OKD převedla doly a zaměstnance na OKD Nástupnickou

3. duben 2018
Zprávy , Zprávy

Těžební společnost OKD převedla svůj závod, tedy doly i se všemi zaměstnanci, na společnost OKD Nástupnická. Původní OKD, která je od roku 2016 v insolvenci, tak zůstaly pohledávky za bývalými majiteli, závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do úpadku. Vyplývá to z Dokladu o vkladu závodu zveřejněném ve veřejném rejstříku.

Převod je součástí schváleného reorganizačního plánu firmy a schválil ho věřitelský výbor i insolvenční správce Lee Louda. Akcie společnosti OKD Nástupnická by měl převzít státní podnik Prisko, který za ně má zaplatit zhruba 80 milionů korun.

65 miliard korun

Server iDnes napsal, že na převzetí akcií má Prisko čas do konce roku. Insolvenční správce má po mateřské společnosti původní firmy OKD New World Resources N. V. vymáhat více než 65 miliard korun, z nichž by více než 24,5 miliardy korun měl zaplatit bývalý spolumajitel Zdeněk Bakala.

Podle dokladu o vkladu závodu vznikla tato škoda „v souvislosti s neoprávněným rozhodnutím o rozdělení a výplatách zisku a ostatních kapitálových fondů“ v letech 2006 až 2011.

Dále po někdejších členech představenstva OKD má insolvenční správce vymáhat téměř 2,8 miliardy korun.

Podle dokladu jde o škody vzniklé porušením péče řádného hospodáře, kdy členové představenstva rozhodli o zadlužení firmy vnitroskupinovým úvěrem, aby mohly být jedinému akcionáři vyplaceny vysoké dividendy.

Uhlí se těží dál

Převod závodu se podle veřejného rejstříku uskutečnil 27. března. Původní firma OKD se 1. dubna přejmenovala na Správu pohledávek OKD. Společnost OKD Nástupnická se ke stejnému datu přejmenovala na OKD.

Původní OKD je v úpadku od předloňského května. Do potíží se firma dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, pohledávky za většinu této částky ale insolvenční správce popřel.

V OKD se dál těží černé uhlí. I se zaměstnanci z dodavatelských firem tam nyní pracuje okolo 9500 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio