Tajné jednání: hradní kancléř Mynář se sešel s advokátem hackera Nikulina

Česko v noci na pátek vydalo údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. O vydání ale dříve usilovalo i Rusko. Radiožurnál zjistil, že se v půlce ledna na tajné schůzce sešel hradní kancléř Vratislav Mynář s Nikulinovým advokátem Martinem Sadílkem. Už dříve přitom vyšlo najevo, že prezident Miloš Zeman tlačil na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO, aby vydal hackera do Ruska.

Praha (Aktualizováno: 16:07 30. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář

Vratislav Mynář. | Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Schůzku, která se odehrála v polovině ledna, Radiožurnálu na přímý dotaz přiznal sám kancléř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kancléř Mynář byl na tajné schůzce s advokátem hackera Nikulina

„Sešli jsme se z osobních důvodů s panem advokátem. O panu Nikulinovi jsme asi mluvili. Zeptal jsem se jak se má a jak se ta kauza vyvíjí,” řekl Vratislav Mynář.

Obsah jednání odmítl komentovat i jeho další účastník, Nikulinův advokát Martin Sadílek. „Pokud to pan kancléř potvrdil, tak já se k tomu nebudu vyjadřovat,” řekl pouze.

'Nikdo po mně nic nechtěl'

Ani jeden tak nevysvětlili obsah jednání. Časově přitom jejich schůzka zapadá do dalších jednání. Na konci února totiž ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) řekl, že na začátku roku jej dvakrát požádal prezident Miloš Zeman, aby Jevgenije Nikulina vydal do Ruska.

Česko vydalo údajného ruského hackera Nikulina, v noci odletěl do USA. Obhájce o tom nevěděl

Číst článek

Poté ho ještě navštívil kancléř Mynář, který měl prezidentovu žádost opakovat. Zda šlo „jen“ o prezidentovo přání, nebo nějakou formu nátlaku, není jasné. Právě proto by obsah jednání mezi Nikulinovým právníkem a hradním kancléřem mohl být velmi důležitý. Oba však odmítli říci, o čem jednali a jaký byl skutečný důvod jejich schůzky.

Není totiž obvyklé, že by se prezidentova pravá ruka setkávala s právníky podezřelých ve vazbě. Podle informací Radiožurnálu měl kancléř radit, jak postupovat, aby se Nikulin nedostal do rukou vyšetřovatelům ve Spojených státech amerických.

„Nebudu to komentovat, ale nikdo po mně nic nechtěl ani nežádal, kromě mého klienta,“ řekl k tomu Martin Sadílek.

Cíl: Demokratická strana

Spojené státy Jevgenije Nikulina viní z devíti různých skutků z let 2012 až 2013, mimo jiné že ukradl data z profesní sítě LinkedIn, Dropbox a Formspring.

Právě tato ukradená data měla být využita k útokům na servery Demokratické strany při amerických volbách. Pro Američany je tak Jevgenij Nikulin možný korunní svěděk.

Rusko na něj zase vydalo zatykač kvůli krádeži z roku 2009. Nikulin odmítá, že je hacker, prý je jen automechanik.

Spiknutí proti USA

Radiožurnál ale získal originál amerického zatykače (najdete ho dole pod textem). Podle něj ze svého počítače napadal servery v Americe.

„Shora popsaným jednáním měl v rámci spiknutí odcizit osobní informace 167 milionů uživatelů, které byly uloženy na fóru 'TherealDeal' cibulového směrovače (TOR). Tyto osobní informace uživatelů se sestávaly z identifikačních čísel členů, e-mailových adres a hashovaných (zašifrovaných) hesel. Společnost LinkedIn odhaduje ztráty na více než 5.000.000,- USD,“ stojí v dokumentu.

Prezident chce, abych hackera Nikulina vydal do Ruska, řekl Pelikán. Byl za ním i Mynář

Číst článek

Jevgenij Nikulin měl napadnout a ukrást účty stovek tisíc lidí ze sítě LinkedIn, Drobbox a Formspring. Ta poslední je ale zřejmě nejzajímavější.

Právě ve Formspring měl účet Antony Wiener, blízký spolupracovník Hillary Clintonové. E-maily, které se hackeři ukradli a zveřejnili z Wienerova notebooku, pak posloužily jako útok na prezidentskou kandidátku Demokratické strany.

Pro americké vyšetřovatele je tak Nikulin podle všeho klíčový svědek. On sám však trvá na své nevinně.

„Říká, že s tím neměl nic společného. Ani Američané, nebo Rusové nepředložili žádný důkaz. Jen cosi tvrdí,“ komentoval zatykač Nikulinův právník Sadílek. I Rusové však ve svém zatykači tvrdí, že Nikulin byl hacker.

Americký zatykač na Nikulina: 

Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme