že Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy.

Syn převozníka

Jie patří podle čínských investigativních novinářů k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že svoji první firmu založil v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Neobvyklý úvěr, ztížený přístup k financím. Jaké jsou možné potíže čínské firmy CEFC?

Číst článek

Jie Ťien-ming se narodil 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien. Podle ruských zdrojů je údajně synem převozníka a po ukončení střední školy sloužil v armádě. Podle jedné z verzí se pak odstěhoval do Hongkongu, kde založil firmu. Podle jiných informací pracoval nejdříve jako lesník v rodném městě, kde pak měl štěstí při vlně privatizace, která mu umožnila koupit si první podnik.

Šťastlivec, či vnuk maršála?

V roce 2016 americký magazín Fortune zařadil Jie Ťien-minga na druhé místo svého seznamu „40 pod 40“, tedy 40 nejvlivnějších lidí světa mladších 40 let. Podnikatel v rozhovoru pro magazín uvedl, že na svou první investici před deseti lety obdržel peníze od státní banky a bohatých investorů. Nevysvětlil však, jak málo známý mladý podnikatel mohl získat úvěr v bance i důvěru investorů.

Čínské zdroje v minulosti uvedly, že Jie Ťien-ming je vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zapříčinil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace. Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Z informací, které firma CEFC zveřejnila v roce 2012, vyplývá, že Jie v letech 2003 až 2005 pracoval jako zástupce generálního tajemníka Čínské asociace pro mezinárodní přátelské styky. Orgán je podřízen mocné Ústřední vojenské komisi Komunistické strany Číny. Oficiálním úkolem asociace je propagovat čínské úspěchy v rozvoji socialismu, ve skutečnosti se ale jedná o zpravodajskou službu vojenské komise.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme