Čistý zisk ČEZ loni vzrostl o 30 procent. Energetický gigant vydělal 19 miliard

Energetické společnosti ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Přispěl k tomu zejména jednorázový výnos z prodeje akcií maďarské společnosti MOL a také nárůst výroby jaderných elektráren o čtyři terawatthodiny. Tržby společnosti klesly o procento na 201,9 miliardy korun. V úterý o tom informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Praha (Aktualizováno: 12:24 20. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, které obecně nesouvisejí s běžným hospodařením roku, vzrostl o pět procent na 20,7 miliardy korun.

Provozní zisk EBITDA se snížil o sedm procent na 53,9 miliardy korun. Oba výsledky jsou téměř o dvě miliardy korun nad výhledem, který společnost zveřejnila v listopadu.

Letos ČEZ očekává provozní zisk EBITDA na úrovni 51 až 53 miliard korun a očištěný čistý zisk ve výši 12 až 14 miliard korun. „S ohledem na významné jednorázové vlivy v roce 2017 se reálně jedná o mírný meziroční nárůst,“ uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák. Prodej akcií MOL loni firmě vynesl 4,5 miliardy korun, prodej bytů na pražském sídlišti v Písnici pak 1,1 miliardy Kč.

Festival ve Varech přišel o generálního partnera. ČEZ oznámil, že po 16 letech končí

Číst článek

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů meziročně stoupla o dvě procenta na 60,9 TWh. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů byla meziročně o čtvrtinu vyšší. Prodej zemního plynu koncovým zákazníkům narostl o 21 procent. Energetické služby ESCO vzrostly o 118 procenta na 7,4 miliardy korun.

Loňský pokles provozního zisku EBIDTA byl dán zejména poklesem realizačních cen vyrobené elektřiny o 4,3 miliardy korun, narovnáním nevyfakturované elektřiny v roce 2016 a distribučními korekčními faktory ve výši 1,7 miliardy korun a růstem nákladů na emisní povolenky za 900 milionů korun.

O 600 milionů korun byly také vyšší náklady na péči o výrobní zařízení. Pozitivní vliv měl naopak růst výroby z tradičních zdrojů o 2,5 miliardy korun a nové akvizice v oblasti obnovitelných zdrojů energie a ESCO.

Konec ČEZu jako generálního partnera KVIFF

Minulý týden přitom ČEZ ukončil spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech. Na pozici generálního partnera přitom společnost působila od roku 2002 a ročně na festival dávala přibližně 20 milionů korun.

„S ohledem na vývoj hospodářských výsledků není v našich možnostech, aby Skupina ČEZ byla v roce 2018 generálním partnerem MFF Karlovy Vary,“ zdůvodnila firma vypovězení partnerské smlouvy.

Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš v úterý uvedl, že ČEZ krátí náklady obecně. Firma podle něj kvůli negativnímu vývoji energetického trhu v posledních letech omezila nebo úplně ukončila řadu projektů, které podporovala. „Nemá z toho smysl vypichovat jednu konkrétní věc, protože my to takto nevnímáme,“ dodal.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme