Za zbití číšníka policie obvinila pět Nizozemců, dva chce do vazby

  16:18
Pražští kriminalisté obvinili z těžkého ublížení na zdraví dva ze sedmi cizinců, kteří v centru napadli číšníka, jenž poté skončil v nemocnici. Soud bude rozhodovat o jejich vzetí do vazby. Další tři muže viní z výtržnictví, zbylé dva propustila.

„Kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů pro trestný čin těžké ublížení na zdraví,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk s tím, že o jejich vzetí do vazby rozhodne soud.

Další tři cizinci jsou podezřelí z trestného činu výtržnictví. Ti se dočkají  zkráceného přípravného řízení.

„U posledních dvou mužů bylo vyhodnoceno, že se do konfliktu nezapojili, snažili se ho spíše uklidnit. Ti byli propuštěni na svobodu,“ dodal Daněk

Skupinu sedmi cizinců zadrželi policisté na základě upozornění cestujících v pondělí večer na letišti Václava Havla.  V úterý Daněk upřesnil, že oznámení z letiště dostala policie více. „Souběžně si jich všimli zaměstnanci bezpečnostního dispečinku. Musím vyvrátit informaci, že k zadržení došlo až po check-inu. Byli ještě v té hale přístupné veřejnosti,“ řekl iDNES.cz Daněk.

Později odpoledne pak policie zveřejnila i video, ze kterého je patrné, že muže v letiští hale sledovala prostřednictvím kamer ještě před zadržením.

Policie zatkla cizince kvůli sobotnímu incidentu před jednou restaurací v pražské Vladislavově ulici. Tamní číšník cizince upozornil, že nemohou pít vlastní alkohol a ti ho zbili. Napadený číšník skončil v nemocnici s vážným poraněním hlavy. Podle posledních informací se zotavuje a je mimo ohrožení života.

Už v noci z pátku na sobotu však agresoři obtěžovali ženu u baru v Dlouhé ulici, načež jeden z nich napadl jejího známého.

Nizozemská média píší o tom, že agresoři se věnují bojovým uměním, konkrétně boxu. Takovou informaci ale česká policie zatím nepotvrdila.

Autor: