Babiš po schůzce v Lánech: Prezident mi doporučil pokračovat v jednáních o vládě s KSČM a SPD

Prezident Miloš Zeman vyslovil překvapení nad tím, že jednání hnutí ANO s ČSSD nebyla úspěšná. Andreji Babišovi (ANO) doporučil pokračovat v jednáních s KSČM a SPD, informovala Česká televize.

Aktualizováno Lány (Aktualizováno: 22:05 10. 4. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš v Lánech

Andrej Babiš v Lánech | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Premiér v demisi Babiš dorazil na zámek v Lánech zhruba v šest hodin odpoledne. U prezidenta pak strávil téměř dvě a půl hodiny. S Milošem Zemanem diskutoval o možnostech nové vlády, která by získala důvěru Poslanecké sněmovny. O termínu na sestavení vlády politici podle Babiše nemluvili. Nepadlo také jméno jiného kandidáta na post předsedy vlády než šéfa hnutí ANO, vítěze loňských parlamentních voleb. 

Předseda lidovců Bělobrádek navrhuje domluvu na menšinové vládě bez ANO, SPD a komunistů

Číst článek

Babiš při odjezdu řekl, že mu Zeman doporučil pokračovat v jednáních s KSČM a SPD. Premiér v demisi nevyloučil žádnou variantu. O obnovení jednání se sociální demokracií ale podle svých slov neuvažuje a další postup chce nejdřív projednat s vedením strany.

Podle Babiše byl prezident překvapen, že minulý týden zkrachovala jednání ANO s ČSSD, protože už existovala dohoda o programu a šlo jen o personálie.

Premiér v demisi při večerním vystoupení před novináři zdůraznil, že jeho vláda pracuje a jednání trvající v tuto chvíli téměř tři měsíce nepovažuje za dlouhá. „V Evropě není nic neobvyklého, že by se vláda skládala rok a půl nebo dva. Já bych to nedramatizoval,“ prohlásil.

S prezidentem bude tento týden mluvit také předseda SPD Tomio Okamura a předseda komunistů Vojtěch Filip. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se Miloš Zeman setká s Vojtěchem Filipem ve středu a s Tomiem Okamurou následující den.

O konzultaci hlavu státu požádali také šéf ODS Petr Fiala a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Poradíme se

ANO nyní podle Babiše svolá nejvyšší orgány hnutí, tedy předsednictvo a výbor. Předseda vlády předpokládá, že se sejdou tento čtvrtek. „Poradíme se, jak budeme postupovat dál,“ uvedl. Spojenectví ANO, SPD a KSČM by mělo ve dvousetčlenné Sněmovně 115 hlasů.

Ťok: Ve vládě, která by měla být opřena o SPD, být nechci

Číst článek

Prezidentovo doporučení o dalším postupu při sestavování vlády hnutí SPD vítá. „Naše hnutí SPD je připraveno jednat konstruktivně o prosazování dobrého programu pro občany České republiky. Doufáme, že hnutí ANO bude ochotno se na základě doporučení pana prezidenta vrátit k těmto věcným programovým jednáním,“ říká pro Radiožurnál jeho předseda Tomio Okamura.

Předseda KSČM Vojtěch Filip portálu iDNES.cz sdělil, že pokud jeho strana bude tolerovat vládu Andreje Babiše, chtěla by mít vliv na výběr ministrů spravedlnosti, zemědělství a zdravotnictví. Úřady by tak podle portálu měli vést ministři, které společně vyberou strany podílející se na vládě.

Proti spolupráci s SPD mají někteří představitelé ANO výhrady. Například ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v pondělí uvedl, že by nebyl ve vládě, která by vznikla v důsledku podpory hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Opozice několikrát upozornila, že na tomto půdorysu koalice již fakticky funguje, a ANO už díky ní ve Sněmovně nyní zvládá řadu hlasování. Kvůli snaze o proevropský profil kabinetu se však Babiš dosud zdráhál důvěru kabinetu opřít o SPD.

Prezident nepřekvapil

Podle opozičních politiků není výsledek jednání v Lánech překvapivý. „Prezident Zeman bohužel nepřekvapil a pokračuje doba hájení Andreje Babiše v jeho režii. Nepřekvapuje ani snaha Miloše Zemana vtáhnout do vlády extremistické hnutí SPD, kterému prezident vděčí za hlasy v prezidentské volbě,“ sdělil na twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Předseda ODS Petr Fiala reagoval na stejné síti: „Neformální koalice ANO, KSČM a SPD spolehlivě funguje od vyhlášení voleb. Prezident Miloš Zeman je jejím hlavním architektem. Není proto nic překvapivého na tom, že ji preferuje i nadále. Je na Andreji Babišovi, zda chce převzít zodpovědnost za vládu s extremisty a s komunisty.“

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka by byla případná spolupráce ANO s SPD špatná pro zemi. „Extrémisté z SPD ve vládě by poškodili reputaci ČR v Evropě. Pokud s nimi Andrej Babiš bude vyjednávat, potvrdí, že mu nejde o práci pro lidi, ale jen a pouze o funkci premiéra. ČSSD nabízela možnost funkční vlády, bohužel osobní zájmy AB pro něj byly víc než prospěch země,“ uvedl na twitteru.

Šéf lidovců Bělobrádek v úterý ještě před schůzkou v Lánech uvedl, že navrhne lídrům dalších stran vyřešit vládní krizi vznikem menšinové vlády ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Měla by 85 hlasů, to je víc mandátů, než kterými disponuje ANO, řekl dnes novinářům. Zástupci šesti z devíti sněmovních stran se sejdou ve středu pravděpodobně po jednání Sněmovny na pozvání hnutí STAN.

ztr, mos, lej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme