Česko 4:0 Rakousko

Nemocenskou by zaměstnavatelé mohli vyplácet už od prvního dne nemoci. ANO podpořilo návrh ČSSD

Vláda v demisi ve středu podpořila návrh ČSSD na obnovu náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci. Novinářům to po jednání řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Na základě doporučení legislativců pro středeční zasedání měl kabinet vyslovit záporné stanovisko, podle Babiše však bude věc předmětem jednání s ČSSD o vládě, kterou by měla podporovat KSČM. Je však podle něj nutné vyřešit některé výhrady a záležitost projednat také s tripartitou.

Praha (Aktualizováno: 9:59 21. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš z hnutí ANO v Poslanecké sněmovně

Andrej Babiš z hnutí ANO v Poslanecké sněmovně | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Babiš ve středu ráno řekl, že ANO při vládních vyjednáváních navrhne, aby zaměstnavatelé vypláceli nemocenskou od 1. do 11. dne nemoci. Lidé by tak za stejné náklady firem dostali peníze i za první dny stonání, nyní zaměstnavatelé proplácejí 4. až 14. den. Po uplynutí 11 dnů nemoci by na sebe náklady vzaly pojišťovny.

Návrh ČSSD počítá s tím, že by zaměstnanci dostávali i v prvních třech dnech 60 procent platu. ČSSD zároveň navrhuje snížení nemocenských odvodů zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným o 0,2 procentního bodu.

Mám jasnou politickou kariéru. Nemám žádnou aféru, žádný problém, dělám to nezištně, řekl Babiš

Číst článek

Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od čtvrtého do 14. dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

Zrušení karenční doby by podle podkladů pro ministry vedlo k nárůstu nemocnosti, čímž by se snížily rozpočtové příjmy i příjmy z odvodů na sociální a zdravotní pojištění. V souvislosti s tím, že ČSSD zároveň navrhuje snížení nemocenských odvodů zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným o 0,2 procentního bodu, by státní rozpočet přišel podle podkladů až o tři miliardy korun ročně.

Záporně se k novele zákoníku práce postavila například ministerstva financí a práce a sociálních věcí. Ministerstvo práce vyčíslilo přímý dopad na zaměstnavatele v příštím roce na 2,9 miliardy korun, při očekávaném zvýšení nemocnosti na 5,1 miliardy korun.

V minulém volebním období zanesla tehdejší vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL obnovu náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci do koaliční smlouvy. Podmínkou byla shoda v tripartitě, která ale nenastala. Sněmovna tehdy návrh na zrušení karenční doby, jak jej sepsali poslanci KSČM, zamítla. Zamítnutí prosadily kluby ANO a ODS. Obdobná senátní předloha s říjnovými sněmovními volbami takzvaně spadla pod stůl.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka z ODS. Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté úpravu nechali v platnosti.

'Velkorysá' nabídka pro ČSSD

Premiér v demisi ve středu ráno novinářům zároveň řekl, že nabídku čtyř ministerských postů pro sociální demokraty považuje za velkorysou. Za nejsložitější téma pro vyjednávání mezi oběma stranami považuje jednání o daních, které se odpoledne odehraje na ministerstvu financí. „Nechceme zvyšovat daně, chceme je snižovat,“ uvedl ráno při příchodu na jednání vlády.

„Nějak se posouváme, důležitá je karenční doba, důchody, zákon o státní službě,“ komentoval Babiš dosavadní jednání o budoucí vládě se sociálními demokraty. Vyjednávání podle něj vedou se zástupci ČSSD jednotliví ministři i on sám.

V otázce financí jde podle vicepremiéra a místopředsedy ANO Richarda Brabce o zásadní neshody. „Střetávají se tam dvě daňové koncepce: naše a sociální demokracie,“ řekl k jednání, které na ministerstvu financí začne ve 13.00. Sociální demokracie trvá na progresivním zdanění příjmů fyzických osob i na sektorové dani.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme