Zachoval se prezidentsky, říká Okamura o Zemanových výrocích. Podle pravice je na Hradě agent Kremlu

Někteří čeští politici kritizují prezidenta Miloše Zemana za jeho výrok o výrobě Novičoku v Česku. Rusko prezidentova slova považuje za potvrzení svých dřívějších prohlášení, že jed použitý při pokusu o otravu bývalého agenta Skripala pochází z některé ze zemí NATO. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí napsala na sociálních sítích, že prohlášení českého prezidenta usvědčuje britskou premiérku Theresu Mayovou ze lži.

Doporučujeme Praha (Aktualizováno: 13:21 4. 5. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda SPD Tomio Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Podle předsedy vlády v demisi Andreje Babiše (ANO) je překvapující, že se tajné služby rozcházejí ve vyjádření o přítomnosti nervového jedu Novičok v Česku. Bude od nich chtít podrobnější informace, řekl v pátek novinářům.

Pravicové strany: Zeman je agent

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska jsou prezidentova slova ostudou. „Pan prezident je trvalým aktivním účastníkem ruské lživé propagandy,“ řekl Radiožurnálu.

Konstrukce Londýna se hroutí, Zeman mu zasadil silnou ránu, napsal ruský senátor

Číst článek

I předseda hnutí STAN Petr Gazdík si myslí, že prezident svými čtvrtečními výroky o Novičku slouží ruské propagandě.

„Pan prezident bohužel pomotal několik zpráv zpravodajských služeb dohromady a spíše působí jako agent Ruska než jako český prezident. Ta věc není jednoznačná a tyto tajné informace takovýmto způsobem veřejně prezentovat tak, aby je mohla použít ruská propaganda, to skutečně není hodno prezidenta České republiky,“ řekl Gazdík Radiožurnálu.

Obodobný názor má i předseda ODS Petr Fiala. „Podobné výroky a ‚informace‘ neslouží zájmům ČR ani naší bezpečnosti,“ napsal.

Podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška Zeman poškozuje Českou republiku. „Hlavně to nahrálo Rusku, které to využívá jako svoji propagandu. Zbytečně jsme se stali součástí této hry, myslím, si, že by nám svědčila větší umírněnost,“ řekl Radiožurnálu.

Okamura: jednal v duchu poslání

Prezidenta se zastal předseda SPD Tomio Okamura. „Špatné bylo tvrzení o tom, že Novičok vyrábí a testují pouze Rusové, a pokud prezident tuto lež zpochybnil, jednal v duchu svého prezidentského poslání. Podle mého názoru nelze přece na pravdu pohlížet tak, že pokud je nepříjemná Bruselu nebo rusofobům, tak ji prostě popřu,“ sdělil Okamura Radiožurnálu.

Ministryně obrany Karla Šlechtová za hnutí ANO na twitteru napsala, že nemůže výrok komentovat, protože disponuje jen tajnými informacemi.

Podle poslance Pirátů Mikuláše Ferjenčíka bylo Zemanovo oznámení načasované. Spojuje to s čtvrtečním zrušením stíhání místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a pokračování stíhání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) kvůli kauze Čapí hnízdo.

haf, vvr, aku, mkk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme