Hamáček chce ve vládě pět resortů a spravedlivé daně. 'Očekávám kompromis,' vzkázal hnutí ANO

Hnutí ANO a ČSSD vyjednávají o vládě. Pokud chtějí dospět k dohodě, musí překonat například odlišné představy o zvyšování daní nebo rozdělení ministerských křesel. Šéf ČSSD Jan Hamáček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že je pro jeho stranu důstojných pět rezortů, ohledně daní je nutné do systému vrátit spravedlnost. „Politika je o kompromisu, očekávám, že ho budeme hledat,“ dodal.

Dvacet minut Radiožurnálu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hamáček z ČSSD

Jan Hamáček z ČSSD | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas
Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Janem Hamáčkem, předsedou ČSSD.

Sociální demokraté chtějí mít nejprve jasno o programu případné vlády s hnutím ANO, potom teprve přijdou na řadu personální otázky. „Za důstojné zastoupení sociální demokracie v této vládě pokládám pět resortů,“ zdůrazňuje.

'Potřebujeme garance'

Resorty pak rozděluje na dvě kategorie – v případě té první jde o naplňování sociálnědemokratického programu, tam patří ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví.

Do druhé kategorie patří silové resorty spojené se střetem zájmů hnutí ANO, což je ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti.

„Pokud bychom měli akceptovat, že trestně stíhaná osoba bude ve vládě, tak potřebujeme garance, že celý problém se nepromítne do fungování vlády,“ říká.

Program hnutí ANO také podle něj vychází z programu sociální demokracie, a lze tam nalézt hodně průniků. To ale neplatí například na otázku zvyšování daní, což odmítá hnutí ANO. Sociální demokracie zase nechce otevírat nůžky mezi chudými a bohatými.

„Do systému je potřeba vrátit spravedlnost, část peněz, které z Česka odcházejí, tady udržet, použít je buď na investice, nebo abychom zvyšovali životní úroveň občanů,“ uzavírá.

Jan Moláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme