Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

U Dobříše začala výstava osobních artefaktů herce Horníčka

Kultura

  20:37
STARÁ HUŤ/PŘÍBRAMSKO - Výstava soukromých artefaktů Miroslava Horníčka v sobotu začala v Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše. Návštěvníci si tam mohou prohlédnout různé publikace, scénáře, plakáty, originální koláže nebo Horníčkovy osobní věci. Expozice se koná při příležitosti letošního stého výročí od narození jednoho z velikánů českého humoru, sdělili pořadatelé v tiskové zprávě. Výstava potrvá do 31. srpna.

Herec Miroslav Horníček. foto: Lidové noviny

Podle ředitelky památníku Kristiny Váňové byli Čapek s Horníčkem vnitřně spřízněni. „Lidí jako Karel Čapek nebo Miroslav Horníček, kteří svou tvorbou uměli v lidech probouzet to dobré, bude vždy jako šafránu,“ uvedla Váňová.

Výstava soukromých artefaktů Miroslava Horníčka začala ve Strži u Dobříše.
Návštěvníci mohou vidět různé publikace, scénáře, plakáty, originální koláže...

Výstava Miroslav Horníček - aristokrat humoru lidem otevírá jeho soukromý archiv, do kterého patří například knihy s věnováním od Jana Wericha, Františka Hrubína, Jaroslava Seiferta či Vítězslava Nezvala. Nechybí v něm ani dopis od Jiřího Suchého, v němž na Horníčka vzpomíná jako na dlouholetého tvůrčího partnera a přítele. Návštěvníci na výstavě uvidí také dokumentární filmy z umělcova archivu nebo psací stroj a fotoaparát, který používal.

Horníček zemřel v roce 2004 ve věku nedožitých 85 let. Byl oblíbeným hercem, ale i prozaikem, dramatikem, režisérem a výtvarníkem. Patřil k legendám českého divadelního a filmového herectví. V divadle vystupoval po boku Wericha, Suchého nebo Miloše Kopeckého.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...