Štěpán Křeček: Donald Trump nastartoval americkou ekonomiku

28.03.2018 19:21

V závěru loňského roku se Spojeným státům dařilo lépe, než jsme si mysleli. Největší ekonomika světa ve 4. čtvrtletí 2017 rostla o 2,9 %, tedy o 0,4 p. b. rychleji, než naznačoval původní odhad statistiků.

Štěpán Křeček: Donald Trump nastartoval americkou ekonomiku
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Přestože Evropská unie i Spojené státy dosahují podobného tempa hospodářského růstu, míra nezaměstnanosti je v obou ekonomikách rozdílná. Zatímco v USA je bez práce 4,1 % lidí, EU má téměř dvojnásobnou nezaměstnanost ve výši 7,3 %,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Spojené státy dnes revidovaly růst reálného hrubého domácího produktu za 4. čtvrtletí loňského roku z 2,5 % na 2,9 %. Lepšího výsledku bylo dosaženo hlavně díky vyšším než předpokládaným výdajům ve stavebnictví. Americké ekonomice se od nástupu Donalda Trumpa daří díky nastartování trhu práce, kde je nejméně nezaměstnaných za posledních 17 let. Na dobrých výsledcích se podílí i spotřeba amerických domácností, která je dlouhodobě hlavním pilířem ekonomické expanze.

Evropské unii ve 4. čtvrtletí 2017 rostl hrubý domácí produkt o 2,6 %. Celkové hospodářské výsledky jsou v EU i USA srovnatelné. Evropská unie na rozdíl od Spojených států trpí vysokou nezaměstnaností. Ta v současné době dosahuje úrovně 7,3 %. Ve Španělsku však míra nezaměstnanosti stále dosahuje úrovně 16,3 % a Řecko je na tom s 20,8 % ještě hůře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…